Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
«Γιατί πας στην αριστερή και σπας νεύρα, ενώ η δεξιά είναι άδεια;»
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

«Γιατί πας στην αριστερή και σπας νεύρα, ενώ η δεξιά είναι άδεια;»

Διαβάστηκε από 24661 αναγνώστες - 7/2/2024

Πόσες και πόσες φορές αναγκαστήκαμε να «κόψουμε» ταχύτητα στην αριστερή λωρίδα επειδή ο μπροστινός μας έκανε του κεφαλιού του; Κι όμως, ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος και ο «μάγκας» μπροστά μας παράνομος. Και αφού είναι, γιατί συνεχίζει να το παίζει «ιστορία»;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά γιατί πολλοί εδώ στην Ελλάδα τα αγνοούμε. Τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς. Δεν μας φταίνε σε τίποτα. Ούτε οι ίδιοι, ούτε η ψυχική τους υγεία. Διότι στις πρώτες θέσεις των... σπασμένων νεύρων βρίσκουμε οδηγούς που αναγκάζονται να επιβραδύνουν στην αριστερή λωρίδα, επειδή κάποιος, αραχτός, πηγαίνει με το πάσο του
Κι αν το road rage έχει φάση για πολλούς, πού να δείτε πόσο special είναι να μάθει κανείς τις ποινές που περιμένουν όσους δεν τηρούν την νομοθεσία για την κίνηση στην αριστερή λωρίδα.
 

Αν φας πρόστιμο (200€) θα συνεχίσεις να οδηγάς στην αριστερή;

«Η ακραία αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης». Αυτό γράφει το Άρθρο 29 του ΚΟΚ και σε απλά ελληνικά σημαίνει το εξής: ΜΟΝΟ αν έχουν γεμίσει οι υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας μπορεί κανείς να κινηθεί στην αριστερή, αλλιώς χρησιμοποιείται μόνο ως λωρίδα προσπέρασης. Συν τοις άλλοις γνωρίζουμε πως «oι oδηγoί των βραδυπoρoύντων oχημάτων υπoχρεoύνται να κινoύν αυτά στη δεξιά λωρίδα τoυ oδoστρώματoς».
 
Επειδή, όμως, η συμμόρφωση στην Ελλάδα έρχεται πιο εύκολα με... τον πόνο ας μάθουμε τις ποινές ισχύουν. Στην προκειμένη περίπτωση, η παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να επιφέρει ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 ημέρες, μέχρι ποινή 5 βαθμών στο point system και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας επίσης για 20 ημέρες.
 

Προσπέρασμα μόνο από τα αριστερά εκτός αν...

Εκτός των παραπάνω ο ΚΟΚ είναι σαφής και σε ένα ακόμη σημείο. Στο άρθρο 17 αναφέρεται πως «το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά», εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι γενικότερες συνθήκες. Η μοναδική εξαίρεση που επιτρέπει την προσπέραση από τα δεξιά αναφέρεται στην παράγραφο 2 της διάταξης.  Όταν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα (φλας) ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημά του προς την κατεύθυνση αυτή, μόνο τότε μπορούμε να τον προσπεράσουμε από τα δεξιά. Η παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης επισύρει πρόστιμο 80 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής (point system).

Σελ.
2
Ο θλιβερός απολογισμός και η μεγάλη απορία
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις