Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Πως μετατρέπω τα απλά καθίσματα σε θερμαινόμενα?

Διαβάστηκε από 23334 αναγνώστες - 2/2/2021

Το θερμαινόμενο κάθισμα ζεσταίνει τους γλουτούς και την πλάτη σας και αποκτά την επιθυμητή θερμοκρασία πιο γρήγορα σε σχέση με τη «νορμάλ» θέρμανση στο αυτοκίνητο. Αν δεν διαθέτει τέτοια καθίσματα, μπορείτε να τα τοποθετήσετε μόνοι σας, από το... μηδέν. Η AUTO BILD σας προτείνει τρεις λύσεις.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, με τις -εν γένει- εξαιρετικές καιρικές συνθήκες και τη ζέστη κατά τις περισσότερες μέρες του χρόνου, τα θερμαινόμενα καθίσματα ποτέ δεν αποτέλεσαν κάποιο ιδιαίτερο... καημό των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Ωστόσο, στις χώρες του βορρά, ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι απολύτως απαραίτητος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η πλάτη και οι γλουτοί του οδηγού και των επιβατών, απλώς παγώνουν. Όποιος λοιπόν, οδηγεί ένα αυτοκίνητο χωρίς θερμαινόμενα καθίσματα, δε χρειάζεται να υποχρεώνει σε βασανιστήρια ούτε τους γλουτούς ούτε την πλάτη του.
Ανάλογα με το διαθέσιμο προϋπολογισμό, προτείνουμε τρεις επιλογές για την εκ των υστέρων τοποθέτηση θερμαινόμενων καθισμάτων στο αυτοκίνητο: είτε μέσω θερμαινόμενης επένδυσης του καθίσματος, με μετασκευή ενός θερμαντήρα στο κάθισμα είτε με την πλήρη αντικατάσταση του καθίσματος. Αλλωστε, δεν υπάρχει πιο βολικός τρόπος για να ζεσταθείτε σε ένα αυτοκίνητο όταν ο καιρός είναι κρύος.



Ο γρηγορότερος τρόπος: Θερμαινόμενη επένδυση
Ο πιο προσιτός και πιο ταχύς τρόπος για να αποκτήσετε θέρμανση στο κάθισμα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμαινόμενο κάλυμμα καθίσματος. Διατίθενται πολλά προϊόντα σε διαφορετικές μορφές τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε εξειδικευμένα καταστήματα. Το κάλυμμα του καθίσματος λειτουργεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και συνήθως τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω πρίζας 12 Volt. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες για τη συναρμολόγησή του. Τα καλύμματα τοποθετούνται απλά στο κάθισμα, προσαρτώνται και συνδέονται σύμφωνα με τις οδηγίες. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τα καλύμματα ταιριάζουν με τα καθίσματα, πως τα έχετε τοποθετήσει σωστά και ότι, όσο είναι δυνατό, δε γλιστρούν. Σημαντικό: Τα καλύμματα των καθισμάτων δεν πρέπει να καλύπτουν τους πλευρικούς αερόσακους.
Απαιτούμενος χρόνος: περίπου 2 λεπτά. Τιμή (στη Γερμανία): από περίπου 20 έως 40 ευρώ.



Ιδανική λύση: Μετασκευή των καθισμάτων
Κατά την τοποθέτηση ενός συστήματος θέρμανσης στο κάθισμα του αυτοκινήτου, τα εξαρτήματα θέρμανσης πρέπει να βρίσκονται μέσα στο κάθισμα. Δεδομένου ότι επεξεργάζονται εδώ τα ηλεκτρονικά του οχήματος, αυτή η εργασία θα πρέπει να αποτελέσει συνήθως έργο για το εξειδικευμένο συνεργείο. Μόνο όσοι είναι έμπειροι στη... χειροτεχνία θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τα δικά τους χέρια κατά την εγκατάσταση. Η πλάτη και το κάλυμμα του καθίσματος πρέπει αρχικά να αφαιρεθούν (προσοχή: αυτό δε γίνεται με τα κολλημένα υφασμάτινα καλύμματα). Κατά κανόνα, τα καλύμματα μπορούν απλά να ανοίξουν με τη βοήθεια φερμουάρ. Στη συνέχεια αφαιρείται η ταπετσαρία τους. Στο επόμενο βήμα, τα θερμοστοιχεία ρυθμίζονται και προσαρτώνται στο κάθισμα σύμφωνα με τις οδηγίες. Στη συνέχεια ακολουθεί η καλωδίωση και η σύνδεση με τα ηλεκτρονικά του οχήματος. Σημαντικό: Μεταλλικά μέρη, όπως οι ράβδοι στήριξης, πρέπει να είναι μονωμένα για την αποφυγή βραχυκυκλωμάτων. Αν το κάθισμα έχει πλευρικούς αερόσακους, η μετασκευή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο συνεργείο. Γιατί, αν γίνει εσφαλμένος χειρισμός, ο αερόσακος μπορεί να αναπτυχθεί και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Οδηγίες για τη μετασκευή θερμαινόμενου καθίσματος θα δείτε και στην επόμενη σελίδα. 
Απαιτούμενος χρόνος: περίπου 4 ώρες. Τιμή (στη Γερμανία): μετασκευή περίπου 100 έως 200 ευρώ, συναρμολόγηση στο συνεργείο περίπου 300 έως 400 ευρώ.



Η βολική εναλλακτική: Αντικαταστήστε το κάθισμα του αυτοκινήτου
Ο πιο άνετος -αλλά και πιο ακριβός- τρόπος εγκατάστασης θερμαινόμενου καθίσματος σε ένα αυτοκίνητο είναι η αντικατάσταση ολόκληρου του αρχικού καθίσματος του αυτοκινήτου. Τα σωστά καθίσματα αυτοκινήτου με δυνατότητα θέρμανσης μπορούν να αγοραστούν καινούργια από τον έμπορο ή, αν πρόκειται για μεταχειρισμένα, να χρησιμοποιηθούν μόνο αν είναι σε καλή κατάσταση. Εδώ πρέπει να έχετε υπόψη επίσης τα εξής: Αν υπάρχει πλευρικός αερόσακος στο κάθισμα, η αφαίρεση και η εγκατάσταση του καθίσματος πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από ειδικό. Απαιτούμενος χρόνος: 1 έως 3 ώρες ανάλογα με τη δυσκολία. Τιμή (στη Γερμανία): περίπου 50 έως 150 ευρώ για ένα μεταχειρισμένο κάθισμα. Μοντάζ στο συνεργείο: περίπου 150 έως 200 ευρώ.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις