Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Αυστηρότερο ΚΤΕΟ & ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των αυτοκινήτων

Διαβάστηκε από 5606 αναγνώστες - 6/7/2021

Διαδικτυακή συγκέντρωση όλων των στοιχείων ενός αυτοκινήτου προανήγγειλε η κυβέρνηση, ούτως ώστε να έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ελεγκτικές αρχές. Έρχεται αυστηροποίηση ελέγχων ΚΤΕΟ με πιο «τσουχτερά» πρόστιμα.

Στην πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχου ενός αυτοκινήτου προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους θα έχουν έναν... Μεγάλο Αδερφό να τα «παρακολουθεί» μέσω διαδικτύου. Για να είμαστε ακριβείς, πληροφορίες όπως η έκδοση άδειας κυκλοφορίας, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οι πληρωμές τελών κυκλοφορίας κ.α. θα είναι προσβάσιμες διαδικτυακά τόσο σε ιδιοκτήτες και σε ελεγκτικές αρχές που θέλουν να εξετάσουν τυχόν παραβάσεις (π.χ. ΚΤΕΟ). Την συγκεκριμένη δυνατότητα εξασφαλίζει η ενιαία ψηφιακή υπηρεσία παροχής πληροφοριών οχημάτων («myAuto» και «Audit-Car») που θα παρέχεται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).


Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car» οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να εξετάσουν αν ένα αυτοκίνητο έχει περάσει ΚΤΕΟ.

Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car» οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να εξετάσουν αν ένα αυτοκίνητο έχει περάσει ΚΤΕΟ.

Kοινοποίησε το »

 
Αναλυτικά οι πληροφορίες για το αυτοκίνητό μας στις οποίες δίνεται πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο αφορούν:
 
  • την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής,
  • την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας,
  • την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων,
  • το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα,
  • τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος,
  • τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία,
  • τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και
  • την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Έρχονται αυστηρότερα πρόστιμα και καλύτερος έλεγχος ΚΤΕΟ
Ειδική μέριμνα αναμένεται να δοθεί και στον τομέα του τεχνικού ελέγχου. Εκτιμάται πως 1/3 αποφεύγει το ΚΤΕΟ, με το Υπουργείο Μεταφορών να προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του προστίμου με τον υπό αναθεώρηση ΚΟΚ, διότι στην πραγματικότητα ισούται με το κόστος ελέγχου (65 ευρώ), άρα δεν υπάρχει κίνητρο-υποχρέωση στον οδηγό.
 
Συν τοις άλλοις προβλέπεται δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών ΚΤΕΟ. Οι επόπτες θα είναι διαπιστευμένοι μηχανικοί Π.Ε. που θα διενεργούν επανέλεγχο στους χώρους ΚΤΕΟ αμέσως μετά τον αρχικό έλεγχο. Θα εξετάζουν επίσης την ποιότητα και την ακριβή λειτουργία των μηχανημάτων ΚΤΕΟ. Σε τυχόν πλημμελείς ελέγχους οι ποινές θα αφορούν μέχρι και αφαίρεση άδειας λειτουργίας, ενώ στους οδηγούς αναμένονται διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας.
 

Kοινοποίησε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις