Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι προσέχω στα ελαστικά μου πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Τι προσέχω στα ελαστικά μου πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων;

23/12/2022

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αρκετοί από εμάς θα κάνουν ταξίδι-αστραπή για να ξεκουραστούν. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξω στα ελαστικά μου για να είμαστε ασφαλείς εγώ και το αυτοκίνητό μου.

Πώς με βοηθάει ένα λειτουργικό ελαστικό;

ΟΚ, έχω επιλέξει το ελαστικό που μου ταιριάζει περισσότερο. Θερινό, 4 εποχών ή ακόμη και χειμερινό για εκείνους που θέλουν μεγαλύτερη σιγουριά στο χιόνι. Είμαι έτοιμος να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι; Η απάντηση προφανώς είναι αρνητική, ακόμη και αν οδηγώ συνετά και κάνω τακτικούς, προγραμματισμένους ελέγχους. Επειδή πρέπει πάντα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, τσεκάρεις αν το ελαστικό σου είναι λειτουργικό.
 
Έτσι, όχι μόνο γίνεται η οδήγηση μια πολύ πιο εύκολη υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται κατά πολύ τα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας. Σε ένα βρεγμένο οδόστρωμα, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κανείς είναι ένα ελαστικό που γλιστρά και δεν διατηρεί την πρόσφυση του. Αντίστοιχα στο στεγνό, αν δεν υπολόγισες σωστά την απόσταση φρεναρίσματος, θες αξιόπιστα ελαστικά που σταματούν στο σημείο που εσύ ήθελες να στοπάρεις. Παρακάτω είναι οι δύο βασικότερες ενέργειες που πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω τις προδιαγραφές των ελαστικών μου.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Σωστή πίεση και τακτικό check για πιθανές φθορές

Μιλάμε ίσως για την βασικότερη αρχή στον έλεγχο ενός ελαστικού. Πρέπει να έχει τη σωστή πίεση. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα σού δίνεται αναλυτικά ποιο ελαστικό έχει «χάσει» αέρα, με την σωστή πίεση να είναι τα προτεινόμενα επίπεδα που δίνει ο κατασκευαστής στο βιβλιαράκι του αυτοκίνητου. Για αυτό, εκτός του τακτικού ελέγχου, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, καλό θα είναι να την τσεκάρεις και πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Επιλέγοντας ακριβή μετρητή διασφαλίζεις πως τα ελαστικά σου αφενός αποδίδουν καλύτερα, αφετέρου είναι πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου, άρα και στην τσέπη σου.
 
Εκτός της πίεσης, πολύ σημαντικό είναι να τσεκάρεις για τυχόν σημάδια φθοράς. Κατά κανόνα, όταν το βάθος πέλματος που απομένει είναι γύρω στα 1,6 χιλιοστά, αντικαθιστούμε το ελαστικό. Σε τέτοιες περιστάσεις το ελαστικό είναι αρκετά πιο επιρρεπές στο να γλιστρήσει σε βρεγμένο οδόστρωμα και να οδηγήσει σε επικίνδυνα ατυχήματα.

Η τεχνογνωσία ενός ειδικού για επιπλέον σιγουριά

Ο ατομικός έλεγχος είναι σημαντικός, πέραν αυτού, όμως, πρέπει να απευθύνεσαι σε κάποιον που γνωρίζει περισσότερα, ώστε να σου δώσει έξτρα συμβουλές. Αν επισκεφτείς μία εμπορία με προηγμένο μηχανολογικό προσωπικό, το εξειδικευμένο προσωπικό της μπορεί αφενός να σου τοποθετήσει νέα ελαστικά (εφόσον χρειαστεί), αφετέρου να αναλάβει άλλες διαδικασίες όπως η ζυγοστάθμιση και η ευθυγράμμιση των ελαστικών.
 
Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο
Τσεκάρεις την σωστή πίεση με βάση όσα προτείνει ο κατασκευαστής
Βλέπω αν έχει φθαρεί το λάστιχό μου
Ποιο είναι το minimum βάθος πέλματος που επιτρέπεται
Η χρήσιμη βοήθεια ενός εξειδικευμένου προσωπικού
 
Εσύ τσεκάρεις πίεση και φθοράς στο ελαστικό σου πριν κάνεις ένα μακρινό ταξίδι; Πόσο συχνά αλλάζεις ελαστικά, ανάλογα με το πόσο βαθύ είναι το πέλμα τους;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις