Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πληρώνουμε τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωζώνη..

10/4/2019

Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν ανακοίνωσε τις τιμές των καυσίμων σε όλη την Ευρώπη, με την μέση τιμή στην Ελλάδα να σκαρφαλώνει στην 2η ακριβότερη θέση.

Η μέση τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,548 ευρώ, όσο και στην Ιταλία, ενώ κορυφή έπιασε η τιμή στην Ολλανδία με 1,609 ευρώ. Στην Πορτογαλία πληρώνουν τις μετακινήσεις τους περίπου 9 λεπτά φτηνότερα, οι Ισπανοί 29 λεπτά πιο φτηνά, ενώ οι Κύπριοι μόλις 1,149 ευρώ/λίτρο. Ακόμα και οι χώρες του Βορρά απέχουν 20- 30 λεπτά από τα επίπεδα της τιμής στην χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στα 1,374 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά τα 1,42 ευρώ.


 
Αιτίες και Υπερφορολόγηση
Οι πολύ υψηλοί Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, σε συνδυασμό με έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (24%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την τσέπη των Ελλήνων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τελική λιανική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε ποσοστό 65,35% από τους φόρους
Από αυτήν τη φοροεπιδρομή δεν κερδίζει ούτε το Δημόσιο, καθώς οι υψηλές τιμές συμπιέζουν την κατανάλωση, άρα και τα αντίστοιχα έσοδα. Το 2018 έκλεισε με περαιτέρω πτώση των πωλήσεων καυσίμων κατά 0,8%, ενώ είχε προηγηθεί η μείωση κατά 1,8% το 2017 που εφαρμόστηκαν για πρώτη χρονιά οι αυξημένοι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις