Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Η Volvo βάζει... χαλινάρι στο infotainment

20/10/2020

Κινδυνεύουμε περισσότερο αν οδηγήσουμε μετά από μερικά ποτά ή μήπως το infotainment παρασύρει περισσότερο το μυαλό και μας απομακρύνει από τον δρόμο; Η Volvo έχει την απάντηση αλλά και την λύση στο πρόβλημα.

Είναι δίκοπο μαχαίρι οι διαρκείς αναβαθμίσεις στο infotainment ενός αυτοκινήτου; Κατά καιρούς, έχει διατυπωθεί η άποψη πως οι βελτιώσεις των ψυχαγωγικών υπηρεσιών μέσα σε ένα αυτοκίνητο αυξάνει τους κινδύνους ενός πιθανού τροχαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η οθόνη αφής και η ενασχόληση μαζί της είναι περισσότερο επίφοβη από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ!
 
Στην Volvo αναγνωρίζουν ότι η διάσπαση προσοχής του οδηγού είναι αναγκαίο κακό, μία δεύτερη φύση του και δεν μπορείς να την αποφύγεις. Το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι να το περιορίσεις παρέχοντας τα κατάλληλα τεχνολογικά βοηθήματα. Αυτή είναι η ετυμηγορία ειδικών της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας που χαρακτηρίζει θεμελιωτικής σημασίας στον τομέα της ασφάλειας τον εξοπλισμό με φωνητικές εντολές. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα αυτοκίνητα συνεχώς ελαχιστοποιούν τους κινδύνους και παρέχουν ένα περισσότερο προστατευμένο πακέτο σε οδηγό και επιβάτες. Ανεξάρτητα αν εκφράζεται η ακραία άποψη πως ένα αυτοκίνητο του 1940 είναι πιο ασφαλές χωρίς ραδιόφωνο και infotainment μιας και δεν υπάρχουν αφορμές για διάσπαση προσοχής.
 
«Είναι εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι το τηλέφωνο και οι οθόνες είναι η μοναδική μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αλλά η ζωή ολόκληρη σε κάθε έκφανσή της επηρεάζει την συγκέντρωσή μας» τονίζει σχετικά η Vice President Volvo Cars Safety Centre, Malin Ekholm και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι άθελά τους δεν εστιάζουν εκεί που πρέπει. Είναι κάτι που συμβαίνει. Μπορεί να αργήσεις σε μία υποχρέωση, να έχεις άγχος ή να βρίσκεσαι πίσω από ένα τιμόνι μετά από μία άσχημη ημέρα στην δουλειά. Όλα αυτά σε επηρεάζουν σαν οδηγό».


 
Είναι πραγματικότητα πως στους ταχύτατους ρυθμούς της εργασιακής και προσωπικής μας καθημερινότητας ενδεχομένως μία αδράνεια-αφηρημάδα μερικών δευτερολέπτων να αποβεί μοιραία ενώ βρισκόμαστε στον δρόμο. Στο σημείο αυτό έρχεται μία σημαντική αναβάθμιση στον τομέα της ασφάλειας η οποία κερδίζει έδαφος σε ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες.
 
Το λογισμικό διαχείρισης του συστήματος ψυχαγωγίας με την χρήση φωνητικών εντολών είναι το μέλλον της ασφάλειας κατά την Volvo. Το λειτουργικό σύστημα Android που εφαρμόζει η Volvo είναι μία κίνηση πως την κατεύθυνση αυτή. Η εφαρμογή μπορεί και ρυθμίζει την θερμοκρασία εντός του αυτοκινήτου, διαθέτει σύστημα πλοήγησης για κάθε προορισμό, επιλέγει αγαπημένα μουσικά podcasts ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει και τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς καν ο οδηγός να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι.

Σημαντικό ρόλο στην εντονότερη αίσθηση ασφάλειας μπορεί να διαδραματίσει και η παρουσία εσωτερικής κάμερας και αισθητήρων που θα φροντίζουν για την «παρακολούθηση» του οδηγού. Αν εντοπίζουν σημάδια κούρασης, μέθης ή ελλιπή αντίδραση σε προειδοποιήσεις και ηχητικά σήματα, αναλαμβάνει το «έξυπνο» αυτοκίνητο. Στο πλάνο προβλέπονται αυτόματες ενέργειες, όπως ο  ηλεκτρονικός περιορισμός στο γκάζι, κλήση για βοήθεια στην υπηρεσία Volvo on Call ή ως έσχατη λύση η επιβράδυνση και ασφαλής στάθμευση του αυτοκινήτου.
 
Η Volvo σκοπεύει να λανσάρει τις παραπάνω τεχνολογίες στα μοντέλα επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιούν την SPA2 πλατφόρμα.
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις