Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Cupra Formentor: Χτυπά στα ίσια το Q3!
8 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Cupra Formentor: Χτυπά στα ίσια το Q3!

Διαβάστηκε από 16623 αναγνώστες - 8/2/2022

Bάζουμε το νεοσύλλεκτο της μικρομεσαίας κατηγορίας SUV, Cupra Formentor, απέναντι στον ήδη καταξιωμένο και premium Audi Q3 Sportback. Τα συγκρίνουμε με το κινητήριο σύνολο των 150 ίππων κι αυτόματο κιβώτιο, στις βασικές εκδόσεις! Σε ποιο τομέα υπερτερούν και σε ποιο μένουν πίσω?

Η απόφαση της CUPRA πριν λίγα χρόνια να ξεκινήσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη μάρκα προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού κι ανυπομονησίας για το πρώτο αυτοτελές μοντέλο της εταιρίας, το Formentor που κατάφερε να συνδυάσει ιδανικά τα πλεονεκτήματα της μικρομεσαίας SUV κατηγόριας με σπορ στοιχεία που συναντάμε σε hot hatchback. Μπορεί η εταιρία να βγάζει ένα πιο πολυτελή-σπορ χαρακτήρα, αλλά μπορεί να «κοιτάξει» στα μάτια τον άμεσο ανταγωνιστή του, το Audi Q3 Sportback, που έχει στο DNA του τον ορισμό του premium? Συγκρίνουμε τις βασικές εκδόσεις, με το αυτόματο κιβώτιο και τους κινητήρες των 150 ίππων. Cupra Formentor εναντίον Audi Q3 Sportback λοιπόν.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

 
Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Τιμή (ευρώ)
   
Audi Q3 Sportback 35 TFSI Hybrid S tronic 39.000
Cupra Formentor 1,5 TSI DSG7 32.290

Αιχμηρές γωνίες και επιθετική σχεδίαση για τα 2 μοντέλα!

Εξωτερικά και τα δυο μοντέλα έχουν ιδιαίτερη σχεδίαση με τη κουπέ αισθητική να τα κάνει ξεχωριστά.



Το Audi Q3 Sportback έχει δυναμική εμφάνιση που διακατέχεται από έντονες ακμές. Εμπρός δεσπόζει η πολυγωνική μάσκα με την αραιή πλέξη στη γρίλια, η οποία προεκτείνεται στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα και φιλοξενεί και την πινακίδα κυκλοφορίας. Εκατέρωθεν αυτής βρίσκονται γωνιώδεις αεραγωγοί, ενώ η επιθετική όψη συμπληρώνεται από τα φανάρια που χαρίζουν ένα «συνοφρυωμένο» βλέμμα. Στο πλάι, δύο τονισμένες νευρώσεις ψηλά στο αμάξωμα, πάνω από τους θόλους ενισχύουν την sport εμφάνιση, ενώ πίσω, η έντονα κεκλιμένη και παχιά τρίτη κολόνα, σε συνδυασμό με τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα ολοκληρώνει το σύνολο.



Το τονισμένο αμάξωμα των 4,45 μέτρων του Formentor έχει δυναμικές γραμμές και σύγχρονη αισθητική, με την κλίση της οροφής να δίνει μια αύρα από κουπέ. Ο εμπρός πρόβολος είναι αρκετά επιθετικός, με το μυώδες καπό, τη στιβαρή μάσκα, τους διευρυμένους αεραγωγούς και τα έντονα φωτιστικά σώματα με προβολείς Full LED  να συμπληρώνουν ιδανικά την μπροστινή εικόνα  του αυτοκινήτου. Πίσω συναντάμε τα ιδιαίτερα φώτα που ενώνονται μεταξύ τους με μια φωτιζόμενη LED λωρίδα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο το πλάτος του εντυπωσιακού SUV, καθώς και τις εντυπωσιακές απολήξεις της εξάτμισης.
 

Premium η καμπίνα του Q3 Sportback, με αγωνιστικές λεπτομέρειες του Formentor!

Premium η καμπίνα του Q3 Sportback, με αγωνιστικές λεπτομέρειες του Formentor!
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Η καμπίνα του Q3 διέπεται από τον «καθαρό» και minimal σχεδιασμό που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της εταιρίας, με τις ευθείες γραμμές να συναντούν τα τραπέζια σχήματα. Τα υλικά κατασκευή είναι από το πάνω ράφι, με εξαιρετικό φινίρισμα και συναρμογή. Στο ταμπλό βρίσκουμε μία ξεχωριστή φάσα με επένδυση από alcantara, ενώ στο κέντρο του είναι ενσωματωμένη όμορφα η οθόνη αφής 10,1 ιντσών του συστήματος infotainment. Πίσω από το τιμόνι κυριαρχεί ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών, που προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον  οδηγό.

To εσωτερικό του Formentor καταφέρνει να ισορροπήσει με επιτυχία ανάμεσα στη αγωνιστική φιλοσοφία της Cupra και την καθημερινή πρακτικότητα, με τα πλαστικά να έχουν μαλακή υφή και εξαιρετική συναρμογή. Τα σπορ καθίσματα δένουν αρμονικά με τις σπορτιφ πινελιές στο ταμπλό του αυτοκίνητο και το flat-bottom τριάκτινο τιμόνι με τα ενσωματωμένα χειριστήρια. Ο οδηγός παίρνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, ενώ στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει το σύστημα infotainment με οθόνη αφής 10 ιντσών.



Χωροταξικά και τα 2 μοντέλα είναι ικανά να φιλοξενήσουν 4 ενήλικα άτομα. Ο χώρος για το γόνατα είναι αρκετός και στα δυο αυτοκίνητα, με το Audi να κερδίζει ελαφρώς με 18,2 εκατοστά έναντι 17,5 εκατοστών του Cupra. To πίσω κάθισμα του γερμανικού μοντέλου έχει επίσης μεγαλύτερος φάρδος, με το ισπανικό SUV να υπερτερεί στη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ με 450 λτ. έναντι 410 του Q3 Sportback, αλλά και στο χώρο για το κεφάλι.

 

Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Χώρος Αποσκευών Πλάτος πίσω Γόνατα πίσω Κεφάλια πίσω
         
Audi Q3 Sportback 35 TFSI Hybrid S tronic 410 λτ 139 εκ 18,2 εκ 12 εκ
Cupra Formentor 1,5 TSI DSG7 450 λτ 134 εκ 17,5 εκ 70 εκ


Τις επιδόσεις το Formentor, την κατανάλωση του Q3



Το Audi Q3 Sportback 35 TFSI  χρησιμοποιεί έναν 1500αρη βενζινοκινητήρα, ο οποίος έχει απόδοση 150 ίππους ενώ συνδυάζεται με 7τάχυτο κιβώτιο S-tronic. Το κινητήριο σύνολο διαθέτει ήπια υβριδικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση, με τον μικτό κύκλο σε πραγματικές συνθήκες να είναι 8,7 λίτρα/100 χλμ. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα ολοκληρώνεται σε 9,5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα είναι 201 χλμ/ώρα.
 
Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Ίπποι 0-100χλ/ώρα Λτ/100χλμ
       
Audi Q3 Sportback 35 TFSI Hybrid S tronic 150 9,5 8,7
Cupra Formentor 1,5 TSI DSG7 150 8,6 9.1

To Cupra Formentor φοράει τον ίδιο κινητήριο σύνολο με το Q3 Sportback, χωρίς όμως  το ήπια υβριδικό σύστημα και συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων. Λόγω μικρότερους βάρους, το ισπανικό μοντέλο πιάνει τα πρώτα 100χλμ/ώρα σε 8,6 δλ, με την τελική ταχύτητα να ακουμπάει τα 203 χλμ/ώρα και την κατανάλωση να αγγίζει τα 9,1 λτ/100χλμ.
 

Πιο άνετο το Q3, σπορτίφ το Formentor

Πιο άνετο το Q3, σπορτίφ το Formentor

Το κοινό χαρακτηριστικό των δυο μοντέλων  στο δρόμο είναι η εκπληκτική ποιότητα κύλισης.

Το Audi Q3 Sportback 35 TFSI έχει χαρακτήρα που θυμίζει το A3, με το αμάξωμα να εμφανίζει μετριασμένες κλίσεις και να έχει δυναμική και ουδέτερη οδηγική συμπεριφορά. Οι αντιδράσεις του SUV της Audi είναι άμεσες, κάτι που ωθεί τον οδηγό να κινηθεί σβέλτα και με σιγουριά στα «πατήματα» του, χάρη στην πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων. Τρομερά είναι και τα φρένα, τα οποία επιβραδύνουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο, έχοντας παράλληλα και πολύ καλή αίσθηση στο πεντάλ.



Από την άλλη, η φιλοσοφία του Cupra Formentor είναι προσανατολισμένη προς πιο αγωνιστικές συμπεριφορές. Η χαμηλή θέση οδήγησης, το κοφτερό τιμόνι που βαραίνει όσο αυξάνεται η ταχύτητα, το σφιχτό σετάρισμα της εμπρός ανάρτησης και η πίσω ανάρτηση των πολλαπλών συνδέσμων συντελούν στο γεγονός ότι το Formentor είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οδηγικά μοντέλα. Η ευθυβολία του και η πολύ καλή ηχομόνωση να κάνουν τα ταξίδια απόλαυση.

Μετά από μερικά χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι και των δύο μοντέλων φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Cupra Formentor είναι ανώτερο στο δρόμο. Τόσο σε επιδόσεις, όπου έρχονται όλα πιο γρήγορα λόγω χαμηλότερου βάρους, όσο και σε οδική συμπεριφορά, όπου είναι πιο άμεσο, με λιγότερες κλίσεις και βάζει τον οδηγό στο παιχνίδι της απόλαυσης. Παρά τις 18αρες ζάντες και το σφιχτό set up της ανάρτησης δεν θα γίνει κουραστικό στην καθημερινότητα, παρά μόνο σε συνεχόμενα σαμαράκια.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Formentor είναι ένα καθημερινό πρακτικό SUV έτοιμο να σου δώσει μερικές στιγμές ελευθερίας και απόδρασης, όποτε το ζητήσεις.


Συμπέρασμα
Τα δυο μοντέλα είναι αρκετά ποιοτικά και ιδιαιτέρα, με σχεδίαση που δεν περνάει απαρατήρητη και επιδόσεις που δεν σε αφήνουν αδιάφορο. Το Audi Q3 διακρίνεται για την ποιότητα του, τη συγκρατημένη κατανάλωση λόγω του ήπια υβριδικού συστήματος και το πλάτος του πίσω καθίσματος. Το Cupra Formentor από την άλλη πλευρά έχει premium χαρακτήρα και είναι πιο fun to drive, με καλύτερες επιδόσεις. Εντυπωσιακός και ο χώρος αποσκευών που αγγίζει τα 450 λίτρα.

Το Q3 έχει καλύτερη κατανάλωση και είναι πιο άνετο για τους πίσω!
Το Formentor πιο γρήγορο, με μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ και πιο σπορτίφ συμπεριφορά!
Cupra Formentor ή Q3; Γερμανική ή sport σχολή;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε