Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ποιά έκδοση του Leon είναι κατάλληλη για εμένα;

Ποιά έκδοση του Leon είναι κατάλληλη για εμένα;

28/6/2022

Τα πλέον δημοφιλή Leon, ωστόσο, είναι τα πεντάθυρα με βενζινοκινητήρες. Εξαιτίας του όχι αυξημένου βάρους του, το ισπανικό μοντέλο είναι ευχάριστα σβέλτο στο δρόμο, ακόμα και με τα μόλις 115 PS του. Το μόνο, που απομένει στους οδηγούς των εκδόσεων με αυτόματο κιβώτιο είναι το -μερικές φορές- δυσάρεστης αίσθησης και όχι πάντα πρόθυμο κατά την εκκίνηση από στάση κιβώτιο DSG του ομίλου VW. Από την άλλη πλευρά, για όσους θέτουν σε προτεραιότητα την οικονομία, η πρώτη επιλογή είναι η station wagon εκδοχή με diesel κινητήρα, όπως αυτή του άρθρου μας. Παρέχει χώρο για όλη την οικογένεια και μπορεί εύκολα να κινηθεί με κατανάλωση περίπου 5 λίτρων. Ταυτόχρονα, ως μεταχειρισμένη κοστίζει σαφώς λιγότερο σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο sedan.

Κοινοποίησέ το »




Όπως και στην περίπτωση του Golf, η αγορά πλημμυρίζει με τόσες πολλές επιστροφές από εταιρείες leasing, δηλαδή μοντέλα, που είναι το φθηνότερο σημείο εισόδου στον κόσμο του αυτοκινήτου. Οι εκδόσεις Cupra είναι περισσότερο μια περίπτωση για… εύπορους οπαδούς, αν και η φιλοσοφία του Leon είναι εδώ, φυσικά, στην κορυφαία μορφή της. Σε τελική ανάλυση, είναι πιο φλογερό, πιο δραματικό και, πάνω απΆ όλα, ταχύτερο από ένα εξίσου ακριβό Golf GTI.
 
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας Τετρακύλινδρος, εμπρός εγκάρσια
Βαλβίδες/εκκεντροφόροι 4 ανά κύλινδρο / 2
Κυβισμός 1.984 κυβικά
ισχύς 290 PS στις 5.900 σ.α.λ.
Ροπή 380 Nm στις 1.700 σ.α.λ.
Μάξιμουμ τελική ταχύτητα 250 km/h
0-100 χλμ / ώρα 5,7 δευτ.
Δεξαμενή / καύσιμο 50 l/super plus αμόλυβδη
Κιβώτιο / κίνηση 6 σχέσεων/στους μπροστινούς τροχούς
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ) 4.247/1.816/1.435 mm
Χώρος αποσκευών 380-1.150 l
Βάρος (άδειο) / ωφέλιμο φορτίο 1.375/505 kg
Συνήθεις βλάβες: Το Leon έχει αφήσει πίσω του τα προβλήματα των κινητήρων
Ο κινητήρας EA888 της VW, που έγινε διάσημος μετά από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων και για τον οποίον, όμως, δεν έγινε ούτε ανάκληση ούτε αναβάθμιση, είναι αυτός, που λειτουργεί στο Cupra. Ακόμα ένας λόγος για τις χαμηλές τιμές πώλησης… Για να μην ξεχάσουμε εκείνο το δίλιτρο κινητήρα, τον οποίον επίσης φοβόνταν οι ιδιοκτήτες διάφορων μοντέλων των VW και Audi εξαιτίας της υπερβολικής… δίψας του για λάδι.
Ωστόσο, τα προβλήματα των μικρότερων σε μέγεθος δακτυλίων ελέγχου του λαδιού θεωρείται πως έχουν ξεπεραστεί το αργότερο από το 2015 και μετά. Ο EA211, ο οποίος αποτελεί τη βάση ενός μεγάλου μέρους των υπόλοιπων κινητήρων βενζίνης, στηρίζεται σε έναν οδοντωτό ιμάντα, που δεν απαιτεί συντήρηση, αντί στις επιμήκεις καδένες χρονισμού, όπως ο προκάτοχός του. Ο EA288, ο οποίος έγινε διάσημος πριν από μερικά χρόνια μετά από το σκάνδαλο εκπομπών καυσαερίων, είναι αυτός, ο οποίος εξοπλίζει τους πετρελαιοκινητήρες. Ακόμα ένας λόγος για τις χαμηλές τιμές των σχετικών μεταχειρισμένων μοντέλων.

Εμπρός άξονας
Η ανάρτηση και τα αμορτισέρ είναι επιβαρυμένα μέρη, που φθείρονται πολύ γρήγορα, αν η οδήγηση γίνεται σε σπορτίφ ρυθμούς.
Σκουριά
Δεν είναι ουσιαστικά ένα πρόβλημα του Leon. Πάντως, από κάτω σχηματίζονται οι πρώτες «φωλιές».
Ηλεκτρικό χειρόφρενο
Δεν είναι εγκατεστημένο σε όλα τα Leon. Αν χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, οι μικροί σερβοκινητήρες του μπορεί να «κολλήσουν» και πρέπει να αντικατασταθούν.
Κιβώτιο ταχυτήτων
Προσοχή με τα DSG κιβώτια ταχυτήτων, καθώς τα προβλήματά τους έρχονται με την ηλικία. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ισχύει και για τα χειροκίνητα κιβώτια πέντε σχέσεων.
Κινητήρες
Κατά βάση μη προβληματικοί, αν και στους πετρελαιοκινητήρες έχει πληγεί το image τους, εξαιτίας του γνωστού σκανδάλου με τις εκπομπές ρύπων.
Κεντρικό υποβραχιόνιο
Μαζί με τα «μάγουλα» του καθίσματος δείχνουν σημαντικά αυξημένη φθορά ακόμα και στο μικρής ηλικίας αυτοκίνητο της δοκιμής μας.
 
Έξοδα  
Κατανάλωση στο test 8,6 l super plus αμόλυβδη/100 km
CO2 205 g/km
Συμπέρασμα: Το Leon είναι μια συναρπαστική εναλλακτική λύση του κανονικού Golf. Ειδικά από τη στιγμή, που μοιράζεται μαζί του την τεχνολογία. Αλλά αυτό ισχύει και για τα ζητήματα, που προβληματίζουν. Οι αγοραστές θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιαιτέρως ένα μοντέλο από το 2015 και μετά.
3,5 αστέρια/5