Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric

Μάθε πόσο διαρκεί ο κύκλος ζωής ενός αμορτισέρ

Διαβάστηκε από 8478 αναγνώστες - 14/7/2020

Τα αμορτισέρ αποτελούν ένα από τα βασικότερα μέρη του αυτοκινήτου μας, αλλά είναι και αναλώσιμα, οπότε θα πρέπει να τα αλλάζουμε, ανάλογα με τη χρήση και τη φθορά τους.

Ο ρόλος των αμορτισέρ είναι να «προστατεύουν» τη διαδρομή των αναρτήσεων όταν το αυτοκίνητο περνάει επάνω από μια ανωμαλία του οδοστρώματος. Για να επιτραπεί η απορρόφηση του τραντάγματος από τις λακκούβες, οι τροχοί συνδέονται με το όχημα μέσω ενός συστήματος μοχλών και ελατηρίων (τις αναρτήσεις) που επιτρέπουν τις απαραίτητες ταλαντώσεις. Ωστόσο, τα προβλήματα ομαλότητας του δρόμου έχουν την τάση να κάνουν τα ελατήρια να παράγουν μια συνεχή κίνηση των ίδιων των τροχών. Μία κίνηση με αρνητικές συνέπειες τόσο για την οδηγική άνεση όσο και το κράτημα στο δρόμο. Ο ρόλος των αμορτισέρ είναι ακριβώς αυτός. Μετριάζουν αυτές τις υπερβολικές διακυμάνσεις, καθιστώντας το όχημα ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο στην οδήγηση.

Πως λειτουργούν
Ο μηχανισμός βασίζεται στην τριβή που προκαλείται από το πέρασμα ενός υγρού μέσα από κάποιες βαθμονομημένες οπές. Η βασική δομή των αμορτισέρ, στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει έναν κύλινδρο γεμάτο με λάδι και ένα έμβολο που ολισθαίνει μέσα σε αυτόν: η μία πλευρά είναι συνδεδεμένη με το αυτοκίνητο, η άλλη με τον τροχό. Στο έμβολο υπάρχουν οπές, εξοπλισμένες με βαλβίδα, μέσω της οποίας το υγρό "φιλτράρει" με μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή (ανάλογα με τις ρυθμίσεις του κατασκευαστή) φρενάροντας περισσότερο ή λιγότερο την κίνηση του ίδιου του τροχού. Αυτός ο τύπος αμορτισέρ λέγεται "ελαιοδυναμικός". Ο τύπος του λαδιού που υιοθετείται και η βαθμονόμηση των οπών καθορίζουν το επίπεδο της ακαμψίας. Τα πιο εξελιγμένα αμορτισέρ προβλέπουν, εκτός από το λάδι και αέριο μέσα στον κύλινδρο: πρόκειται για άζωτο, το οποίο συμπιέζεται σε δέκα ατμόσφαιρες και περιέχεται σε ένα ξεχωριστό θάλαμο. Η παρουσία του επιτρέπει την λειτουργία της συσκευής πολύ πιο απαλά και με ακρίβεια, και είναι κατάλληλο για σπόρ αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα πολυτελείας. Αυτός ο τύπος ονομάζεται "ελαιοπνευματικός".

Πότε όμως πρέπει να αλλάζονται;
Είναι πολύ δύσκολο να πούμε με σιγουριά ότι τα αμορτισέρ θα κρατήσουν για 4 ή πέντε χρόνια, (ειδικά αν χρησιμοποιούνται σε δύσκολες καταστάσεις και δρόμους). Από την άλλη δεν είναι ασυνήθιστο να λειτουργούν για 10 χρόνια, αν το αντίστοιχο όχημα κινείται σε στρωμένο οδόστρωμα και σε απλές συνθήκες οδήγησης. Μερικοί κατασκευαστές λένε, ότι πρέπει να τοποθετούνται  καινούρια κάθε 60 με 80 χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά ωστόσο αυτό είναι θέμα για μεγάλη συζήτηση. Το καλύτερο είναι να τα ελέγξεις μετά τα 4 χρόνια και μετά να τα τσεκάρεις μία φορά το χρόνο Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείς το χρόνο ή τα χιλιόμετρα για να αποφασίσεις πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τα αμορτισέρ σου, χρησιμοποιήστε τα ως «οδηγούς», ώστε να ξέρεις πότε πρέπει να ελέγξεις ολόκληρη την ανάρτηση για μερική φθορά, ζημιές και διαρροές..

Οι καλύτεροι... και με διαφορά!
ΒΑΣΣΗΣ Ε. ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ


Επικοινωνία
Διεύθυνση: Λ. Αθηνών 183 - 12242 Αιγάλεω
Τηλ: 210 5980022, 210 5980707
Email: [email protected]
Website: www.eurokoreatiki.gr
 

 

K-PARTS PERFORMANCE ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΜΟΥΤΣΑΣ Α.