Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα ηλεκτρικά σκότωσαν τα GTi

Τα ηλεκτρικά σκότωσαν τα GTi

Διαβάστηκε από 19153 αναγνώστες - 4/6/2022

Η μετάλλαξη της αυτοκίνησης μέσω των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεν έχει θύματα του μόνο τους ρύπους, αλλά και μια ιδιαίτερη κατηγορία αυτοκινήτων. Τα GTi που πρόσφεραν ρίγος στους οδηγούς, θα είναι πλέον μια ιστορία που θα την διηγούμαστε στα εγγόνια μας.

Τα GTi είναι ήδη μια ανάμνηση

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα των οδηγών σε αυτό τον κόσμο, ήταν ερωτευμένο με τα αυτοκίνητα επιδόσεων. Και δεν μιλάμε αποκλειστικά για τα supercars, που ούτως ή άλλως οι πιο πολλοί σε περιοδικά μπορούσαν μόνο να αντικρίσουν, αλλά για τα πυραυλάκια που όλοι συνηθίσαμε να τα αποκαλούμε GTi. Αυτοκίνητα περιορισμένων διαστάσεων αλλά με μεγάλη και ισχυρή καρδιά, για οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες με στήσιμο αυτοκινήτων πίστας. Τελικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νίκησαν και τα GTi, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Ρυπογόνοι οι θερμικοί κινητήρες επιδόσεων

Οι συνταραχτικές αλλαγές που έφερε η «στροφή» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να μειωθούν οι ρύποι και να αποκτήσουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, χτύπησαν πρώτα-πρώτα τα diesel αυτοκίνητα, αλλά και τα αυτοκίνητα επιδόσεων. Τα ασφυκτικά όρια ρύπων δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθούν για κινητήρες εσωτερικής καύσης με επιδόσεις, και όπως είχε δηλώσει και ο Jean-Philippe Imparato της Peugeot σε συνέντευξή του, «η καταβολή φόρου 10.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο δεν είναι ηθικός τρόπος για να επιφέρει την αλλαγή προς καθαρότερα μοντέλα, ούτε μας επιτρέπει να εξελίσσουμε πλέον τέτοιους κινητήρες». Αν εξαιρέσουμε την Hyundai και την Toyota λοιπόν, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό «πράσινων» αυτοκίνητων κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη (κι έτσι μπορούν να βγάζουν στην κυκλοφορία GR και Ν μοντέλα) οι υπόλοιπες βιομηχανίες, ήταν καθηλωμένες.

Η ροπή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αξεπέραστη

Ξέχωρα από τους μηδενικούς ρύπους, το χαμηλό κόστος κίνησης αλλά και συντήρησης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Την πλούσια και αξεπέραστη ροπή τους! Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρέχουν στιγμιαία ροπή στον οδηγό, οπότε οι επιδόσεις τους είναι κατά πολύ ανώτερες από αυτές των συμβατικών. Ένα βίαιο πάτημα στο γκάζι ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι ικανό να σε χώσει βαθιά μέσα στο κάθισμα του οδηγού, και πολλές φορές να σε φοβίσει κιόλας από την βίαιη επιτάχυνση του. 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε