Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα ηλεκτρικά ρίχνουν την τιμή των καυσίμων

Τα ηλεκτρικά ρίχνουν την τιμή των καυσίμων

22/12/2023

Θα μειωθεί η ζήτηση για diesel και βενζίνη
Έτσι θα πέσουν οι τιμές
10% πτώση στη ζήτηση βενζίνης στη Νορβηγία
Μετά την Νορβηγία θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες

Αξιζει να μαθετε

Θα μειωθεί η ζήτηση για diesel και βενζίνη

Η αύξηση την ηλεκτρικών μοντέλων που κυκλοφορούν σε σχέση με τα εσωτερικής καύσης, θα επιφέρει πτώση στις τιμές των παραδοσιακών καυσίμων. Ακούγεται παράξενο, αλλά συνδέονται  με έμμεσο τρόπο.
Λιγότερα οχήματα βενζίνης και diesel σημαίνει και μικρότερη ζήτηση των παραδοσιακών καυσίμων. Έτσι πάει η αγορά, όσο μειώνεται η ζήτηση, τόσο πέφτει και η τιμή.

Το ίδιο έγινε και στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν έπεσε κατακόρυφα η τιμή του πετρελαίου, λόγω της υπερπαραγωγής. Τότε η προσφορά ξεπερνούσε τη ζήτηση και οι τιμές κατρακύλησαν.

10% πτώση στη ζήτηση βενζίνης στη Νορβηγία

Για τους δύσπιστους, θα σας αναλύσουμε τι έγινε στη Νορβηγία. Η Νορβηγία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων από κάθε άλλη στον κόσμο. Συγκεκριμένα στη σκανδιναβική χώρα, το 88% των νέων μοντέλων είναι plug-in ή αποκλειστικά ηλεκτρικά. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί πως ακόμα υπάρχουν εκατομμύρια μοντέλα βενζίνης και diesel, εξάλλου μην ξεχνάμε πως η ηλεκτροκίνηση τώρα ανθεί στην Ευρώπη. Στη Νορβηγία λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2023, οι πωλήσεις των ορυκτών καυσίμων παρουσίασαν πτώση 9%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μετά την Νορβηγία θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες

Βέβαια ακόμα οι τιμές στη Νορβηγία είναι ανάλογες της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, ωστόσο μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια πολύ μικρή αγορά. Όταν λοιπόν η αγορά των ηλεκτρικών ή εξηλεκτρισμένων λύσεων κινητικότητας αυξηθεί, όπως προβλέπουν οι αναλύσεις και παράλληλα ο στόλος των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μειωθεί, τότε όπως καταλαβαίνετε θα μειωθεί και η ζήτηση των ορυκτών καυσίμων. Κατά συνέπεια αυτό θα φέρει και μείωση της τιμής των καυσίμων.   

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις