Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Καυτά μικρά και premium: Audi A1 vs Mini Cooper

Διαβάστηκε από 5671 αναγνώστες - 10/8/2017

Audi Α1 και Mini Cooper. 122 άλογα με 1600 ή 1400 κ.εκ.; Είστε της παλιάς ή της νέας σχολής;

Audi A1 και Mini Cooper ξεχωρίζουν εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον, αφενός με την εμφάνισή τους, αφετέρου με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Το Mini Cooper συνδυάζει με τρόπο υποδειγματικό το ρετρό με το σύγχρονο design, το Audi A1 από την άλλη ενσωματώνει τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της Audi όντας δυναμικό από όλες τις γωνίες και αρεστό περισσότερο στο νεανικό κοινό. Στο κόσμο των μεταχειρισμένων διατηρούνται ψηλά και παραμένουν στα best sellers της αγοράς.
 
Κινητήρες-επιδόσεις: 122 ίπποι με 200 κ.εκ, διαφορά
Αμφότεροι κινητήρες των μοντέλων αποδίδουν 122 ίππους με τη διαφορά πως ο μεν είναι turbo 1.400 κυβικών (Audi A1 1,4 TFSI), ο δε ατμοσφαιρικός 1,6 λίτρου (Mini Cooper 1.6). Έτσι, στην επιτάχυνση από στάση έχουν τις ίδιες επιδόσεις, ωστόσο στις ρεπρίζ το Audi Α1 -λόγω turbo, S-Tronic και 40 Nm επιπλέον ροπής - έχει προβάδισμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως και με τα δύο θα κινηθείς αρκετά σβέλτα στον αυτοκινητόδρομο ή στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ και τα δύο είναι αρκετά οικονομικά σε κατανάλωση.
 
Συγκεκριμένα, η  μέση κατανάλωση του Audi A1 είναι 5,2 λτ./100 χλμ., ενώ του Mini Cooper είναι 5,4 λτ./100 χλμ. Όσον αφορά τα κιβώτια με τα οποία συνδυάζονται το S-Tronic εξασφαλίζει γρήγορες αλλαγές, ενώ το 6αρι του Mini με τη σφικτή κλιμάκωση κρατάει συνεχώς τον κινητήρα σε εγρήγορση, ενώ ο επιλογέας του είναι πολύ θετικός στις αλλαγές. 
 
 
Εσωτερικό: Ρετρό το Mini Cooper, customization το Audi A1
Μπαίνοντας στο εσωτερικό των δύο μοντέλων, παραπλήσια είναι η υψηλή ποιότητα κατασκευής και η ξεχωριστή τους σχεδίαση. Ωστόσο, το Mini Cooper ξεχωρίζει με τη ρετρό αισθητική του, αφού το μεγάλο στρογγυλό ταχύμετρο με το ενσωματωμένο ηχοσύστημα στο κέντρο του ταμπλό, το στροφόμετρο με την οθόνη πληροφοριών στο κέντρο της κολόνας του τιμονιού και οι «αεροπορικού» τύπου διακόπτες αποτελούν στοιχεία που δεν υπάρχουν σε άλλο αυτοκίνητο. 
Συνεχίζοντας, ιδιαίτερα προσεγμένη είναι η ποιότητα κατασκευής, ενώ θα εκτιμηθεί πολύ η σωστή θέση οδήγησης μιας και κάθεσαι χαμηλά και με το τιμόνι να βρίσκεται στη σωστή κλίση. 
 
Από την άλλη, στον τομέα των χώρων θα πρέπει να γίνουν αρκετές παραχωρήσεις.  Οδηγός και συνοδηγός λοιπόν δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, ωστόσο οι δύο πίσω θα στριμωχτούν, ενώ ο τρίτος θα μπει μόνο καθ΄ υπέρβαση και για πολύ μικρές αποστάσεις. Επιπλέον, το 160 λίτρων πορτ-μπαγκάζ θα χωρέσει μόνο τα απαραίτητα. Πάνω-κάτω το ίδιο σκηνικό ισχύει και για τους πίσω επιβάτες του Audi A1, ωστόσο εδώ το πλάτος είναι λίγο μεγαλύτερο, όπως και ο χώρος αποσκευών θα χωρέσει σχεδόν τα διπλάσια ψώνια από το σούπερ-μάρκετ (270 λτ.). 
 
Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, τη συναρμογή και την επιλογή των υλικών αυτά βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο θέτοντας τον πήχη στην κατηγορία. Η σχεδίαση βέβαια, δεν έχει αυτό το ιδιαίτερο του Mini, ωστόσο το A1 παίρνει πολλές επιλογές εξατομίκευσης γεγονός που προσθέτει πόντους στο νεανικό προφίλ του.
 
 
Οδική συμπεριφορά: Ευχάριστα και σβέλτα
Αυτό που χαρακτηρίζει και τα δύο μοντέλα στο δρόμο είναι η ευχάριστη αίσθηση που σου δίνουν μιας και πατάνε γερά παρά το μικρό μέγεθός τους, το αμάξωμα είναι συμπαγές και το τιμόνι τους δίνει σωστές πληροφορίες. 
Όταν ανεβάσεις τους οδηγικούς ρυθμούς, λίγο πιο σπορτίφ αίσθηση έχει το Mini Cooper χάρη στην σφιχτή ανάρτηση και το άμεσο σε πληροφόρηση τιμόνι, ωστόσο και το Audi A1 έχει μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης υπακούοντας στις εντολές του οδηγού. Μάλιστα, και τα δύο εμφανίζουν υποστροφική τάση η οποία προβλέπεται γρήγορα και ελέγχεται με το άφημα του γκαζιού. Αναφορικά με τα φρένα τους, και τα δύο είναι καλά σε αίσθηση και απόδοση.
 
 
Παθητική ασφάλεια: 5άστερα και τα δύο
Τόσο το Audi A1, όσο και το Mini Cooper έχουν λάβει 5 αστέρια στις δοκιμασίες πρόσκρουσης του EuroNCAP. Ωστόσο, το πρώτο έχει βαθμολογηθεί με τις αυστηρότερες νεότερες διαδικασίες, ενώ το Mini Cooper με το σύστημα προ του 2009 και για αυτό δεν μπορεί να γίνει κάποια άμεση σύγκριση μεταξύ τους.
 
Εξοπλισμός
O εξοπλισμός έχει -με εξαίρεση το ESP- όλα τα απαραίτητα, όπως 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέπτες και ηχοσύστημα, όμως τα επιπλέον εξοπλιστικά στοιχεία θα ανεβάσουν αρκετά την τιμή. Στα θετικά του Audi A1 είναι οι πολλές επιλογές εξατομίκευσης. 
 
 
Συμπέρασμα
Το Mini Cooper εκτός από μόδα, είναι και ιδέα. Είναι η απόλυτη ισορροπία μεταξύ της ρετρό σχεδίασης και του σύγχρονου ντιζάιν. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με το τεχνολογικό υπόβαθρο της BMW έχουν ως αποτέλεσμα ένα ενδιαφέρον οδηγικά αυτοκίνητο το οποίο δίνει προτεραιότητα στις μετακινήσεις με στυλ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τομείς όπως οι χώροι και η πρακτικότητα.
Το Audi A1 από την άλλη ξεχωρίζει με την κορυφαία ποιότητα κατασκευής του. Οι δυνατότητες customization του δίνουν επιπλέον πόντους στο νεανικό κοινό, ενώ στα θετικά ανήκει και η μεγαλύτερη άνεση που προσφέρει σε επιβάτες και αποσκευές.,
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις