Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Οι ζάντες αλουμινίου βελτιώνουν την απόδοση των φρένων

Οι ζάντες αλουμινίου βελτιώνουν την απόδοση των φρένων

19/6/2022

Εκτός, όμως, από την εξοικονόμηση του βάρους, που πολλές φορές μπορεί να ξεπερνά και τα 10 κιλά συνολικά, ένα σετ ζαντών αλουμινίου βελτιώνει και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Μεγάλη διαφορά υπάρχει στην επιβράδυνση του οχήματος για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με την επαρκή ψύξη των φρένων. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι οι ζάντες αλουμινίου είναι πολύ πιο «ανοιχτές» σε σχέση με τους συμβατικούς τροχούς με πλαστικά καλύμματα. Έτσι, το ισχυρότερο ρεύμα αέρα ψύχει πολύ καλύτερα τις δισκόπλακες και βελτιώνει την απόδοση των φρένων.

Κοινοποίησέ το »


Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που οι ζάντες συμβάλλουν στην καλύτερη επιβράδυνση. Ο λόγος είναι η μειωμένη αδράνεια! Αδράνεια είναι η αντίσταση ενός σώματος στη μεταβολή της ταχύτητάς του και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο βαρύς είναι ένας τροχός τόσο πιο ισχυρά πρέπει να είναι τα φρένα για να τον επιβραδύνουν. Συνεπώς είναι εύκολα κατανοητό ότι εξοικονομώντας κιλά χρησιμοποιώντας ζάντες αλουμινίου βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία και την απόδοση των φρένων. Αντιστοίχως, όσο πιο βαρύς είναι ο τροχός, τόσο δυσκολότερα επιταχύνει. Συνεπώς, με την τοποθέτηση ελαφριών ζαντών αλουμινίου είναι εφικτό να βελτιωθεί και η επιτάχυνση, πέρα από την επιβράδυνση.

Η εξέλιξη των ζαντών συνεχίζεται
Σήμερα, η πλειονότητα των αυτοκινήτων έρχονται με ζάντες αλουμινίου από την βασική τους έκδοση. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν έχει σταματήσει η εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, σε πανάκριβες κατασκευές, προκειμένου να εξοικονομηθεί ακόμα περισσότερο βάρος, χρησιμοποιούνται εξωτικά υλικά αντί για αλουμίνιο, όπως για παράδειγμα οι ζάντες με εκτεταμένη χρήση μαγνησίου. Παράλληλα, πλέον οι ζάντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής αεροδυναμικής του αυτοκινήτου. Ειδικά στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της αυτονομίας, έχουμε δει ζάντες αλουμινίου όπου ο σχεδιασμών των επιφανειών συμβάλει στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης, όπως για παράδειγμα η εικονιζόμενη που προέρχεται από το αμιγώς ηλεκτρικό Hyundai Kona.