Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οι μπαταρίες οξέος μολύβδου που είναι και οι πιο συνηθισμένες ταξινομούνται ανάλογα με τη χρήση, την κατασκευή και τον τρόπο συντήρησή τους.

    Οι τύποι των μπαταριών

    Διαβάστηκε από 8629 αναγνώστες - 8/1/2016

    Οι μπαταρίες οξέος μολύβδου -που είναι και οι πιο συνηθισμένες- ταξινομούνται ανάλογα με τη χρήση, την κατασκευή και τον τρόπο συντήρησή τους. 


    Ανάλογα με τη χρήση τους, ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες:
    Μπαταρίες ταχείας εκφόρτισης – εκκίνησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα οχήματα.
    Μπαταρίες βαθείας εκφόρτισης, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα σκάφη, στα τροχόσπιτα κ.α.

    Οι μπαταρίες ταχείας εκφόρτισης– εκκίνησης (SLI starting lights ignition) έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται σε γρήγορες και αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας (όπως η εκκίνηση των κινητήρων) και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερο μέγεθος πλακών. Οι πλάκες είναι λεπτότερες και έχουν κάπως διαφορετική σύνθεση υλικού.

    Ανάλογα με την κατασκευή τους, ταξινομούνται σε τρεις υποκατηγορίες:
    • Στις συμβατικές μπαταρίες.
    • Στις μπαταρίες τύπου GEL, δηλαδή με σταθεροποιημένο ηλεκτρολύτη κλειστού τύπου όπου δεν συμπληρώνεται ηλεκτρολύτης.
    • Στις μπαταρίες τύπου AGM (Absorbent Glass Mat), όπου ειδικός υαλοβάμβακας χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό φίλτρο του θειϊκού οξέος σε μπαταρίες μολύβδου. Είναι κορεσμένη μόνον κατά 95% με θειικό οξύ και δεν υπάρχει περίσσεια υγρού. Για τον λόγο αυτό οι μπαταρίες AGM μερικές φορές ονομάζονται και μπαταρίες χωρίς ηλεκτρολύτη (starved electrolyte) ή μπαταρίες ξηρού τύπου (dry electrolyte).

    Ανάλογα με τον τρόπο συντήρησης που απαιτούν, οι μπαταρίες ταξινομούνται σε: 
    Ανοικτού τύπου (Serviceable).
    Κλειστού τύπου (Maintenance free).
    Μπαταρίες VRLA (Valve-Regulated Lead-Acid).

    Ανοικτού τύπου χαρακτηρίζονται οι μπαταρίες στις οποίες μπορούμε να συμπληρώσουμε ηλεκτρολύτη, ενώ κλειστού τύπου αυτές για τις οποίες δεν χρειάζεται να συμπληρώνουμε ηλεκτρολύτη. Σχεδόν όλες οι κλειστού τύπου μπαταρίες φέρουν ρυθμιζόμενη βαλβίδα και πιο κοινά αναφέρονται σαν μπαταρίες τύπου VRLA.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ