Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Εντοπισμός και πρόστιμα για τα ανασφάλιστα και τα ΙΧ χωρίς ΚΤΕΟ

Εντοπισμός και πρόστιμα για τα ανασφάλιστα και τα ΙΧ χωρίς ΚΤΕΟ

10/5/2024

Έτοιμο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Online έλεγχος σε όλα τα οχήματα από νέο ψηφιακό σύστημα.
Πρόστιμα στα ανασφάλιστα ΙΧ και σε όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι παραβάτες θα εντοπίζονται γρήγορα και θα τιμωρούνται

Τα ανασφάλιστα οχήματα και αυτά που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, βάζει στο «μάτι» το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που θα συζητηθεί. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα εντοπισμού αυτών των οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει και κλιμακωτά πρόστιμα για όσους δεν έχουν πληρώσει ή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Online έλεγχος σε όλα τα οχήματα από νέο ψηφιακό σύστημα

Μέσω ενός νέου ψηφιακού συστήματος εντοπισμού θα γίνεται άμεση εύρεση των παραβατών και στη συνέχεα θα επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο. Το νέο ψηφιακό σύστημα θα διενεργεί online διασταυρώσεις και πολλαπλούς ελέγχους κάθε ένα με δυο μήνες το χρόνο. Συγκεκριμένα, μέσω μιας νέας πλατφόρμας, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ανιχνεύει τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Πρόστιμα στα ανασφάλιστα ΙΧ και σε όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Για τα ανασφάλιστα, οι παραβάτες θα χρεώνονται με χρηματικό πρόστιμο (έως 250 ευρώ), ενώ στη συνέχεια όσοι δεν συμμορφώνονται θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 ευρώ, αλλά και έξτρα ποινές όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας. Το ίδιο σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει και αυτούς που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Αυτοί οι παραβάτες αρχικά θα τιμωρούνται με 150 ευρώ πρόστιμο.

Κλιμακωτά πρόστιμα για όσους... ξεχνούν τα τέλη κυκλοφορίας

Κλείνοντας, το νομοσχέδιο προβλέπει και κλιμακωτά πρόστιμα για εκείνους που καθυστερούν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Το βασικότερο σενάριο προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσο με το 25% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας εάν τα τέλη πληρωθούν τον Ιανουάριο, 50% εάν η πληρωμή γίνει το Φεβρουάριο και 100% των ετήσιων τελών από τον Μάρτιο και μετά.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις