Ο σωστός καθαρισμός του αυτοκινήτου, έιναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση.. Τρόποι για να το πλύνεις υπάρχουν πολλοί. Ποιος όμως είναι ο ιδανικός τρόπος για να πλυθεί ένα αυτοκίνητο σώστα και χωρίς φθορές? Ερευνούμε και παραθέτουμε τις επιλογές σου..
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4%, αναφέρει ότι πλένει το αυτοκίνητο του τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Λίγο η κρίση, λίγο η αμέλεια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο..
Φυσικά, μερικά πράγματα έχουν αλλάξει. Ξεπεράσαμε το πλύσιμο με το λάστιχο του κήπου και ένα δερμάτινο πανί στο χέρι στο αυτοκίνητο του μπαμπά, και περάσαμε σε πιο σύγχρονες μεθόδους.
Ο συνηθέστερος προορισμός για πλύση του αυτοκινήτου, είναι τα βενζινάδικα. Βέβαια υπάρχουν τα κλασικά πλυντήρια αυτοκινήτων (στο χέρι) αλλά και τα do it your self που μπορείς να το διασκεδάσεις με την παρέα σου ή και μόνος σου. Το απλό εξωτερικό πλύσιμο ξεκινά συνήθως από περίπου πέντε ευρώ, ενώ το μέσα-έξω συχνά κοστίζει 10 ευρώ.
Μα δεν είναι το πλύσιμο με βούρτσα, επικίνδυνο? Καθώς τρίβαμε με τα δερμάτινα πανιά μια επιφάνεια του αυτοκινήτου, ο πατέρας μας εξιστορούσε τον κίνδυνο, οι περιστρεφόμενες βούρτσες να ξύσουν το χρώμακαι το βερνίκι ή ακόμα και να σπάσουν την τάπα του ρεζερβουάρ. Βέβαια το μόνο επιβλαβές για το χρώμα, είναι ο ίδιος ο μύθος...
Αν πηγαίνετε σε ένα καλά διατηρημένο μοντέρνο πλυντήριο αυτοκινήτων, τίποτα κακό δεν θα συμβεί στο αυτοκίνητό σας. Τα σύγχρονα συστήματα δεν καθαρίζουν με βούρτσες, αλλά με περιστρεφόμενους υφασμάτινους φακέλους. Και συγκριτικά είναι πιο ήπια από ότι ήμασταν εμείς εκείνη την εποχή με τα δερμάτινα πανιά μας, όταν για να κάνουμε οικονομία, ρίχναμε λίγο νερό και τρίβαμε τους κόκκους άμμου, εμπρός και πίσω στην οροφή...
Το πλύσιμο στο σπίτι έχει κι αυτό, το κόστος του.. Πολλές εκατοντάδες λίτρα πόσιμου νερού πάνε στράφι. Παρόλο που ένα πλυντήριο αυτοκινήτων καταναλώνει περισσότερα από 500 λίτρα νερού ανά αυτοκίνητο, ανακυκλώνει το 95% του νερού που χρησιμοποιήθηκε και φιλτράρει τα χημικά και τα υπολείμματα λαδιού. Το ερώτημα όμως παραμένει..
Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος τελικά?
Δοκιμάσαμε κάτι πρακτικό. Εξετάζουμε τη χρονική διάρκεια, συγκρίνουμε τις τιμές και φυσικά το αποτέλεσμα.Το δοκιμαστικό μας αυτοκίνητο είναι μια ωραία λευκή Mercedes C-Class. Τέσσερις φορές την λερώσαμε με τον ίδιο τρόπο, γεμίζοντας την με βρωμιές, λάσπη και σκόνη... Στη συνέχεια την πλύναμε ισάριθμες φορές, την καθαρίσαμε και την στεγνώσαμε.
Δοκιμή
Για τη δοκιμή πλυσίματος επισκεφθήκαμε μια πίστα motorcross.. Η πίστα περιποιήθηκε και ποτίστηκε, έτσι ώστε η C-Class μας να μπορεί να είναι εξίσου βρώμικη σε κάθε πλύση. Η κολλώδης λάσπη μπήκε στους θόλους των τροχών, τους δίσκους και την οροφή. Έπειτα δοκιμάσαμε τις τέσσερις μεθόδους καθαρισμού. Αρχικά σε πλυντήριο αυτοκινήτων με βούρτσες, έπειτα σε κανονικό πλυντήριο που πλένει με το χέρι, στη συνέχεια σε do it your self, και τέλος πλύσιμο στο χέρι..
Πλυντήριο με βούρτσες σε βενζινάδικo
Είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος πλύσης και συναντάται σε πολλά πρατήρια βενζίνης, καλά διατηρημένο ή μερικές φορές λιγότερο καλά διατηρημένο. Η λειτουργική τους αρχή είναι ότι το αυτοκίνητο σταματάει, και μια πύλη με κυλίνδρους, βούρτσες και στεγνωτήρια κινείται γύρω και πάνω από το αυτοκίνητο. Τα ακροφύσια υψηλής πίεσης και ο καθαρισμός ζαντών είναι μεταξύ των διαφορετικών προγραμμάτων πλύσης. Προαιρετικά, συνήθως υπάρχουν διαλύτες εντόμων, ζεστό κερί και πλύσιμο στο κάτω μέρος. Για τη δοκιμή μας, επιλέξαμε ένα απλό πρόγραμμα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι προβληματικές περιοχές παραμένουν βρώμικες, στους θόλους των τροχών... Το χρώμα και ζάντες, ωστόσο, δεν εμφανίζουν καμία σχεδόν βρωμιά ή σημεία νερού.
Πλυντήριο αυτοκινήτων Τούνελ
Σε ένα μεταφορικό ιμάντα, το βρώμικο αυτοκίνητο τραβιέται αργά μέσα από μια σήραγγα μήκους έως 60 μέτρων. Αυτό είναι τεχνικά πολύπλοκο και ελαφρώς ανώτερο από την απόδοση πλύσης ενός πλυντηρίου με βούρτσες. Σε πολλές από αυτές τις περίτεχνες σήραγγες πλύσης, ο οδηγός μένει μέσα στο αυτοκίνητο. Δεν αφήνει καθόλου βρωμιά στους θόλους των τροχών, ενώ λιγότερο καλό είναι το αποτέλεσμα στους καθρέφτες και στις πινακίδες κυκλοφορίας. Εμφανίζουν όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, βρώμικες λεπτομέρειες.. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που το προσωπικό με τη μάνικα υψηλής πίεσης ή ακόμα και με το χέρι, περνούν πρώτα τα κρίσιμα σημεία πριν και απορροφούν τη βρωμιά. Αυτή η προεργασία τελικά αξίζει και κάνει το αυτοκίνητο να λάμπει.
Do it Your Self
Αυτή η μέθοδος είναι η αγαπημένη μας. Αν θέλετε να βάλετε ένα χεράκι και δεν φοβάστε να βρέξετε το παντελόνι σας, τότε το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Αν ακολουθήσετε τη σωστή σειρά, μπορείτε να επιτύχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Με το ειδικό σπρεί, ακόμη και τις κρίσιμες περιοχές μπορείς να τις περιποιηθείς πιο λεπτομερειακά..
Οικιακό πλύσιμο στο χέρι
Αν καταφύγετε σε οικιακό πλύσιμο στο χέρι, πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε τη χοντρή βρωμιά με καθαριστικό υψηλής πίεσης. Στη συνέχεια, κάντε την τελική επεξεργασίαμε με ένα κουβά, ένα σφουγγάρι, πανί, καί σαμπουάν.
Αν και πλέον απαγορεύεται το πλύσιμο αυτοκινήτου στον δρόμο, σίγουρα θα καταφέρετε να προσέξετε και την παραμικρή λεπτομέρεια.. Το σίγουρο είναι πως η κατανάλωση του νερού θα είναι τεράστια, και αν δεν ξέρεις πως να καθαρίσεις το αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσεις φθορές..
Συμβουλές
> Αποφύγετε το Σάββατο και την ώρα αιχμής το βράδυ.
> Εξετάστε αν το πλυντήριο αυτοκινήτων είναι καθαρό και καλά συντηρημένο
> Το σπρέι για έντομα χρησιμοποιείται πριν το πλύσιμο για να μαλακώσει τη βρωμιά
> Τα απλά προγράμματα πλύσης είναι αρκετά. Τα κορυφαία αποτελέσματα είναι διαθέσιμα με πρόπλυση, κατά προτίμηση με τη μάνικα υψηλής πίεσης.
> Εάν θέλετε πραγματικά να πλύνετε στο χέρι, ξεπλύνετε πρώτα το αυτοκίνητο, κατά προτίμηση με υψηλή πίεση. Πάρτε αρκετό νερό και να ξεπλύνετε το σφουγγάρι και το πανί συχνά!
> Χρησιμοποιήστε κερί μόνο πριν από μεγάλες διαδρομές ή στα συχνά ταξίδια, επειδή διευκολύνει την απομάκρυνση των εντόμων.
> Το πλύσιμο από κάτω να γίνεται μόνο το χειμώνα, αφού οι δρόμοι έχουν καθαριστεί.
Συμπέρασμα: Το do it your self και οι βούρτσες είναι μια ενδιάμεση λύση. Η καλύτερη και πιο βολική λύση, ένα καλά συντηρημένο πλυντήριο αυτοκινήτων με εκπαιδευμένο προσωπικό. Το πλύσιμο με το χέρι είναι διεξοδικό, αλλά διαρκεί για πάντα... και συνήθως απαγορεύεται.