Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Οι χάκερ απειλούν και τα αυτοκίνητα

Οι χάκερ απειλούν και τα αυτοκίνητα

Οι χάκερ απειλούν και τα αυτοκίνητα

Διαβάστηκε από 1198 αναγνώστες - 30/12/2022

Σάλος ξέσπασε στις ΗΠΑ μετά από επίθεση που δέχτηκαν αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας, με τα οχήματα να ξεκλειδώνουν και να παίρνουν μπροστά σύμφωνα με τις ορέξεις των χάκερ. Τελικά πόσο προστατευμένοι είμαστε;

Τρύπες ασφαλείας στα λογισμικά

Μετά τους υπολογιστές και τους σταθμούς φόρτισης, πλέον και τα αυτοκίνητα κινδυνεύουν από κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «The Hacker News», ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Sam Curry απέκτησε τον έλεγχο πολλών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ μέσω του δορυφορικού ραδιοφώνου Sirius XM, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί ή είναι ήδη προεγκαταστημένο στο σύστημα infotainment κάποιων μοντέλων.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν οι τεχνικές δεξιότητες του ατόμου κι ο αριθμός πλαισίου του αυτοκινήτου, ο οποίος είναι ευδιάκριτος στο παρμπρίζ των νεότερων μοντέλων. Με λίγο προγραμματισμό και ψάξιμο, εντόπισε τα αυτοκίνητα και τα ξεκλείδωσε, ενώ σε μερικά ξεκίνησε ακόμα και τον κινητήρα.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

H αμφίδρομη on-line σύνδεση υπεύθυνη για την επίθεση

Πώς το κατάφερε αυτό; Η κερκόπορτα για τη ψηφιακή επίθεση είναι η πρόσβαση που ζητάει το Sirius XM σε σημαντικές λειτουργίες του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα το εν λόγω σύστημα, που χρησιμοποιούν πάνω από 10 εκ οχήματα στις ΗΠΑ, έχει on-line σύνδεση με διάφορες υπηρεσίες και σαν στόχο έχει να διευκολύνει τη ζωή των οδηγών. Μεταξύ άλλων στέλνει σήμα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος, βοηθά με αναζητήσεις κλεμμένων οχημάτων, διαθέτει πλοήγηση και πολλά άλλα. Αν αυτές οι αμφίδρομες ανταλλαγές δεδομένων δεν προστατεύονται με τα κατάλληλα ψηφιακά τείχη, οι χάκερ εύκολα μπορούν να «εισχωρήσουν» στο αυτοκίνητο. Ευτυχώς ο εν λόγω τύπος είναι «καλό παιδί» κι ανάφερε στην εταιρία που διαχειρίζεται το Sirius XM την τρύπα ασφαλείας, με τους τεχνικούς της να την διορθώνουν αμέσως.
 

Κίνδυνος και για την Ευρώπη

Μπορεί στην Ευρώπη να μην υπάρχει το Sirius XM, αλλά κι εδώ τα αυτοκίνητα είναι συνδεμένα με αντίστοιχα συστήματα και λογισμικά. Το γερμανικό ομοσπονδιακό γραφείο ασφάλειας πληροφοριών (BSI) προειδοποιεί τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ζωτικής σημασίας και διατρέχει «αυξημένη κατάσταση απειλής». Μάλιστα επειδή η συγκεκριμένη τεχνολογία στοχοποιείται ολοένα και περισσότερο από χάκερ, η BSI ζητά ένα «crash test για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» στα αυτοκίνητα, αφού όσες επιθέσεις έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν στεφθεί με επιτυχία.
 

Ήδη χάκερ εμφάνισαν ψεύτικο ρεπορτάζ τρομοκρατίας σε οθόνη αυτοκινήτου

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός οδηγού στην Ελβετία, οπού ξαφνικά εμφανίστηκε στην οθόνη του infotainment, μέσω των online ενημερώσεων, μια προειδοποίηση ότι είχε διαπραχθεί τρομοκρατική επίθεση πιο κάτω από το σημείο που βρισκόταν. Ευτυχώς ο οδηγός δεν πανικοβλήθηκε, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και δυστύχημα, διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι όλο αυτό ήταν ένα ψέμα, αφού δεν υπήρχε αστυνομία ή ελικόπτερα.  Σύμφωνα με τους ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρίας του οχήματος, οι χάκερ βρήκαν πρόσβαση μέσω του καναλιού κυκλοφορίας ειδήσεων TMC. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν επαρκή δεδομένα για ανακαλύψουν όλους τους τρόπους επιθέσεων, φοβούνται ότι αν δεν αυξηθούν τα ψηφιακά συστήματα ασφαλείας, οι επιτήδειοι θα μπορούν να επιτεθούν ακόμα και στα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.
 

Οι χάκερ θα μπορούν να ξεγελάσουν την τεχνητή νοημοσύνη ενός αυτοκινήτου

Το BSI προειδοποιεί  ότι οι χάκερ θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την τεχνητή νοημοσύνη ενός αυτοκινήτου και να ξεγελούν τους αισθητήρες του εισάγοντας έναν πρόσθετο κώδικα στο σύστημα τους. «Με αυτόν τον τρόπο, ένας εισβολέας θα μπορούσε να ξεγελάσει το αυτοκίνητο δείχνοντας του ένα πειραγμένο όριο ταχύτητας σε μια επαρχιακή οδό ή μέσα στην πόλη και κάτι τέτοιο θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα» αναφέρει το BSI. Τελικά είμαστε κάπου πραγματικά ασφαλείς;

Ήδη «μπήκαν» σε αυτοκίνητα, βάζοντας μπροστά ακόμα και τον κινητήρα.
Κίνδυνος για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, θα πειράζουν τους αισθητήρες.
Έσπασαν πλάκα με οδηγό, παρουσιάζοντας στην οθόνη ψεύτικη είδηση για τρομοκρατία!
Φταίνε τα λογισμικά των σύγχρονων αυτοκινήτων που ενημερώνονται on-line.
Tελικά τι πρέπει να κάνουμε; Πως μπορούμε να προστατευτούμε;


 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε