Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τα λιπαντικά των κινητήρων πετρελαίου διαθέτουν ορισμένες ιδιότητες, ώστε να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα, αλλά και για το σωστό ποιοτικό τους έλεγχο.

Σημαντικές ιδιότητες των λιπαντικών για κινητήρες diesel

Διαβάστηκε από 8898 αναγνώστες - 18/6/2021

Πέρα από το δείκτη ιξώδους και την τεχνολογία low SAPS που αναλύθηκαν προηγουμένως τα λιπαντικά των κινητήρων πετρελαίου πρέπει να διαθέτουν ορισμένες ακόμα απαραίτητες ιδιότητες:

• Αρχικά πρέπει να έχουν αντοχή στην οξείδωση. Το λάδι λίπανσης όταν λειτουργεί ο κινητήρας δεν πρέπει να αλλάζει χημική σύσταση και κύρια δεν πρέπει να οξειδώνεται. Η οξείδωση του προέρχεται από την ύπαρξη διαφόρων χημικών ενώσεων μέσα σε αυτό. Οι ουσίες αυτές προκαλούν διάβρωση ή αποφλοίωση των μεταλλικών επιφανειών.
• Ακόμα μια ιδιότητα που πρέπει να διαθέτει το λάδι είναι να συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια μέσα στη μάζα του. Αυτά μπορεί να είναι είτε τα γρέζια των τριβόμενων επιφανειών είτε διάφορα κατάλοιπα της καύσης. Βέβαια από τη στιγμή που συγκρατεί αυτά τα σωματίδια, πρέπει κάποια στιγμή και να τα αποβάλλει, το οποίο επιτυγχάνεται στο φίλτρο, όπου και συγκρατούνται. Από αυτές τις ιδιότητες το λάδι μαυρίζει. Αν δεν μαυρίζει το λάδι μετά από ορισμένη χρήση, δημιουργεί υποψίες ότι αυτό δεν διαθέτει τις απαιτούμενες ιδιότητες καθαρισμού.
• Επιπλέον το λάδι πρέπει να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κινητήρων πετρελαίου. Με την υψηλή θερμοκρασία εξατμίζονται τα πτητικά συστατικά του και αναφλέγονται, το λάδι καίγεται, το πάχος της λιπαντικής μεμβράνης μειώνεται και οι μεταλλικές επιφάνειες φθείρονται. Όσο μεγαλύτερες είναι οι θερμοκρασίες ανάφλεξης, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι το λιπαντικό.
• Μια ακόμα ιδιότητα των λιπαντικών είναι η ειδική θερμότητα τους η οποία χαρακτηρίζει την ψυκτική ικανότητα του λαδιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η ειδική θερμότητά του, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα του λαδιού να διώχνει τη θερμότητα από τις τριβόμενες επιφάνειες και να τη μεταφέρει στην ελαιολεκάνη (κάρτερ). Αυτή η ιδιότητα του λαδιού μάλιστα, βελτιώνεται με διάφορα χημικά πρόσθετα. Στους κινητήρες εσωτερικής καύσης , που ανήκουν και οι diesel φυσικά, το λιπαντικό είναι το κύριο μέσο απαγωγής της θερμότητας στο εσωτερικό των κινητήρων. Έχει αποδειχθεί ότι το κύκλωμα ψύξης απορροφά το 60% της παραγόμενης θερμότητας, ενώ το υπόλοιπο 40% απάγεται μέσω του λιπαντικού.
• Τέλος το ειδικό βάρος των λιπαντικών είναι, είναι το βάρος ορισμένου όγκου λαδιού σε σχέση με το βάρος ίσου όγκου νερού. Το ειδικό βάρος του λαδιού είναι περίπου 0,9.

Kοινοποίησε το »

Kοινοποίησε το »

Σχετικες επιχειρησεις