Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Διψασμένος ή μεθυσμένος, στην οδήγηση είναι το ίδιο!

5/8/2021

Έρευνα του εξωτερικού αποκαλύπτει πως οι αρνητικές επιδράσεις της οδήγησης υπό την επήρρεια αλκοόλ μοιάζουν πολύ με τις συνθήκες οδήγησης κάποιου που είναι αφυδατωμένος!

Υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει πως όταν πίνουμε δεν πιάνουμε τιμόνι; Πέρα από το προφανές, πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ δηλαδή, ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται σε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Εκείνο που ενδεχομένως λίγοι από εμάς να γνώριζαν είναι πως σύμφωνα με σχετική μελέτη και η οδήγηση ενώ είμαστε διψασμένοι μπορεί να αποβεί μοιραία.

Αισθητήρες ανέλαβαν να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες του εγκεφάλου, από κοινού με κάμερες που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους.

Αισθητήρες ανέλαβαν να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες του εγκεφάλου, από κοινού με κάμερες που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους.

Kοινοποίησε το »

 
1,9 λίτρα νερού πρέπει να πίνει ημερησίως ο μέσος άνθρωπος
Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρεία Leasing Options ανέλαβε να διεξάγει εμπερειστατωμένη επιστημονική μελέτη, συγκεντρώνοντας όλα τα αναγκαία και απαραίτητα είδη πληροφοριών σχετικά με την αφυδάτωση. Μεταξύ άλλων, ανέλυσε το πόσιμο νερό που χρειάζεται ημερησίως ένας μέσος άνθρωπος καθώς και το πόσο γρήγορα αφυδατώνεται και χρειάζεται να πιει ξανά νερό. Από τα δεδομένα που προέκυψαν και τα οποία έχουν αποκλίσεις από χώρα σε χώρα διαπιστώθηκε πως καθένας πρέπει σε ημερήσια βάση να πίνει 1,9 λίτρα νερό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, το οποίο και αποτέλεσε βάση της μελέτης, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάτι περισσότερο από 1,1 λίτρα, ποσότητα αρκετά μικρότερη από εκείνη που χρειάζεται ο οργανισμός.
 
Στην πράξη τώρα, η διεθνής επιστημονική ομάδα «Science Direct» υποστηρίζει πως ακόμη και ένας ελαφρώς αφυδατωμένος άνθρωπος δεν έχει τα ίδια επίπεδα ικανότητας οδήγησης. Αντιθέτως στερείται πνευματικής διαύγειας και συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να κάνει λάθη που ένας μη αφυδατωμένος οδηγός βάσει πιθανοτήτων κάνει λιγότερο συχνά.
 
Πώς έγινε η έρευνα
Έντεκα (11) ενήλικες άνδρες συμμετείχαν στην έρευνα αξιοποιώντας έναν προσωμοιωτή οδήγησης για να αναπαρασταθούν οι πραγματικές συνθήκες. Καθένας μπήκε στον προσωμοιωτή τρεις φορές, με την πρώτη να είναι εισαγωγική προς συνήθεια της διαδικασίας. Στις άλλες δύο κάθε άνδρας έμεινε περίπου 2 ώρες «ταξιδεύοντας» στην είτε ενυδατωμένος είτε διψασμένος. Αισθητήρες ανέλαβαν να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες του εγκεφάλου, από κοινού με κάμερες που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους. Πρέπει να τονιστεί πως η κόπωση δεν λήφθηκε υπόψιν ως παράγοντας οδικής συμπεριφοράς.
 
Τα αποτελέσματα: Πιο συχνά λάθη από τους αφυδατωμένους
Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές από την μελέτη; Βασικό συμπέρασμα είναι πως οι αφυδατωμένοι οδηγοί έχουν μεγαλύτερη «ευαισθησία» στο να κάνουν μικρά λάθη που κάνει κανείς όταν οδηγεί μεθυσμένος, όπως το να χάσουν την λωρίδα της κυκλοφορίας τους ή να έχουν πιο αργά αντανακλαστικά στο φρενάρισμα. Σφάλματα βέβαια έκαναν και καλά ενυδατωμένοι οδηγοί αν και η συχνότητα των δικών του λαθών ήταν σαφώς μικρότερη. Στα highlights της έρευνας ένα μετέχων που αποκλείστηκε εντελώς καθώς αποκοιμήθηκε εντελώς κατά την διαδικασία!
 
Προφανώς το μικρό δείγμα των 11 ατόμων δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν η πνευματική διαύγεια και διάθεσή μας επηρεάζεται από το πόσο νερό έχουμε πιει, πόσω μάλλον αν οι ικανότητές μας είναι παρόμοιες με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Για καλό και για κακό πάντως, ας έχετε ένα μπουκαλάκι νερό πάντοτε μαζί σας.

Kοινοποίησε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις