Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Citroen Xantia: Το αυτοκίνητο που έστριβε όπως κανένα άλλο

Διαβάστηκε από 22481 αναγνώστες - 26/1/2021

Πώς γίνεται ένα οικογενειακό να στρίβει καλύτερα από supercars και να κατέχει μέχρι σήμερα την καλύτερη επίδοση στο «τεστ ταράνδου»; Ας θυμηθούμε την Citroen Xantia Activa V6 με την κορυφαία υδροπνευματική ανάρτηση!

Το τεστ αποφυγής εμποδίου ή αλλιώς «αποφυγής ταράνδου», όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται κυρίως στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλές. Αυτό, όμως, που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι η κορυφαία επίδοση πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1999 και από τότε κανένα μοντέλο δεν κατάφερε να την καταρρίψει. Οι λάτρεις της «γαλλικής σχολής» σίγουρα έχουν ήδη καταλάβει ότι σε αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε στη Citroen Xantia Activa, ένα αυτοκίνητο που πέτυχε το ακατόρθωτο και αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς «σταθμούς» στην ιστορία της Citroen.

Το «τεστ ταράνδου» (ονομάστηκε έτσι γιατί συνηθιζόταν να πετάγονται άγρια ζώα στους επαρχιακούς δρόμους των βορειότερων χωρών της Ευρώπης) θεσπίστηκε το 1970 από το σουηδικό περιοδικό αυτοκινήτου «Teknikens Varld» και αποτελούσε μία δοκιμή στην οποία υποβάλλονταν σχεδόν όλα τα καινούρια αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο καλείται να αλλάξει πορεία απότομα δύο φορές χωρίς να ρίξει τους κώνους, με την κορυφαία του επίδοση να ορίζεται από τη μέγιστη ταχύτητα εισόδου με επιτυχημένο πέρασμα. Η δημοτικότητα της συγκεκριμένης δοκιμασίας εκτοξεύθηκε το 1997, όταν αποκαλύφθηκε ότι η Mercedes Benz A-Class W168 ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων, με αποτέλεσμα η γερμανική φίρμα να προχωρήσει σε ανάκληση και τοποθέτηση συστήματος ESP. Έπειτα από αυτή τη σύντομη αναδρομή, ας επιστρέψουμε στη Citroen Xantia Activa και στην απίστευτη επίδοσή της.



Πίσω στο 1999, λοιπόν, η νέα τότε Citroen Xantia Activa κλήθηκε να περάσει από τη συγκεκριμένη δοκιμασία και η επίδοση της έκανε κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου. Το γαλλικό μοντέλο κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία με ταχύτητα 85 χλμ./ώρα, όταν η κορυφαία μέχρι τότε επίδοση ήταν τα 77 χλμ./ώρα. Όπως ήταν λογικό, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού τέτοια επίδοση δεν έχουν καταφέρει ούτε supercars της σημερινής εποχής. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το δεύτερο αυτοκίνητο στη λίστα είναι Porsche 997 GT3 RS του 2008 με ταχύτητα εισόδου τα 82 χλμ./ώρα. Πάμε να δούμε ποια ήταν η Citroen Xantia Activa και πως πέτυχε αυτή την κορυφαία επίδοση.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις