Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Με ένα 20ρικο, C-HR ή Mokka X;

11/7/2018

Έχεις ταβάνι τα 20.000 ευρώ και ψάχνεις ένα SUV που να τα κάνει όλα; Δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι τα C-HR και Mokka X. Συγκρίνουμε επιδόσεις, διαστάσεις και κατανάλωση για να πάρεις το καλύτερο.

Opel ή Toyota; Mokka X ή C-HR; Παρά το γεγονός πως αντικειμενικά ο ιάπωνας είναι μεγαλύτερος, και τα δύο μοντέλα απευθύνονται στο ίδιο κοινό και καλύπτουν τις ίδιες οικογενειακές ανάγκες. Με διαφορά στη τιμή που κυμαίνεται στο χιλιάρικο, προσπαθούμε να βρούμε ποιο… ταιριάζει καλύτερα.

Εμφάνιση-σχεδίαση: Πιο φουτουριστικό το C-HR, πιο κλασικό το Mokka X
Το Mokka X δέχθηκε ένα facelift και έφερε νέο αέρα και κυρίως, νέο μπροστινό μέρος. Πιο δυναμικό και αρκετά μοντέρνο σε προκαλεί να το οδηγήσεις καθώς η παρουσία της νέας γρίλιας και η απόσταση από το έδαφος, παρέχουν αρκετά crossover στοιχεία. Το Toyota C-HR από την άλλη, καταφέρνει και κερδίζει το βλέμμα, διαθέτοντας πιο αιχμηρή σχεδίαση, περίτεχνες ακμές και γωνίες που δένουν με καμπύλες, ενώ η κουπέ σχεδίασή του έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα. Ωστόσο, για αυτή την κουπέ σχεδίαση έχει γίνει μία μικρή υποχώρηση στο εσωτερικό…αλλά για εμάς, αξίζει.


Κινητήρες-επιδόσεις: Ίδια χαμηλή κατανάλωση, πιο σβέλτο το Mokka X
Από την μία έχουμε το Opel Mokka X με τον 1.4 Turbo των 140 ίππων και τα 200 Nm ροπής. Από την άλλη το C-HR με τον 1.200άρη κινητήρα απόδοσης 116 ίππων και 185 Nm ροπής. Τα 24 παραπάνω άλογα του 1.400άρη κινητήρα του Opel Mokka X γίνονται αντιληπτά στη μάχη των επιδόσεων, αφού το 0-100 χλμ./ώρα έρχεται 1,0 δευτερόλεπτο γρηγορότερα από το Toyota C-HR, σε 9,9 δλ. Από πλευράς λειτουργίας, πάντως, και οι δύο κινητήρες είναι πολιτισμένοι και γραμμικοί, ίσως λίγο πιο ραφιναρισμένος να είναι αυτός της Toyota. Περνώντας, στο πεδίο της κατανάλωσης, στα χαρτιά τα δύο μοντέλα είναι ισόπαλα, αφού και στα δύο η μέση τιμή που ανακοινώνεται ξεκινάει από τα 5,9 λτ./100 χλμ. Τιμή πραγματικά εξαιρετική εφόσον μιλάμε για βενζίνη και για αυτοκίνητα ενός αξιοσέβαστου όγκου και βάρους.


Εσωτερικό: Πιο «ανοικτό» το Opel Mokka X
Ανοίγοντας την πόρτα και μπαίνοντας στο εσωτερικό των δύο μοντέλων αμέσως παραδέχεσαι πως η ποιότητα κατασκευής είναι υψηλή και για τα δύο, χωρίς ένα από τα δύο να παίρνει ξεκάθαρο προβάδισμα. Στο κομμάτι σχεδίαση και τα δύο διαθέτουν high-tech προφίλ, ωστόσο το C-HR είναι πιο φουτουριστικό και κερδίζει στα σημεία κυρίως χάρη στη μεγάλη οθόνη που είναι τοποθετημένη ψηλά στο ταμπλό. Ταυτόχρονα, το C-HR κερδίζει ελάχιστα στους χώρους όταν πάρεις στα χέρια σου το μέτρο (με εξαίρεση τον αέρα για το κεφάλι πίσω), όμως εξαιτίας της κουπέ σχεδίασης οι πίσω επιβάτες θα αισθανθούν πιο κλειστοφοβικά. Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε στην υπηρεσία Opel On-Star που διαθέτει το Mokka X και με την οποία ανά πάσα στιγμή ένας εκπρόσωπος της Opel μπορεί να σε βοηθήσει τηλεφωνικά.
 
 
Οδική συμπεριφορά: Πιο σπορτίφ το C-HR
Αμφότερα τα μοντέλα επιζητούν ασφάλτινα τερέν. Παρά τον κοινό στόχο, το προβάδισμα διατηρεί το C-HR  γιατί παρά τις υποδεέστερες επιδόσεις δίνει την αίσθηση πως είναι πιο ανάλαφρο στο δρόμο και έχει καλύτερο μπροστινό μέρος, τόσο αναφορικά με τα όρια της υποστροφής, όσο και με την αίσθηση που λαμβάνεις από το τιμόνι. Από την άλλη, το Mokka X διαθέτει υψηλότερη θέση οδήγησης με καλύτερη περιφερειακή ορατότητα και μεγαλύτερες ικανότητες να κινηθείς όταν χρειαστεί εκτός δρόμου. Από πλευράς συμπεριφοράς στον αυτοκινητόδρομο και τα δύο μοντέλα είναι σταθερά, ήσυχα και ευθύβολα, ενώ στην πόλη, τέλος, οι πιο compact διαστάσεις του Mokka X το καθιστούν πιο ευέλικτο.
 


Τεχνικά Χαρακτηριστικά Opel Mokka X Toyota C-HR
     
Κινητήρας (κ.εκ./κύλινδροι) 1.364/4 σε σειρά 1.197/4 σε σειρά
Καύσιμο Βενζίνη Βενζίνη
Ισχύς (ίπποι/σαλ) 140/4.900-6.000 116/5.200-5.600
Ροπή (Nm/σαλ) 200/1.850-4.900 185/1.500-4.000
Start/Stop ΝΑΙ ΝΑΙ
0-100 χλμ/ώρα (δλ) 9.9 10.9
Τελική ταχύτητα (χλμ/ώρα) 196 190
Κατανάλωση (λτ/100χλμ) 5.9 5.9
Εκπομπές C02 (γρ/χλμ) 138 135
Χώρος αποσκευών (λίτρα) 356 377
Τιμή  από 20.400 19.520




Συμπέρασμα
Από τις πιο σκληρές SUVομαχίες καθώς πέρα από την παραπλήσια συμπεριφορά, διαθέτουν και πολύ κοντινή τιμή. Έτσι, ο τελικός νικητής εξαρτάται εν μέρει από τις ανάγκες του καθενός και το ποιες από αυτές παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις