Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Στις Top 5 πόλεις για να έχεις ηλεκτρικό η Αθήνα!

16/6/2021

Στην πρώτη θέση της λίστας των πόλεων που ευνοούν την κατοχή ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η Αθήνα.

Η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των 7 πιο ισχυρών κρατών παγκοσμίως (G7) επανέφερε στο προσκήνιο με πιο έντονο τρόπο την ανάγκη περιορισμού εκπομπής ρύπων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μία από τις βασικές πηγές του «κακού» είναι οι μεταφορές, οι οποίες στην Ευρώπη ευθύνονται για το 1/5 των συνολικών εκπομπών CO2 και τα αυτοκίνητα εκπροσωπούν ένα μεγάλο ποσοστό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί εναλλακτικά πλάνα κίνησης με τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα να εξασφαλίζουν μηδενικές εκπομπές ρύπων και πιο καθαρή ατμόσφαιρα. Ενδεικτικό είναι πως το 2020 οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων αυξήθηκαν κατά 43% ενώ από το 2022 θα υπάρχουν 200 Plug-in hybrid μοντέλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν αρκετά τους οδηγούς είναι η αυτονομία και η διάρκεια ζωής ενός ηλεκτρικού. Πρόκειται για δύο παράγοντες που επηρεάζονται και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ειδικά η προοπτική αυτονομίας στα PHEV αλλάζει έως και 25% ανάλογα με τον καιρό σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Εργαστηρίου στο Αϊντάχο.

Για τον λόγο αυτό και η ιστοσελίδα Carinsurance.ae αποφάσισε να δοκιμάσει στην πράξη πώς μπορεί να αποδώσει ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Με όχημα δοκιμής ένα Tesla Model 3 αξιολόγησε την συμπεριφορά του και κατέληξε στο ότι σε περιπτώσεις μεγαλύτερων θερμοκρασιών αποδίδει καλύτερα. 

Το εντυπωσιακό, λοιπόν, στο συγκεκριμένο test είναι πως στην κορυφή της λίστας του Top5 βρίσκεται και η Αθήνα! Χάρη στην μέση θερμοκρασία των 17,5 βαθμών Κελσίου η πρωτεύουσά μας επιτρέπει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ταξιδέψουν 351 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε επισκέπτης να μπορεί να φτάσει στα περισσότερα τουριστικά μέρη της χώρας. Ίδια χιλιομετρική απόσταση μπορεί να καλύψει κανείς και σε Λος Άντζελες, Σίδνεϊ, με την Λισαβόνα (349) και Πόλη του Μεξικό (346) να συμπληρώνουν την πεντάδα.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις