Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το πρώτο Jeep με κομψή και πολιτισμένη εμφάνιση

Το ογκώδες σχέδιο είναι παραπλανητικό, στην πραγματικότητα είναι μικρότερο από ένα Passat

Πολυτέλεια επιπέδου premium κατηγορίας. Ήθελε να είναι κάτι παραπάνω από ένα offroad

Ένας Αμερικάνος σε ευρωπαικά λημέρια

6/11/2017

Το Grand Cherokee ήταν το πρώτο «πολιτισμένο» αυτοκίνητο της Jeep με all around χαρακτήρα. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και έκανε τα SUV μια εναλλακτική επιλογή για αγορά οικογενειακού.

Δερμάτινα καθίσματα, κλιματισμός, αυτόματο κιβώτιο και πολλά άλλα σε ένα όχημα εκτός δρόμου είναι πλέον σύνηθες, στις αρχές όμως του 1990 μόνο το G-Model της Mercedes και το Land-Rover προσέφεραν τέτοιο εξοπλισμό αλλά ήταν εκτός πραγματικότητας και είχαν απλησίαστη τιμή. Μόνο ένας αμερικάνος  προσέφερε τα πάντα σε αφθονία και είχε πιο λογική τιμή και δεν είναι άλλος από το Grand Cherokee. Το αυτοκίνητο που κέρδισε το τίτλο Truck of the Year το 1993!

Τις βάσεις τις επιτυχίας τις έθεσε στην δεκαετία του Ά80 το «μικρό» Cherokee. Χτισμένο σε αυτοφερόμενο πλαίσιο ήταν το πρώτο Jeep που εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου από την Chrysler. Το νέο μοντέλο του 1993 ήταν μεγαλύτερο πιο δυνατό και αν και κράτησε το τυπικό Jeep σχεδιασμό είχε σαφώς λιγότερες γωνίες και ακμές. Το Grand Cherokee ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Jeep που έφερε νέες τεχνολογίες όπως, στάνταρ ABS και στους 4 τροχούς καθώς και αερόσακο για τον οδηγό.

Ένα μελανό σημείο όμως της πρώτης γενιάς, καθώς και της δεύτερης γενιάς του Grand Cherokee, ήταν ότι η δεξαμενή καυσίμων ήταν από πλαστικό και χωρίς καμία ενίσχυση και είχε τοποθετηθεί στο πίσω άκρο του αμαξώματος και μάλιστα πίσω ακριβώς από τον πίσω προφυλακτήρα και σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτόν. Ως αποτέλεσμα, είχε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς μετά από σύγκρουση, καθώς μπορούσε εύκολα να εκραγεί σε οπίσθια πρόσκρουση από αυτοκίνητο χαμηλότερο (ή που είχε γείρει μπροστά κατά πολύ στο φρενάρισμα) ή σε ανατροπή.

 Κοιτώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά εντυπωσιάζει και το βασικό μοντέλο. V6 κινητήρας, 4000 κεκ, απόδοσης 186 ίππων και 305 Nm ροπής ήταν αρκετά για να το κάνουν το πιο γρήγορο της κατηγορίας του εκείνη την εποχή. Ο βρυχηθμός του κινητήρα αρκούσε για να τρομάξει τους επιβάτες έχοντας έναν όχι και τόσο premium ήχο.
 
 Ο V8 κινητήρας  των 5,2 λτ του ταίριαζε καλύτερα και τα 215 άλογα που απέδιδε ήταν αρκετά πεινασμένα και απαιτούσαν συχνές στάσεις σε βενζινάδικα για ανεφοδιασμό. Τα πρώτα 100 χλμ από στάση έρχονταν σε 7.3 δλ αλλά κατά την επιτάχυνση κατανάλωνε 25 λτ /100! Τέτοια χρήση όμως δύσκολα ταιριάζει σε ένα εκτός δρόμου του Ά90. Με στιβαρό πλαίσιο, άνετη ανάρτηση και τεράστιους χώρους νιώθει καλύτερα μεταφέροντας οικογένεια παρά κάνοντας 0-100 ή 0-400μ. 

 
Τεχνικά χαρακτηριστικα JEEP GRAND CHEROKEE
Κινητήρας 6κύλινδρος
Μέγεθος 3956 κεκ
Ιπποδύναμη 184PS
Ροπή 305 Nm
Τελική ταχύτητα 180χλμ/ ώρα
0-100 10,5 δλ
Μετάδοση Τετρακίνητο, 4άρι αυτόματο
Δοχείου καυσίσμου 87 λτ
Διαστάσεις 4489/1800/1649

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις