Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Κινητήρας: «Ροπάτος» ο diesel των 120 ίππων

Διαβάστηκε από 40007 αναγνώστες - 28/2/2021

Το νέο Opel Crossland προσφέρεται τόσο με κινητήρες βενζίνης, όσο και πετρελαίου. Στη βάση της γκάμας βρίσκεται ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ βενζίνης, το οποίο αποδίδει 83 ίππους, ενώ υπάρχουν και δύο υπερτροφοδοτούμενες επιλογές 110 και 130 ίππων. Για όσους επιθυμούν κινητήρα πετρελαίου υπάρχουν επίσης δύο επιλογές 110 και 120 ίππων. Όπως ήδη αναφέραμε, η πρώτη γνωριμία μας με το νέο Opel Crossland έγινε με τον ισχυρότερο 1,5 λτ. diesel κινητήρα των 120 ίππων. Πρόκειται για ένα υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ, που εμφανίζει τη μέγιστη ροπή των 300 Nm από ιδιαίτερα χαμηλές στροφές λειτουργίας. Μπορεί ο βασικός κινητήρας πετρελαίου των 110 ίππων να συνοδεύεται από μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα αυτόματο σασμάν έξι σχέσεων, το οποίο μεταφέρει την ισχύ στον εμπρός άξονα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,5 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 183 χλμ./ώρα. Όσον αφορά στην κατανάλωση, ο κινητήρας αποδεικνύεται αρκετά οικονομικός, με την Opel να δηλώνει 3,8 λτ./100 χλμ. Στη διάρκεια της δοκιμής σε πραγματικές συνθήκες είδαμε τη μέση κατανάλωση να κυμαίνεται κοντά στο εύρος των 5λτ./100 χλμ., πολύ ικανοποιητική τιμή η οποία επιτυγχάνεται και λόγω του εξαιρετικού κιβωτίου ταχυτήτων.

Στον δρόμο: Crossover με τα όλα του
Το νέο Opel Crossland αποδεικνύεται ιδιαίτερα άνετο και πρακτικό σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι συμπαγείς διαστάσεις του και η ικανοποιητική ορατότητα το καθιστούν ευέλικτο σε αστικό περιβάλλον, ενώ η αυξημένη απόσταση από το έδαφος προσφέρει μία επιπλέον σιγουριά. Ο κινητήρας που δοκιμάσαμε ταιριάζει απόλυτα στο αμάξωμα και συνδυάζεται αρμονικά με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το τιμόνι ίσως να αποδειχθεί αρκετά ελαφρύ καθώς η ταχύτητα αυξάνεται, ενώ η αυξημένη απόσταση από το έδαφος σε καμία περίπτωση σε δημιουργεί έντονες κλίσεις που θα προβληματίσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο Opel Crossland θα «επιβιώσει» και σε πιο αντίξοες συνθήκες, ειδικά αν εξοπλίζεται με το IntelliGrip. Πρόκειται για τα πέντε προγράμματα οδήγησης ώστε ο οδηγός να μπορεί να ενισχύσει την ασφάλειά του σε ακραίες συνθήκες, όπως λάσπη, χιόνι, ή άμμος.  Τέλος, είναι εμφανές ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της δυναμικής συμπεριφοράς, με την ανάρτηση να αποτελείται από ημιάκαμπτο άξονα πίσω και γόνατα McPherson εμπρός. 



Η τιμή του Opel Crossland ξεκινά από τα 16.700 ευρώ στη βασική έκδοση με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης και το 5άρι μηχανικό κιβώτιο. Στην περίπτωση των πετρελαιοκινητήρων, στη βάση βρίσκεται ο 1.5 λτ. των 110 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και τιμή 19.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του αυτοκινήτου δοκιμής με τον 1,5 λτ. των 120 ίππων και το αυτόματο εξάρι, το κόστος απόκτησης ξεκινά από τα 21.000 ευρώ. Όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων, τα 130 γρ./χλμ της έκδοσης δοκιμής δεν απαλλάσσουν το Crossland από την επιβάρυνση των τελών κυκλοφορίας.

Συμπέρασμα
Το νέο Opel Crossland επανήλθε με μία «φρέσκια» σχεδίαση στην κατηγορία και αποτελεί μία επιλογή που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτικότητα. Ευρυχωρία και πολυμορφικότητα είναι τα δυνατά του «χαρτιά», ενώ στην περίπτωση του κινητήρα πετρελαίου, ο παράγοντας οικονομία μπαίνει για καλά στην εξίσωση. 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει