Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Mazda Renesis: Ένας κινητήρας που «απαιτεί» σεβασμό

Διαβάστηκε από 9343 αναγνώστες - 5/4/2021

Αποτελεί ίσως τον πιο παρεξηγημένο κινητήρα στην ιστορία της αυτοκίνησης. Το μοτέρ του Mazda RX-8, γνωστό και ως Renesis, είτε λατρεύτηκε, είτε μισήθηκε υπερβολικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει να τον γνωρίσουμε γιατί δεν παύει να είναι ιδιαίτερος και να... μην κάνει για όλους!

Ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το Mazda RX-8 ιδιαίτερο σαν αυτοκίνητο είναι αναμφισβήτητα ο κινητήρας του, ο οποίος προσφέρει κορυφαία κατανομή βάρους στο αμάξωμα διότι είναι ελαφρύς και οι διαστάσεις του μικρές. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στον Renesis, τον περιστροφικό κινητήρα Wankel με την κωδική ονομασία 13B-MSP (Multi Side Ports). Πριν αναφερθούμε όμως στα πλεονέκτημα, τα μειονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητές του, θα πρέπει να αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας του.

Ένα περιστροφικό μοτέρ, λοιπόν, όπως αυτό του Mazda RX-8 διαφέρει τελείως ως προς τη λειτουργία του συγκριτικά με τους παλινδρομικούς κινητήρες που γνωρίζουμε. Το εξωτερικό περίβλημα (στάτορας) θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με το μπλοκ των συμβατικών κινητήρων και το εσωτερικό τρίγωνο (ρότορας) ως το έμβολο που δημιουργεί τους κύκλους λειτουργίας (εισαγωγή/συμπίεση/εκτόνωση/εξαγωγή). Έτσι, λοιπόν, γίνεται η εισαγωγή του μείγματος και το τρίγωνο περιστρέφεται παρασύροντας το μείγμα, το οποίο στη συνέχεια αναφλέγεται παράγοντας έργο. Από και πέρα, ο ρότορας «σπρώχνει» τα καυσαέρια προς την εξαγωγή, η οποία δεν γίνεται μέσω βαλβίδων, αλλά μέσω τον «exhaust ports», που βρίσκονται στις πλάκες του στάτορα.



Ο κινητήρας του Mazda RX-8 αποτελείται από δύο ρότορες και η χωρητικότητα του αγγίζει τα 1308 κ.εκ. Η παραγωγή του ξεκίνησε μαζί με την πρώτη γενιάς του ιαπωνικού μοντέλου, εν έτει 2003 και διήρκεσε μέχρι το 2011. Μέσα σε αυτό το διάστημα διατέθηκε αρχικά σε δύο εκδόσεις 192 ίππων στο «Challenge» και 231 στο ισχυρότερο «Cosmo», ενώ στην επόμενη γενιά υπήρξε ελαφρώς αυξημένη ισχύς και δόθηκε ιδιαίτερα έμφαση στη βελτίωση της λίπανσης του κινητήρα. Το video που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα παραστατικό και μπορείτε να δείτε τον τρόπο λειτουργίας ενός περιστροφικού κινητήρα σαν τον Renesis.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις