3 φωτογραφίες »

Πως να επιλέξω το κατάλληλο φίλτρο λαδιού για το αυτοκίνητο μου

Διαβάστηκε από 1121 αναγνώστες - 29/10/2020

Το φίλτρο λαδιού, είναι ένα ειδικό εξάρτημα, που έχει ως λειτουργία να καθαρίζει το λάδι του κινητήρα από διάφορες ακαθαρσίες και άλλα σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Τι χρειάζεται να γνωρίζω για επιλέξω το κατάλληλο για το αυτοκίνητο μου;

 
 

Τράκαρες; Επισκεύασε το οικονομικά εδώ

Τα συνεργεία της Αττική που σήμερα έχουν ως 35% φθηνότερο service

Η απόδοση και η διάρκεια ζωής ενός κινητήρα εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του φίλτρου λαδιού. Το φίλτρο λαδιού αποτελεί τμήμα του συστήματος λίπανσης ενός αυτοκινήτου και έχει ως αποστολή να λειτουργεί ο κινητήρας σωστά , οικονομικά και με όσο το δυνατόν λιγότερες βλάβες. Τα τοιχώματα του πιστονιού και κάθε κινούμενου μέρους μέσα στον κινητήρα χρειάζονται καθαρό λάδι για ομαλή ψύξη και λίπανση ώστε να είναι ανθεκτικά στο χρόνο. Στην ουσία αυτό που κάνει το φίλτρο λαδιού, είναι να καθαρίζει το λάδι του κινητήρα, να απομακρύνει τη θερμότητα από τις επιφάνειες των εξαρτημάτων, να καθαρίζει τη μηχανή από σκόνη, από αιθάλη και από μεταλλικά σωματίδια. Επιπρόσθετα, χρησιμεύει για να εμποδίζει την τριβή των επιφανειών που έρχονται σε επαφή δημιουργώντας μια μεμβράνη λαδιού και να μειώνει το θόρυβο από τον κινητήρα. Οι ειδικοί προτείνουν αλλαγή φίλτρου λαδιού ανά 7-10.000 χλμ ανάλογα πάντα με την ποιότητα του. 

Σύμφωνα με τον όγκο καυσίμου που διέρχεται στο κινητήρα υπάρχουν 3 τύποι φίλτρων λαδιού.  

Ολικής ροής: Ο συγκεκριμένος τύπος φίλτρου, έχει ως λειτουργία την πλήρη ροή του λαδιού στο κινητήρα και έχει εγκατεστημένη μια βαλβίδα παράκαμψης, που στην ουσία ελέγχει τη πίεση στο σύστημα λίπανσης του κινητήρα. Η συγκεκριμένη βαλβίδα προστατεύει τις φλάντζες, τις τσιμούχες και τον κινητήρα από πιθανές φθορές. Γεγονός είναι ότι ένα τέτοιο φίλτρο βουλώνει γρήγορα και απαιτεί συχνή αντικατάσταση.

Μερικής ροής: Ένα φίλτρο λαδιού μερικής ροής είναι συνδεδεμένο παράλληλα με την κύρια γραμμή λαδιού και φιλτράρει μόνο ένα μικρό μέρος του λαδιού του κινητήρα κάθε φορά. Το μεγαλύτερο μέρος του λαδιού εισέρχεται στον κινητήρα χωρίς διήθηση. Η χρήση ενός φίλτρου μερικής ροής βοηθά στη διατήρηση της πίεσης του συστήματος σε ένα καλό επίπεδο ακόμα και όταν το φίλτρο είναι βουλωμένο.
 
Συνδυασμένο: Στα συνδυασμένα συστήματα λίπανσης του κινητήρα, χρησιμοποιούνται και τα ολικής και τα μερικής ροής φίλτρα λαδιού.


Ποιο είναι το ιδανικό φίλτρο λαδιού για το αυτοκίνητο μου;

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τσεκάρεις το εγχειρίδιο συντήρησης του κατασκευαστή και ανάλογα να διαλέξεις αυτό που σου συστήνει. Προσπάθησε να αποφύγεις τα ανώνυμα φίλτρα λαδιού τα οποία έχουν κατά μέσο όρο ζωής στα 5.000 χλμ. Αν το κόστος σε ανησυχεί, τότε ένα επώνυμο οικονομικό φίλτρο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, καθώς δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση πριν τα 10-15.000 χλμ. Από την άλλη αν το κόστος δεν είναι για σένα πρόβλημα τότε ένα επώνυμο συνθετικό φίλτρου λαδιού ειδικά αν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά συνθετικά λάδια είναι η λύση.