Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
10 φωτογραφίες »

9 sport αυτοκίνητα που μοιάζουν με… χαμηλά βανάκια

24/12/2020

Αν ζητούσαμε από οποιονδήποτε να μας περιγράψει ένα sport όχημα, κατά 99,9% θα μας περιέγραφε κάποιο coupe αμάξωμα. Εδώ και πολλά χρόνια όμως, υπάρχουν κάποια sport αυτοκίνητα που είχαν ένα παράξενο σχήμα… Σαν βανάκι.

Υπάρχει μια κατηγορία αμαξωμάτων που ονομάζεται «shooting brake» και έχει τις ρίζες της στην εποχή των αμαξών. Ως shooting brake θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι κάτι μεταξύ coupe και station wagon, το οποίο στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για την αριστοκρατία, μιας και είχε αρκούντως sport στοιχεία αλλά παράλληλα διέθετε επαρκή χώρο για να μπορεί να χρησιμοποιείται στο κυνήγι, αφού πίσω χωρούσαν τα σκυλιά και τα κυνηγετικά όπλα των ιδιοκτητών.
 
Βέβαια, αυτά τα αυτοκίνητα έμοιαζαν λίγο με χαμηλά βανάκια. Σαν αυτά που μετέφεραν ψωμί.  Έτσι, γεννήθηκε, από τους πάντα γλαφυρούς Βρετανούς, ο όρος «breadvan», 9 από τα καλύτερα παραδείγματα του οποίου σας παρουσιάζουμε.
 


1) Ferrari 250 GT SWB «Breadvan»
Ο πρωτεργάτης των «breadvan» αγωνιστικών είναι μια Ferrari η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να έρθει «κόντρα» στον ίδιο τον Γέρο, δηλαδή τον Enzo Ferrari.

Πώς ξεκίνησε αυτό; Τη δεκαετία του 1960, ένας αριστοκράτης με την ονομασία Κόμης Giovanni Volpi είχε δική του αγωνιστική ομάδα και είχε αρπάξει μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς της Ferrari. Φυσικά αυτό δεν άρεσε στον Enzo, και όταν παρουσιάστηκε η ολοκαίνουρια Ferrari 250 GTO, απαγόρευσε στον Κόμη να την αγοράσει.
 
Εκνευρισμένος, ο Volpi ξεκίνησε να μετατρέπει την παλιά του Ferrari 250 SWB σε αυτοκίνητο-τιμωρό των 250 GTO. Τοποθετήθηκε ένας νέος V12 κινητήρας πιο χαμηλά και πιο πίσω στο σασί, ενώ το υπόλοιπο αμάξωμα ελαφρώθηκε αρκετά.

Επίσης, η «ουρά» του αυτοκινήτου έγινε μακριά και τετράγωνη, κάτι που έδωσε στο όχημα καλύτερη αεροδυναμική, η οποία ήταν άκρως απαραίτητη για τη θρυλική μεγάλη ευθεία της Mulsanne στο LeMans.
Οι δημοσιογράφοι έσπευσαν γρήγορα να δώσουν στο νέο αυτό αυτοκίνητο την ονομασία «breadvan», αφού έμοιαζε με τα οχήματα που κουβαλούσαν ψωμάκια.
Το αυτοκίνητο αγωνίστηκε το 1962 στον περίφημο 24ωρο αγώνα του LeMans, και, αφού πέρασε όποια Ferrari 250 GTO πέτυχε στο διάβα του, στην 7η ώρα του αγώνα ένα σπασμένο ημιαξόνιο το ανάγκασε να εγκαταλείψει.
 
Μπορεί η Ferrari 250 GT SWB του Κόμη να μην πέτυχε το σκοπό της, δηλαδή να κερδίσει στο LeMans, απέδειξε όμως πως ήταν πολύ πιο γρήγορη από τις 250 GTO, και πέρασε στη σφαίρα του θρύλου λόγω του Δαυίδ-εναντίον-Γολιάθ χαρακτήρα της.
Εκτός αυτού, το αυτοκίνητο αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία και άλλων breadvans στα χρόνια που ακολούθησαν
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις