Μάθε πως να ρυθμίζεις το χειρόφρενο

Διαβάστηκε από 3726 αναγνώστες - 17/8/2021

Αν το χειρόφρενο έχει αρχίσει να «πιάνει» πολύ ψηλά, μάλλον ήρθε η ώρα να το ρυθμίσεις! Δες πως μπορείς να το κάνεις μόνος σου γρήγορα και ανέξοδα!

Αν και οι βιομηχανίες πλέον έχουν σαφή προσανατολισμό, την εδραίωση του ηλεκτρικού χειρόφρενου, το μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού στόλου αυτοκινήτων διαθέτει αυτοκίνητο με συμβατικό χειρόφρενο. Ας δούμε παρακάτω τον τρόπο ρύθμισης του.

Kοινοποίησε το »


-Ελέγξτε πόσο πρέπει να τραβηχτεί το χειρόφρενο, για να μπλοκάρουν εντελώς οι πίσω τροχοί. Ταυτόχρονα μετρήστε τις σκάλες μέχρι το σημείο αυτό. Αν είναι πάνω από 3 ή 4, τότε χρειάζεται ρύθμιση.

-Πίσω από το χειρόφρενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει ένα πλαστικό κάλυμμα με μία εγκοπή. Βγάλτε το χρησιμοποιώντας «ίσιο» κατσαβίδι, ώστε να αποκαλυφθεί η βίδα ρύθμισης του χειρόφρενου.-Αφού εντοπίσετε τη βίδα ρύθμισης, σφίξτε την με το γερμανικό κλειδί όσο χρειάζεται, ώστε να τραβηχτούν τα συρματόσχοινα, για να σκληρύνει το χειρόφρενο στο τράβηγμα.

-Καλό θα είναι, κατά τη διαδικασία ρύθμισης, να έχετε σηκωμένο το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να μπορείτε να ελέγξετε, αν μετά το σφίξιμο, με κατεβασμένο το χειρόφρενο, μπορούν να περιστρέφονται ελεύθερα οι πίσω τροχοί.

-Το σημείο ρύθμισης από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο μπορεί να αλλάξει. Σε κάποια χρειάζεται να αφαιρέσουμε το καπάκι πίσω από το χειρόφρενο, σε άλλα να βγάλουμε ολόκληρο το πλαστικό κάλυμμα γύρω από το χειρόφρενο, ενώ σε άλλα βρίσκεται στο κάτω μέρος του αμαξώματος. Στην τελευταία περίπτωση, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο αυτοκινήτων.
 

Kοινοποίησε το »