Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Fiat Tipo City Cross VS Kia XCeed: Ποιο crossover είναι καλύτερο;
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Fiat Tipo City Cross VS Kia XCeed: Ποιο crossover είναι καλύτερο;

Διαβάστηκε από 7662 αναγνώστες - 5/4/2022

Στον αστερισμό μεταξύ hatchback και SUV! Το Fiat Tipo City Cross έρχεται ενάντια στο Kia XCeed. Αμφότερα με ήπια υβριδικά μοτέρ, αυτόματα κιβώτια και μεγάλη ευρυχωρία, έρχονται να δώσουν τη λύση σε αυτούς που ψάχνουν ένα αυτοκίνητο με «περιπετειώδη» χαρακτήρα, χωρίς να έχει τον όγκο και το ύψος ενός SUV.

Ήπια υβριδικά crossover: Fiat Tipo City Cross VS Kia XCeed

Η κατηγορία των crossover αυτοκινήτων έρχεται να καλύψει τις ανάγκες όσων χρειάζονται ένα αυτοκίνητο με ελαφρώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος, ούτως ώστε να τους συντροφεύσει σε εκδρομές και «περιπετειώδεις» ασχολίες, χωρίς όμως να έχει την εμφάνιση, το ύψος και τον όγκο ενός «παραδοσιακού» SUV.

Το Fiat Tipo City Cross και το Kia XCeed είναι δύο μικρομεσαία crossover, με δυναμική εμφάνιση, μεγάλη ευρυχωρία και οικονομικά μοτέρ, χάρη στα mild hybrid υβριδικά συστήματα που είναι εφοδιασμένα. Έφτασε η ώρα να συγκρίνουμε το ιταλικό με το κορεάτικο μοντέλο. Ποιο συμφέρει περισσότερο για αγορά;

Fiat Tipo City Cross με 24.927 ευρώ, Kia XCeed με 24.490 ευρώ

Το Fiat Tipo City Cross στην έκδοση με τον ήπια υβριδικό κινητήρα 130 ίππων κοστίζει 24.927 ευρώ για την έκδοση με το βασικό εξοπλισμό, στον οποίον περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Σύστημα lane support για διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας, έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών για το σύστημα infotainment, αυτόματος κλιματισμός, καθώς και cruise control που προσαρμόζεται στα όρια ταχύτητας. Ο βενζινοκινητήρας έχει χωρητικότητα 1500 κυβικά, και συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Τιμή
Fiat Tipo City Cross E-hybrid 130 PS 24.927 ευρώ
Kia XCeed LX Optimum 48V 7DCT 160 PS 24.490 ευρώ
Το Kia XCeed κοστίζει 22.890 ευρώ για την εισαγωγική έκδοση LX Optimum, που διαθέτει μοτέρ με 160 άλογα και ήπια υβριδικό σύστημα, ενώ συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Το ίδιο πακέτο εξοπλισμού με αυτόματο σασμάν διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων κοστίζει 24.490 ευρώ, και είναι αυτό που επιλέγουμε, μιας και τόσο η τιμή, όσο και σύστημα μετάδοσης είναι πιο άμεσα συγκρίσιμα με αυτά του Fiat Tipo City Cross.

Στην έκδοση LX Optimum βρίσκουμε ως standard ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας, προειδοποίηση σύγκρουσης και αυτόματο φρενάρισμα σε ταχύτητες πόλης, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, cruise control, επιλογή διαφορετικών οδηγικών προφίλ, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, LED φανάρια εμπρός-πίσω, αισθητήρα φωτός και αυτόματη μεγάλη σκάλα, φώτα ομίχλης εμπρός και έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών για το σύστημα infotainment με εικόνα από camera οπισθοπορείας.

Δυναμικά crossover για όσους δεν θέλουν ψηλό SUV τα Fiat Tipo City Cross και Kia XCeed

Δυναμικά crossover για όσους δεν θέλουν ψηλό SUV τα Fiat Tipo City Cross και Kia XCeed

Το Fiat Tipo City Cross έχει κομψό design, όπως θα περίμενε άλλωστε κανείς από μία δημιουργία ιταλικής εταιρείας. Η crossover έκδοση που βασίζεται στο απλό Tipo, έχει έκδηλο τον περιπετειώδη χαρακτήρα, χάρη στα μαύρα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος και τις πλαστικές επενδύσεις στο κάτω μέρος, που εκτός από πιο σκληροτράχηλο look χαρίζουν και επιπλέον σιγουριά στον οδηγό, πως οι τυχόν επαφές με προεξέχοντα αντικείμενα θα είναι ανώδυνες. Βέβαια, η αυξημένη κατά 4 εκατοστά απόσταση από το έδαφος, συγκριτικά με το «πολιτικό» Tipo, κάνει τις προαναφερθείσες επαφές πιο σπάνιες, και ενισχύει τον ήπιο εκτός δρόμου χαρακτήρα του Tipo City Cross.
Επιπλέον, οι ράγες οροφής που διαθέτει η crossover έκδοση προσδίδει ακόμα ένα στοιχείο περιπέτειας και εξορμήσεων.



Το Kia XCeed έχει αντίστοιχα μοντέρνα εμφάνιση, με το δυναμικό στοιχείο να είναι πιο τονισμένο, χάρη στα μικρά, τραβηγμένα προς τα πίσω φανάρια, αλλά και το πιο έντονα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ, που παραπέμπει σε coupe αμαξώματα. Όντας και αυτό crossover, το XCeed έχει επίσης αυξημένη απόσταση από το έδαφος, αλλά και μαύρα προστατευτικά στους προφυλακτήρες, τα μαρσπιέ και το κάτω μέρος των θυρών. Οι διακριτικές ράγες οροφής ολοκληρώνουν τον τολμηρό χαρακτήρα του Kia XCeed, που δείχνει ότι βρίσκεται στο στοιχείο του τόσο εντός ασφάλτου, όσο και σε κάποιο ορεινό χωματόδρομο.

Το Fiat Tipo City Cross έχει 60 λίτρα μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ, το Kia XCeed περισσότερο «αέρα» για τα κεφάλια των πίσω

Το Fiat Tipo City Cross έχει 60 λίτρα μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ, το Kia XCeed περισσότερο «αέρα» για τα κεφάλια των πίσω

Το εσωτερικό του Fiat Tipo City Cross είναι καλόγουστο και ποιοτικό. Στο κέντρο του ταμπλό συναντούμε την οθόνη 7 ιντσών του συστήματος infotainment, η οποία είναι τοποθετημένη ψηλά, δίπλα από τον πίνακα οργάνων, έτσι ώστε να βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Οι σχεδιαστές έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εργονομία αλλά και στην πρακτικότητα της καμπίνας, με τους φυσικούς διακόπτες για τις λειτουργίες όπως ο κλιματισμός να είναι άμεσα προσβάσιμοι και τους χώρους για μικροαντικείμενα να είναι αρκετοί. Τα υλικά κατασκευής είναι προσεγμένα και η συναρμολόγηση στιβαρή.

Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Χώρος Αποσκευών Πλάτος πίσω Γόνατα πίσω Κεφάλια πίσω
Fiat Tipo City Cross E-hybrid 130 PS 440 λίτρα 135 εκ. 14,6 εκ. 1,5 εκ.
Kia XCeed LX Optimum 48V 7DCT 160 PS 380 λίτρα 139 εκ. 13 εκ. 2,9 εκ.
Το Fiat Tipo City Cross μπορεί να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας. Το πίσω κάθισμα έχει πλάτος 135 εκατοστά, ενώ οι χώροι για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι 14,6 εκατοστά και 1,5 εκατοστό αντίστοιχα. Το πορτ-μπαγκάζ έχει ωφέλιμο όγκο 440 λίτρα.
 


Περνώντας στην καμπίνα του Kia XCeed μας υποδέχεται μία μοντέρνα εικόνα υψηλής αισθητικής. Ο σχεδιασμός είναι κομψός και αποπνέει «αύρα» πιο premium κατασκευών, με την ποιότητα και την εφαρμογή των υλικών να εντείνουν αυτή την αίσθηση, μιας και είναι αντάξιες πιο ακριβών οχημάτων. Ακολουθώντας την ίδια λογική με το Fiat Tipo, η οθόνη του infotainment 8 ιντσών βρίσκεται ψηλά στο ταμπλό, και δίνει την εντύπωση πως αιωρείται. Χαμηλότερα υπάρχουν οι άκρως εργονομικοί διακόπτες, ενώ οι θήκες για διάφορα αντικείμενα που είναι διασκορπισμένες στο εσωτερικό του κορεάτικου crossover ενισχύουν την πρακτικότητα του μοντέλου.

Στο Kia XCeed θα ταξιδέψουν με άνεση 5 ενήλικες επιβάτες, με το πλάτος του πίσω καθίσματος να είναι 139 εκατοστά, 4 παραπάνω από αυτό του Fiat Tipo City Cross. Ο «αέρας» για τα γόνατα των πίσω είναι 13 εκατοστά, ενώ αυτός για τα κεφάλια τους 2,9 εκατοστά. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 380 λίτρα.
Εν ολίγοις, αμφότερα τα μοντέλα έχουν ευρύχωρες και εργονομικές καμπίνες, με την ομορφιά του εσωτερικού να κρίνεται με βάση τα προσωπικά γούστα του καθενός. Στον τομέα των αριθμών, το Fiat Tipo City Cross κερδίζει στο πορτ-μπαγκάζ, που είναι 60 λίτρα μεγαλύτερο από αυτό του Kia XCeed, αλλά και στον χώρο για τα γόνατα των πίσω. Στον αντίποδα, το Kia Xceed έχει φαρδύτερο πίσω κάθισμα και περισσότερο «αέρα» για τα κεφάλια των επιβατών.

Με 30 άλογα παραπάνω το Kia XCeed, το Fiat Tipo City Cross καίει σχεδόν 1 λίτρο/100 χλμ λιγότερο

Με 30 άλογα παραπάνω το Kia XCeed, το Fiat Tipo City Cross καίει σχεδόν 1 λίτρο/100 χλμ λιγότερο

Τόσο το Fiat Tipo City Cross, όσο και το Kia XCeed, διαθέτουν στις συγκεκριμένες εκδόσεις ήπια υβριδικά μοτέρ και αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.
Ώθηση στο Fiat Tipo City Cross δίνει ο κινητήρας 1,5 λίτρων, με mild hybrid σύστημα 48V, ισχύ 130 άλογα και ροπή 240 Nm. Το κιβώτιο ταχυτήτων για αυτό το μοτέρ είναι αποκλειστικά αυτόματο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις. Για την επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα απαιτούνται 9,3 δλ, σύμφωνα με τη Fiat, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 200 χλμ/ώρα. Ο υβριδισμός συντελεί στην χαμηλή κατανάλωση, η οποία σε μικτό κύκλο είναι 5,2 λίτρα/100 χλμ, όπως αναφέρουν οι εργοστασιακές μετρήσεις.

Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Κατανάλωση
Fiat Tipo City Cross E-hybrid 130 PS 5,2 λτ/100 χλμ
Kia XCeed LX Optimum 48V 7DCT 160 PS 6,1 λτ/100 χλμ
Το Kia XCeed έχει επίσης ήπια υβριδικό 1500αρι μοτέρ 48V, το οποίο όμως αποδίδει 160 ίππους και 253 Nm ροπή. Το κιβώτιο ταχυτήτων στην έκδοση που έχουμε επιλέξει είναι 7αρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη, ενώ ως standard υπάρχει η επιλογή χειροκίνητου με 6 σχέσεις.
Παρά τα 30 παραπάνω άλογα, το κορεάτικο μοντέλο χρειάζεται 9,2 δλ για την επιτάχυνση 0-100, κατά τις εργοστασιακές μετρήσεις, δηλαδή 0,1 δλ λιγότερο από το Fiat Tipo Cross. Η τελική ταχύτητα είναι 208 χλμ/ώρα. Στον τομέα της κατανάλωσης, το Kia XCeed «καίει» 6,1 λτ/100 χλμ σε μικτό κύκλο σύμφωνα με την εταιρεία, δηλαδή 0,9 λτ/100 χλμ παραπάνω από το Fiat Tipo City Cross.

Στο δρόμο, το Fiat Tipo City Cross είναι ένα crossover όχημα που διαθέτει άνετη ανάρτηση, η ρύθμιση της οποίας την κάνει να απορροφά καλά τους κραδασμούς και τις ανωμαλίες του δρόμου, με επακόλουθο την εμφάνιση ορισμένων κλίσεων στις στροφές, οι οποίες όμως δεν θα προβληματίσουν τον οδηγό. Το εκτός δρόμου «πνεύμα» του ιταλικού μοντέλου δεν είναι μόνο στο φαίνεσθαι, αφού το… υπερυψωμένο Tipo μπορεί να κινηθεί με άνεση σε ήπιες off road διαδρομές.
Μάρκα-Μοντέλο-Τύπος Αλογα 0-100 χλμ/ώρα
Kia XCeed LX Optimum 48V 7DCT 160 PS 160 9,2 δλ.
Fiat Tipo City Cross E-hybrid 130 PS 130 9,3 δλ.
Το Kia XCeed κρύβει πιο έντεχνα τον crossover χαρακτήρα του και είναι πιο σφικτό, κάτι που κάνει το αυτοκίνητο πιο απολαυστικό «εντός δρόμου», με την ανάρτηση να προσφέρει μεν άνεση στην καμπίνα και υψηλή ποιότητα κύλισης, αλλά να είναι πιο sport προσανατολισμένη, χαρίζοντας επιπλέον δυναμισμό στη γρήγορη οδήγηση. Οι κλίσεις είναι αρκετά μικρότερες και κάνουν τον οδηγό να ξεχνά πως βρίσκεται σε ψηλότερο όχημα, με τις αντιδράσεις του XCeed να είναι προβλέψιμες και ουδέτερες, ακόμα και στο όριο.  
 

Κόντρα στην «μόδα» των SUV αυτά τα crossover!
Ήπια υβριδικά και τα 2, με το Fiat Tipo City Cross να έχει 60 λίτρα μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ και να καίει 1 λίτρο/100 χλμ λιγότερο .
130 άλογα το Tipo Cross με το Kia XCeed έχει 30 άλογα παραπάνω και μεγαλύτερη ροπή.
Fiat Tipo City Cross με 24.927 ευρώ ή Kia XCeed με 24.490 ευρώ;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε