Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

ο καλύτερος συνεπιβάτης σε μεγάλα ταξίδια είναι ένα σωστό ηχοσύστημα

Ηχοσυστήματα: Απόδοση υψηλής πιστότητας

Διαβάστηκε από 8335 αναγνώστες - 17/5/2016

Ο καλύτερος συνεπιβάτης σε μεγάλα ταξίδια είναι ένα σωστό ηχοσύστημα, που θα μπορεί να παίξει τη μουσική που θέλουμε στις σωστές συχνότητες και τη σωστή ένταση. Τι επιλογές έχουμε;

Τα ηχοσυστήματα των αυτοκινήτων αποτελούνται από τρία μέρη: Τις πηγές, τους ενισχυτές και τα ηχεία. Η πληθώρα των εργοστασιακών εγκαταστάσεων και τα πιο προσιτά οικονομικά συστήματα after market διαθέτουν πηγή και ενισχυτές σε ένα κομμάτι, ενώ και τα ηχεία είναι πολλαπλών συχνοτήτων.

Όταν εξετάζουμε την αντικατάσταση του ηχοσυστήματος από ένα υψηλότερων προδιαγραφών, πρέπει πρώτα απ` όλα να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ένα πλήρες ή ένα συμπαγές σύστημα, καθώς η διαφορά τους στην απόδοση είναι αντίστοιχη με τη διαφορά του κόστους τους. Ανεξαρτήτως της επιλογής, πρέπει να ελέγξουμε τις διαστάσεις του συστήματος και ότι ταιριάζει στο αυτοκίνητό μας. Οι συνήθεις διαστάσεις είναι ένα ή δύο DIN, «φέτες» στο ταμπλό του αυτοκινήτου, αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς κάποιοι κατασκευαστές με ενσωματωμένα συστήματα δεν ακολουθούν αυτές τις προδιαγραφές.

Τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν στις πηγές πέρα από την αισθητική τους είναι η συνδεσιμότητά τους είτε με bluetooth είτε με καλώδιο με εξωτερικές πηγές όπως π.χ. το κινητό μας, και ο αριθμός των εξόδων που διαθέτουν. Σε περίπτωση που δε θα χρησιμοποιήσουμε εξωτερικό ενισχυτή, η απόδοσή τους σε πραγματικά Watt μπαίνει επίσης στο παιχνίδι.

Οι πιο ολοκληρωμένες λύσεις με την καλύτερη απόδοση είναι οι ξεχωριστοί ενισχυτές και πηγές, όπου αρχίζει να παίζει ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο η επιλογή των ηχείων. Τα παραδοσιακά ηχεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος και προτείνεται η τοποθέτηση με πλήρες σύστημα που περιλαμβάνει ξεχωριστά twiiter, woofer και ηχεία για σωστή απόδοση σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων.

Ακόμα σημαντικότερο από τα ίδια τα χαρακτηριστικά των μεγάλων συστημάτων είναι το κατάστημα που θα κάνει την τοποθέτηση. Οι έμπειροι εγκαταστάτες όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να ραφινάρετε την ιδανική επιλογή για τις απαιτήσεις σας, αλλά θα φροντίσουν η εφαρμογή του να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η θέση των ηχείων και η χωροταξία των καλωδιώσεων έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία τόσο σε θέματα ακουστικής όσο και παρεμβολών. Ακόμα, θα φροντίσουν ώστε η συνδεσμολογία να μην είναι μόνιμη, αλλά να επιτρέπει π.χ την αφαίρεση της εταζέρας σε περίπτωση που χρειαστείτε παραπάνω χώρο για κάποια μεταφορά.

Όσο αυξάνουν τα εξαρτήματα που προσθέτουμε, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις τους για ηλεκτρική τροφοδοσία. Πριν προβείτε στην αγορά, μελετήστε όχι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά απόδοσης αλλά και τις απαιτήσεις τους σε ρεύμα, καθώς σε περιπτώσεις μεγάλων εφαρμογών θα χρειαστεί η τοποθέτηση δεύτερης μπαταρίας και ξεχωριστού κυκλώματος φόρτισης, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε στο έπακρο το νέο σας ηχοσύστημα χωρίς να μείνετε στη μέση του δρόμου επειδή το αγαπημένο σας συγκρότημα κατάφερε να στραγγίξει τη μπαταρία του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις