Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Έτσι λειτουργεί το κιβώτιο CVT

Διαβάστηκε από 8243 αναγνώστες - 10/4/2018

Δες με απλά λόγια πως δουλεύει το κιβώτιο CVT το οποίο στελεχώνει όλο και περισσότερα μοντέλα. Ποια τα πλεονεκτήματα του αλλά και ποιες οι διαφορές από τα αυτόματα κιβώτια;

Τα κιβώτια CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων) αποκτούν όλο και περισσότερη φήμη, με αρκετά μοντέλα να τα εκπροσωπούν αξιοπρεπώς. Ήρθε ο καιρός να δούμε πως δουλεύουν αλλά και ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους.
 
Διαφορές από τα αυτόματα κιβώτια
Όπως είναι γνωστό, τα αυτόματα κιβώτια διαθέτουν απλά γρανάζια και τη μορφή του δίσκου που περιστρέφεται. Στην περίπτωση του CVT, συναντάμε δύο τροχαλίες οι οποίες επιτρέπουν την μετάβαση από μικρές σχέσεις σε μακρινές, χωρίς αυτή η εναλλαγή να γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό. Για να το πούμε λίγο πιο απλά, το CVT δεν έχει ταχύτητες, είναι πιο ελεύθερο και αθόρυβο.


Πως δουλεύει όμως;
Η πρώτη τροχαλία ονομάζεται «τροχαλία-οδηγός» και είναι αυτή που λαμβάνει τη ροπή από το στροφαλοφόρο, την οποία μεταφέρει μέσω του ιμάντα στη δεύτερη «ακόλουθο-τροχαλία», η οποία με τη σειρά της μεταδίδει την κίνηση στο διαφορικό ή στον άξονα μετάδοσης.





Η κάθε τροχαλία αποτελείται από δύο κώνους, ανάμεσα από τους οποίους περνάει ο ιμάντας που τις ενώνει. Αυτοί έχουν την ιδιότητα να απομακρύνονται ή να πλησιάζουν μεταξύ τους, ανάλογα με την πίεση που ασκεί ο οδηγός στο γκάζι. Έτσι, όταν η απόσταση μεταξύ των κώνων της πρώτης τροχαλίας αυξάνεται, στην άλλη συγκλίνουν μεταξύ τους, διατηρώντας έτσι το ίδιο μήκος του ιμάντα. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται άπειρες σχέσεις μετάδοσης, κοντές ή μακριές, αλλά και άπειρα ενδιάμεσα στάδια.
 
Ποια τα πλεονεκτήματα του
Με την παρουσία του CVT, η εναλλαγή των σχέσεων γίνεται πραγματικά μη αντιληπτή από τον οδηγό. Αθόρυβα και αόρατα και σε συνδυασμό με σωστό προγραμματισμό του κινητήρα, γίνεται καλύτερη διαχείριση του καυσίμου αλλά και της ισχύος του κινητήρα. Αν, για παράδειγμα, ένα αυτόματο αυτοκίνητο κινείται σε ανηφορικό δρόμο, το κιβώτιο ανεβάζει και κατεβάζει συνεχώς ταχύτητες, για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του οδηγού. Το CVT, όμως, διαμορφώνει, χωρίς να το δείχνει, τις κατάλληλες σχέσεις μετάδοσης, χωρίς να κουράζει τον οδηγό.
 





Ποια τα μειονεκτήματα του
Στα μειονεκτήματα ανήκει ο μονότονος θόρυβος από τον κινητήρα σε φάση δυνατής επιτάχυνσης, αφού το κιβώτιο στέλνει τις στροφές ψηλά και τις διατηρεί εκεί, αλλάζοντας μόνο σχέση μετάδοσης, και όχι ρυθμό περιστροφής στον κινητήρα.
 
Μερικά μοντέλα που χρησιμοποιούν CVT κιβώτιο είναι τα: Toyota Yaris, Μitsubishi Space Star, Honda Jazz, Honda Civic, Nissan Qashqai κ.α.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις