Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πως σβήνω το Check Engine στο αυτοκίνητο? (+video)

Διαβάστηκε από 65291 αναγνώστες - 12/12/2019

Σε όλους μας έχει τύχει να δούμε στις ενδείξεις του κοντέρ, την προειδοποίηση του Check Engine. Ποια είναι η διάγνωση που κάνει ο ECU στο αυτοκίνητο και πως πρέπει να ενεργήσουμε..?

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών συστημάτων έχει αλλάξει κυριολεκτικά την παραγωγή όλων των βιομηχανιών, και πλέον το αυτοκίνητο μας έχει γίνει πιο πολύπλοκο. Τα συστήματα υποβοήθησης και προειδοποίησης έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του αυτοκινήτου, με σκοπό να βοηθήσουν την σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, όπου τα ηλεκτρονικά βγάζουν βλάβη χωρίς λόγο και αιτία, και συναντάμε το φαινόμενο να ανάβουν προειδοποιητικές ενδείξεις στο κοντέρ. Μια από αυτές τις ενδείξεις είναι το Check Engine, που έχει σκοπό να σε ενημερώσει για κάποια βλάβη του κινητήρα σου. Δεν είναι βέβαια λίγες οι φορές όπου μπορεί να κάνει την εμφάνισή του λόγω στιγμιαίας δυσλειτουργίας ή λόγο βραχυκυκλώματος των ηλεκτρονικών του αυτοκινήτου.
 
 
Διάγνωση ECU
Στην περίπτωση που ανάψει η συγκεκριμένη ένδειξη, ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου μας έχει διαγνώσει κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι σοβαρό αλλά υπάρχει πιθανότητα να είναι και κάποιο ανούσιο βραχυκύκλωμα των ηλεκτρονικών, φαινόμενο αρκετά συχνό θα λέγαμε. Φυσικά δεν θα πρέπει να το αγνοήσουμε θεωρώντας πως δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, γιατί αυτό μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη βλάβη και αρκετά πιο κοστοβόρα. Υπάρχουν μερικές τακτικές ώστε να σβήσουμε το ειδικό προειδοποιητικό λαμπάκι από το κοντέρ, και στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε, να επισκεφτούμε άμεσα ένα εξειδικευμένο συνεργείο.


 
Πως «σβήνει» το Check Engine
  • Ένας συνηθισμένος τρόπος για να σβήσει η προειδοποιητική ένδειξη, είναι να αποσυνδέσουμε τους πόλους της μπαταρίας για περίπου 10 λεπτά. Με την τακτική αυτή ουσιαστικά κάνουμε reset στα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου μας. Αν πρόκειται για «λάθος» ένδειξη, μόλις συνδέσουμε και πάλι τους πόλους της μπαταρίας θα έχει εξαφανιστεί από το κοντέρ. Αν συνεχίζει να είναι εκεί, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε ένα εξειδικευμένο συνεργείο. Να τονίσουμε πως με αυτή την τακτική θα κάνουμε reset σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου, όπως το ρολόι, το ραδιόφωνο κ.λ.π
  • Ο δεύτερος αρκετά συνηθισμένος τρόπος, είναι το reset του εγκεφάλου. Ο τρόπος είναι απλός. Πρέπει να γυρίσετε το κλειδί στον διακόπτη στη θέση On και Off με διαφορά ενός δευτερολέπτου, για τρεις φορές συνολικά. Λογικά θα σβήσει και αν δεν συμβεί, τότε και πάλι πρέπει να πάμε άμεσα σε κάποιο συνεργείο, ώστε να γίνει η διάγνωση.
  • Αρκετά σύνηθες είναι το γεγονός να σβήνει μόνο του μετά από μερικές μέρες από την εμφάνιση του. Ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου διαρκώς αναλύει δεδομένα και τσεκάρει το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να φύγει. Αν το λαμπάκι επιμένει τότε το συνεργείο είναι μονόδρομος.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 80% των περιπτώσεων που ανάβει η προειδοποιητική λυχνία, κάποια δυσλειτουργία υπάρχει στον κινητήρα του αυτοκινήτου και θα πρέπει να μην αμελήσουμε την έγκαιρη συνάντηση μας με κάποιον μηχανικό.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις