Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα αυτοκίνητα ακρίβυναν αρκετά, αλλά έγιναν πιο ασφαλή. Σε νοιάζει;

Τα αυτοκίνητα ακρίβυναν αρκετά, αλλά έγιναν πιο ασφαλή. Σε νοιάζει;

19/10/2023

Οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε πως θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Γιατί έχει συμβεί αυτό όμως;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει και εσείς πως, μέχρι και μερικά χρόνια πριν μπορούσες να αποκτήσεις αυτοκίνητα και με τιμή κάτω των 10.000 ευρώ. Ναι μπορεί να ήταν της πιο μικρής κατηγορίας αυτοκίνητα, αλλά ήταν οχήματα νέας τεχνολογίας με μοντέρνο σχεδιασμό και φυσικά εγγύηση. Πλέον όλα τα αυτοκίνητα, σε κάθε κατηγορία έχουν αυξήσει κατά πολύ τις τιμές τους. Τι φταίει όμως για αυτή την άνοδο σε μία εποχή όπου το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού όλο και συρρικνώνεται;

Όλα τα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ασφαλείας

Τα μοντέλα των τελευταίων χρόνων, έχουν αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και φυσικά δεν μιλάμε για τις οθόνες infotainment και τα ψηφιακά κοντέρ, αλλά για τα συστήματα ασφαλείας.  Αερόσακοι, ABS, ESP, συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος, τυφλής γωνίας και πολλά ακόμα, είναι στάνταρ για τα πιο πολλά νέα μοντέλα, όταν κάποτε έπρεπε να πληρώσεις 1.000 ευρώ για να έχει ABS το αυτοκίνητο σου. Αν σε αυτό προσθέσουμε την εκθετική αύξηση των ηλεκτρονικών συστημάτων άνεσης, και τη χρήση ισχυρότερων κραμάτων χάλυβα για το πλαίσιο, που το κάνουν ακόμα πιο ανθεκτικό σε περίπτωση ατυχήματος, τότε είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί έχει αυξηθεί η τιμή τους.


Οι «καθαροί» και οικονομικοί κινητήρες έχουν ακριβό κόστος εξέλιξης

Οι περιορισμοί των ρύπων που θέτει συνεχώς η Ε.Ε. έχει αναγκάσει εδώ και αρκετά χρόνια τις βιομηχανίες να αναπτύσσουν συνεχώς νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στους νέους κινητήρες τους, που παράλληλα είναι και οικονομικότεροι. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα λοιπόν, έχουν εξελιγμένους κινητήρες που αποδίδουν περισσότερα άλογα, αλλά καίνε λιγότερο καύσιμο και εκπέμπουν περιορισμένους ρύπους χάρη στα υβριδικά συστήματα ή τις μοντέρνες τεχνολογίες που εφαρμόζουν. Και όλα αυτά έχουν το κόστος τους.


Τα αυτοκίνητα μεγάλωσαν σε μέγεθος

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφέρουμε, είναι πως τα αυτοκίνητα έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια. Όχι, δεν μιλάμε σε ηλικία, αλλά σε μέγεθος! Τα μικρά για παράδειγμα έχουν ξεπεράσει τα 4 μέτρα και αγγίζουν διαστάσεις αυτοκινήτων της μικρομεσαίας κατηγορίας, μερικών χρόνων πριν. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη άνεση σε όλες τις κατηγορίες.


Στην Ελλάδα (περιέργως) έχουν ζήτηση οι full εξοπλισμένες εκδόσεις

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην χώρα μας, έχουν αναδείξει ένα ακόμα στοιχείο το οποίο αξίζει αναφοράς. Οι Έλληνες δείχνουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις full εξοπλισμένες εκδόσεις, από τις βασικές εκδόσεις. Οι Έλληνες θέλουμε τον εξτρά εξοπλισμό, περισσότερο από άλλους, και στην χώρα μας ο βασικός εξοπλισμός είναι συγκριτικά πλουσιότερος από άλλες αγορές, ανεβάζοντας τη τιμή.
 
 
Τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας ανέβασαν το κόστος.
Οι προδιαγραφές ρύπων της Ε.Ε κοστίζει σε εξέλιξη κινητήρων.
Παίρνεις όμως μεγαλύτερο και 10 φορές πιο ασφαλές αυτοκίνητο!
Οι Έλληνες αγοράζουν τα full εξοπλισμένα και όχι της απλές εκδόσεις…
Τα θεωρείς περιττά τα νέα συστήματα ασφαλείας; Θα μπορούσαν να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά με λιγότερα συστήματα;

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις