«Γιατί πας στην αριστερή και σπας νεύρα, ενώ η δεξιά είναι άδεια;»
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

«Γιατί πας στην αριστερή και σπας νεύρα, ενώ η δεξιά είναι άδεια;»

Διαβάστηκε από 20559 αναγνώστες - 29/12/2021

Πόσες και πόσες φορές αναγκαστήκαμε να «κόψουμε» ταχύτητα στην αριστερή λωρίδα επειδή ο μπροστινός μας έκανε του κεφαλιού του; Κι όμως, ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος και ο «μάγκας» μπροστά μας παράνομος. Και αφού είναι, γιατί συνεχίζει να το παίζει «ιστορία»;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά γιατί πολλοί εδώ στην Ελλάδα τα αγνοούμε. Τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς. Δεν μας φταίνε σε τίποτα. Ούτε οι ίδιοι, ούτε η ψυχική τους υγεία. Διότι στις πρώτες θέσεις των... σπασμένων νεύρων βρίσκουμε οδηγούς που αναγκάζονται να επιβραδύνουν στην αριστερή λωρίδα, επειδή κάποιος, αραχτός, πηγαίνει με το πάσο του.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

 
Κι αν το road rage έχει φάση για πολλούς, πού να δείτε πόσο special είναι να μάθει κανείς τις ποινές που περιμένουν όσους δεν τηρούν την νομοθεσία για την κίνηση στην αριστερή λωρίδα.
 

Αν φας πρόστιμο (200€) θα συνεχίσεις να οδηγάς στην αριστερή;

«Η ακραία αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης». Αυτό γράφει το Άρθρο 29 του ΚΟΚ και σε απλά ελληνικά σημαίνει το εξής: ΜΟΝΟ αν έχουν γεμίσει οι υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας μπορεί κανείς να κινηθεί στην αριστερή, αλλιώς χρησιμοποιείται μόνο ως λωρίδα προσπέρασης. Συν τοις άλλοις γνωρίζουμε πως «oι oδηγoί των βραδυπoρoύντων oχημάτων υπoχρεoύνται να κινoύν αυτά στη δεξιά λωρίδα τoυ oδoστρώματoς».
 
Επειδή, όμως, η συμμόρφωση στην Ελλάδα έρχεται πιο εύκολα με... τον πόνο ας μάθουμε τις ποινές ισχύουν. Στην προκειμένη περίπτωση, η παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να επιφέρει ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 ημέρες, μέχρι ποινή 5 βαθμών στο point system και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας επίσης για 20 ημέρες.
 

Προσπέρασμα μόνο από τα αριστερά εκτός αν...

Εκτός των παραπάνω ο ΚΟΚ είναι σαφής και σε ένα ακόμη σημείο. Στο άρθρο 17 αναφέρεται πως «το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά», εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι γενικότερες συνθήκες. Η μοναδική εξαίρεση που επιτρέπει την προσπέραση από τα δεξιά αναφέρεται στην παράγραφο 2 της διάταξης.  Όταν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα (φλας) ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημά του προς την κατεύθυνση αυτή, μόνο τότε μπορούμε να τον προσπεράσουμε από τα δεξιά. Η παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης επισύρει πρόστιμο 80 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής (point system).

Ο θλιβερός απολογισμός και η μεγάλη απορία

Ο θλιβερός απολογισμός και η μεγάλη απορία

Σχεδόν 900 τροχαία και 40 θύματα απο λάθος προσπεράσματα

Φυσικά, η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν έχει δημιουργηθεί τυχαία, αλλά είναι προϊόν έρευνας και στατιστικών στοιχείων. Βγάζοντας από την εξίσωση τους συνηθέστερους λόγους ενός τροχαίου δυστυχήματος (κίνηση σε κανονική πορεία, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, παραβίαση ορίου ταχύτητας) η κίνηση σε έναν αυτοκινητόδρομο και η παρεπόμενη οδική μας συμπεριφορά θεωρείται από τις βασικότερες αιτίες ενός τροχαίου.
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019 σημειώθηκαν 857 τροχαία δυστυχήματα σχετικά με την προσπέραση και την λωρίδα κίνησής μας (προσπέραση από δεξιά ή αριστερά, απότομο φρενάρισμα, επιβράδυνση κ.α.). Λόγω των παραπάνω θρηνήσαμε 40 θύματα
 

Αφηρημένος, κομπλεξικός ή απλά ανίδεος;

Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι άλλο. Γιατί κινείται κανείς στα αριστερά, ενώ ξέρει ότι απαγορεύεται; Η έλλειψη οδηγικής εμπειρίας, η αφηρημάδα και η άγνοια της νομοθεσίας είναι βασικοί λόγοι. Κάποιος άλλος θα σου πει πως νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να κοιτάζει μόνο προς τα δεξιά του, ένας τρίτος πιο ιντριγκαδόρος θα δηλώσει πως «κινούμαι με τα όρια ταχύτητας, πώς μου ζητάς τον λόγο;». Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις;
 
Υπόμονή! Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις την κατάσταση, απλώς γνωρίζοντας την νομοθεσία έχεις ένα έξτρα «όπλο» στα χέρια σου.
 
Αλλά, έτσι για την απορία. Αφού ξέρεις ρε φίλε ότι δεν επιτρέπεται να πηγαίνεις από τα αριστερά με χαμηλές ταχύτητες. Γιατί επιμένεις;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »