Δεν είναι μόνο το εξωτερικό το ζήτημα. Η ουσία είναι μέσα και εκεί πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου. Σας παρουσιάζουμε τα πολύ απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε και να κάνετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας να λάμπει ξανά, γρήγορα, εύκολα και κυρίως οικονομικά.
Το να διατηρείς ένα καθαρό και περιποιημένο εσωτερικό αυτοκινήτου, έχει διπλό κέρδος. Αφενός απομακρύνει βακτήρια και μικρόβια που έχουν βρει καταφύγιο και σε απειλούν με αλλεργίες, αφετέρου κρατάει ψηλά την αξία του αυτοκινήτου. Με προιόντα που βρίσκονται εύκολα από το ίντερνετ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα, σας παρουσιάζουμε βήμα βήμα τη διαδικασία για το πως θα κάνετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας να βρει την αρχική του λάμψη.
Τι θα χρειαστείτε
Επειδή τη συγκεκριμένη διαδικασία την έχουμε κάνει πράξη αρκετές φορές, οφείλουμε να σας συμβουλέψουμε να έχετε όλα τα προιόντα που θα χρειαστείτε σε κοντινά σημεία για να τα φτάνετε εύκολα. Ακόμη, τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε για τις επιφάνειες του σπιτιού ΔΕΝ κάνουν καλό στα υλικά του αυτοκινήτου, γιαυτό μην τα χρησιμποποιείτε. Θα χρειαστείτε λοιπόν:
Πετάξτε οτιδηπότε είναι αχρείαστο
Αδειάστε τα πάντα από μέσα. Ευκαιρία να πετάξετε παλιές αποδείξεις, χαρτιά, σκουπίδια και ότι άλλο μπορεί να έχει ξεχαστεί μέσα στα χρόνια χρήσης.
Ηλεκτρική σκούπα
Αφαιρέστε τα πατάκια και αφήστε τα για λίγο στην άκρη. Πάρτε τη σκούπα και καθαρίστε σχολαστικά στο εσωτερικό, ακόμα και στα πιο δύσβατα σημεία, όπως κάτω από τα καθίσματα. Φροντίστε όμως η κατάληξη της σκούπας να έχει μαλακή άκρη ώστε να μην προκαλέσετε τυχόν ζημιές σε δερμάτινες επιφάνειες, ή γρατζουνιές σε πλαστικά μέρη. Στη συνέχεια αφού τινάξετε με δύναμη τα πατάκια που έχετε αφαιρέσει, περάστε τα και αυτά με την ηλεκτρική σκούπα. Πολύ καλή λύση είναι και η χρήση των αυτόματων πλυντηρίων για πατάκια, τα οποία δεν κοστίζουν πάνω από1 ευρώ και πετυχαίνουν πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ταμπλό και πίνακας οργάνων
Σειρά έχει το ταπμλό, ο πίνακας οργάνων και τα γύρω σημεία. Εδώ θα χρειαστείτε ένα καθαρό πανάκι με μικροίνες το οποίο να είναι νωπό με χλιαρό νερό. Περάστε μαλακά τις επιφάνειες να φύγει η πάνω στρώση βρωμιάς και να αποκαλυφθούν οι επίμονοι λεκέδες. Τότε και μόνο τότε χρησιμοποιήστε ένα ειδικό καθαριστικό για ταμπλό. Υπάρχουν ειδικά για να προσθέτουν λάμψη, άλλα για ματ επιφάνειες και άλλα μόνο για φαίρεση λεκέδων. Όποιο και να έχετε επιλέξει, ψεκάστε με αυτό στο πανί μικροινών και τρίψτε ομοιόμορφα το σημείο. Προσέξτε με τους αερόσακους στο τιμόνι, στο ταμπλό στην πλευρά του συνοδηγού και στις πλευρές του καθίσματος.
Τιμόνι και αεραγωγοί - ραδιόφωνο
Ώρα για τον καθαρισμό τιμονιού και ααεραγωγών. Δεν χρτειάζεται να αναφέρουμε πως το τιμόνι είναι το πιο βρώμικο σημείο του εσωτερικού του αυτοκινήτου, καθώς του μεταφέρουμε κάθε φορά που το ακουμπάμε, εκατομμύρια βακτήρια.Ανάλογα με το τιμόνι, χρησιμοποιήστε είτε ένα πλαστικό είτε ένα δερμάτινο καθαριστικό, ενώ για το σύστημα των αεραγωγών χρησιμοποιήστε ένα νήμα από μαλλί και μία βούρτσα με μικρές αυλακώσεις ( ή ακόμα και πινέλο βαφής), για να εισχωρήσετε και στις πιο μικρές ρωγμές. Φυσικά με το πινέλο μπορείτε να αφαιρέσετε τη σκόνη από τα πιο δύσβατα σημεία σε όλο το αυτοκίνητο, φροντίστε όμως να το τινάζετε για να μην τη μεταφέρετε από σημείο σε σημείο.
Τζάμια και καθρέφτες
Ο καθαρισμός τζαμιών και καθρεφτών είναι το 50% της δουλειάς. Τα τζάμια στο εσωτερικό τους σκουπίζονται πρώτα με ένα στεγνό πανί μικροινών για να εξαφανιστεί το πρώτα κύμα σκόνης, Στη συνέχεια ψεκάστε τα τζάμια και τους καθρέφτες με ένα καθαριστικό, σκουπίστε με το προηγούμενο πανί και στη συνέχεια σκουπίστε σχολαστικά με ένα καθαρό χαρτί κουζίνας. Στο πίσω τζάμι που έχει και τις αντιστάσεις θέρμανσης για να ξεθολώνει, φροντίστε να καθαρίζετε μόνο παράλληλα με τις γραμμές και όχι αντίθετα σε αυτές. Συμβουλή: Ανοίξτε τα παράθυρα και καθαρίστε και τις άκρες που μπορεί να μην φαίνονται όταν είναι κλειστά.
Ταπετσαρία και καθίσματα
Επειδή δεν υπάρχει αυτοκίνητο του οποίου η ταπετσαρία να μην έχει έστω και έναν λεκέ, προετοιμαστείτε με ένα ειδικό καθαριστικό. Αφού είστε σίγουροι πως έχετε επιλέξει ένα καλό προιόν, διαβάστε στην ετικέτα πόση ώρα χρειάζεται για να επιδράσει και αφού ψεκάσετε, κρατήστε χρόνο και έπειτα σκουπίστε σχολαστικά. Καλή λύση είναι να καθαρίσετε το υλικό με ένα μαλακό σφουγγάρι καθώς αυτό και θα απορροφήσει το υλικό και δεν πρόκειται να προκαλέσιε ζημιές. Εάν οι ζημιές και οι στάμπες στα καθίσματα π.χ. είναι πολύ μεγάλες σε επιφάνεια, μη διστάσετε να ρίξετε πολύ υλικό και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε απευθείας την ηλεκτρική σκούπα σε αυτό το σημείο.
Δερμάτινα καθίσματα
Σε αυτή τη περίπτωση ένα ήπιο καθαριστικό σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε προσεκτικά κάθε δερμάτινη επιφάνεια με την ίδια πάντα φορά. Εάν έχετε τρυπητα αεριζόμενα καθίσματα τότε προτιμήστε καθαριστικό αφρό ώστε να μην φράσσονται τα κενά. Αφού έχετε ολοκληρώσει, αφήστε να αεριστούν καλά τα καθίσματα και στο τέλος περάστε μία ειδική λοσιόν προστασίας για δερμάτινα καθίσματα.
Πόρτες
Αρχικά να ανφέρουμε πως στην πόρτα του οδηγού σίγουρα θα υπάρχουν βρωμιές χαμηλά από τα παπούτσια του κατά την είσοδο έξοδο του από το αυτοκίνητο. Σε αυτό το σημείο πάρτε ξανά το πανί μικροινών και όντας νωπό περάστε την επιφάνεια καθώς καθαρίζεται εύκολα. Το δύσκολο κομμάτι βρίσκεται στην στεγανοποίηση της πόρτας γύρω γύρω. Για αυτή τη δουλειά υπάρχουν κατάλληλα προιόντα σε μορφή πάστας τα οποία βάζετε πάνω σε ένα κομμάτι από σφουγγάρι και περνάτε προσεκτικά την επιφάνεια. Αυτό το υλικό προστατεύει αργότερα τόσο από την ζέστη όσο και από τις χαμηλές θερμοκρασίες το καουτσούκ.
Μυρωδιές
Ένα καθαρό αυτοκίνητο, οφείλει όχι μόνο να φαίνεται καθαρό, αλλά και να μυρίζει καθαριότητα. Οι περισσότερες άσχημες μυρωδιές προέρχονται από απροσεξίες των επιβατών με χυμένα ποτά, κομμάτια φαγητού που έχουν πέσει κάτω, ή ακόμα και γεμάτα τασάκια. Για τις παραπάνω μυρωδιές, μπορείτε να αφήσετε ένα κουτάκι με καφέ ανοικτό για ένα βράδυ, καθώς η οσμή του θα εξουδετερώσει όλες τις υπόλοιπες. Εάν και πάλι σας μυρίζει, τότε υπεύθυνος μπορεί να έιναι ο κλιματισμός, και τότε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία και να πραγματοποιήσει απολύμανση με όζον.