Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
100, 200, 300 ή 400€ για την ίδια δουλειά;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

100, 200, 300 ή 400€ για την ίδια δουλειά;

Διαβάστηκε από 28418 αναγνώστες - 31/12/2021

Γνήσια, OEM, aftermarket, μεταχειρισμένα. Οι επιλογές στα ανταλλακτικά είναι πολλές. Εξοικονομείς χρήματα, ή πληρώνεις «όσο-όσο» για γνήσια αντιπροσωπείας; Μήπως δίνεις τα 4πλάσια χωρίς ουσιαστικό λόγο;

Πολλά εξαρτήματα που βρίσκονται στο αυτοκίνητό μας φθείρονται, τόσο από την πάροδο του χρόνου και των χιλιομέτρων, όσο και από τη χρήση που τους κάνουμε. Προκειμένου να συντηρείται σωστά το όχημά μας, και να λειτουργεί στην εντέλεια, πρέπει να αντικαθιστώνται τα εν λόγω φθαρμένα τμήματα με νέα. Η αγορά όμως βρίθει από επιλογές σε ανταλλακτικά, από καινούργια γνήσια και «aftermarket» μέχρι μεταχειρισμένα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Ένας γενικός κανόνας είναι πως εάν ένα γνήσιο καινούργιο ανταλλακτικό κοστίζει 400 ευρώ, το OEM θα κάνει 300, το aftermarket 200, και το μεταχειρισμένο 100 ευρώ. Τι είναι το κατάλληλο για εμένα; Ας δούμε τις κατηγορίες αναλυτικά.
 

Γνήσια ανταλλακτικά: Το αυτοκίνητο παραμένει «100% αυθεντικό»

Ξεκινάμε με κάτι βασικό: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν παράγουν ανταλλακτικά. Πολλά εξαρτήματα κατασκευάζονται από κορυφαίες εταιρείες, οι οποίες προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα λεγόμενα «γνήσια ανταλλακτικά» παράγονται από αυτούς ακριβώς τους κατασκευαστές. Επάνω έχουν το λογότυπο της εταιρείας του αυτοκινήτου και είναι πιο ακριβά από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Χρησιμοποιώντας τα, πληρώνετε μεν περισσότερα χρήματα, αλλά είστε βέβαιοι πως το όχημά σας παραμένει «100% αυθεντικό».
 

OEM ανταλλακτικά: Αυθεντικά ανταλλακτικά, στη μισή τιμή

Στην ουσία, τα OEM ανταλλακτικά είναι ίδια με τα «γνήσια» που αναφέραμε πριν, με τη μόνη διαφορά πως αντί για το λογότυπο της μάρκας του αυτοκινήτου, βρίσκεται αυτό του κατασκευαστή. Η προέλευσή τους είναι από τα ίδια εργοστάσια που εφοδιάζουν τις εταιρείες, και έτσι η ποιότητά τους είναι κορυφαία. Επειδή δεν υπάρχει το σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η τιμή τους είναι αρκετά χαμηλότερη.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως και οι ίδιες οι αντιπροσωπείες προσφέρουν OEM ανταλλακτικά ως «2η σειρά», σαν πιο φτηνή αλλά εγκεκριμένη από την εταιρεία λύση.


Aftermarket ανταλλακτικά: Πιο φθηνά, αλλά προσοχή στην ποιότητα

Τα aftermarket ανταλλακτικά κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες, οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται απευθείας με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ποιότητά τους εξαρτάται από την εταιρεία που τα παράγει και μπορεί να είναι εφάμιλλη με αυτή των γνήσιων και των OEM. Το ιδανικό θα είναι να πάμε στο κατάστημα με δείγμα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως το εξάρτημα είναι ακριβώς το ίδιο (όπως για παράδειγμα ίδιες ηλεκτρολογικές φίσες).
 

Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: Σε παλαιότερα μοντέλα, πολλές φορές είναι μονόδρομος

Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι γνήσια, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο, έχουν ελεγχθεί για την λειτουργία τους και πωλούνται σε αρκετά χαμηλότερη τιμή. Ένας λόγος που προτιμώνται είναι αυτή η διαφορά κόστους, αλλά πολλές φορές, ειδικά σε παλαιότερα μοντέλα, η επιλογή τους είναι μονόδρομος, αφού ενδέχεται να υπάρχει παύση παραγωγής των καινούργιων ανταλλακτικών για το συγκεκριμένο όχημα, ή έλλειψη stock στη χώρα μας, κάτι που καθιστά την παραγγελία και την διάθεση του καινούργιου εξαρτήματος χρονοβόρα και ασύμφορη. Το τελευταίο ισχύει κυρίως σε πιο σπάνια μοντέλα, για τα οποία τα καταστήματα (και οι αντιπροσωπείες) δεν κρατούν ανταλλακτικά στις αποθήκες τους.
  ...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε