Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Επετειακή έκδοση του Lada Niva για τα 50 χρόνια «ζωής» της AvtoVAZ

3/11/2020

Η μητρική εταιρεία της Lada, AvtoVAZ, γιορτάζει τα 50ά γενέθλιά της και για τον λόγο αυτό θα εμφανιστεί μία επετειακή έκδοση του μοναδικού SUV, η οποία θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κομμάτια.

Το Lada Niva, με επίσημο εργοστασιακό κωδικό VAZ 2121, είναι ένα μικρομεσαίο off road SUV αυτοκίνητο με στάνταρ μόνιμη 4-κίνηση, που πρωτοκατασκευάστηκε από τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAZ. Η έναρξη της παραγωγής του χρονολογείται το μακρινό 1977, με το συγκεκριμένο μοντέλο να έχει δύο «τίτλους τιμής». Ειδικότερα, πρόκειται για το πρώτο off road αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με αμάξωμα μονοκόκ, δηλαδή ενιαίο δομικό σύνολο, γνωστό και ως αυτοφερόμενο, καθώς και για το πρώτο off road με ανεξάρτητη μπροστινή ανάρτηση, ιδιότητες που σήμερα υιοθετούνται από όλα σχεδόν τα crossover SUV αυτοκίνητα. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα της κατηγορίας βασίζονται σε αρχικό στάδιο σε ένα Lada Niva.
 
Ποια είναι η είδηση; Η πρόθεση να δημιουργηθεί επετειακή έκδοση με αφορμή τα 50 χρόνια «ζωής» της μητρικής AvtoVAZ (πλέον υπό την σκέπη της Renault). Μάλιστα, το μοντέλο, του οποίου ο σχεδιασμός ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, θα λανσαριστεί αποκλειστικά και μόνο στην γερμανική αγορά από την τοπική εταιρεία Partisan Motors.
 
Το Lada 4x4 «Lada 50th Anniversary Limited Edition» θα κατασκευαστεί σε 50 κομμάτια στην περιοχή του Μαγδεμβούργου. Τα ειδικά χαρακτηριστικά του θα περιλαμβάνουν νέους τροχούς με ελαστικά off road Goodrich με μεγαλύτερες τιμονιέρες, νέες ράγες στην οροφή, «φρέσκους» προφυλακτήρες, καθώς και νέα μαρσπιέ. Η Partisan Motors εγκατέστησε επίσης ένα πλήρες δερμάτινο εσωτερικό, χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες για το πώς ακριβώς θα μοιάζει (σ.σ. μόνο η κεντρική στο άρθρο αφορά το νέο μοντέλο).



Αξίζει να επισημανθεί πως το παρόν  Lada 4X4 (το όνομα Niva χρησιμοποιείται στη Ρωσία) εξοπλίζεται με έναν ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1,7 λίτρων με 83 ίππους (62 κιλοβάτ). Διαθέτει χειροκίνητο πεντατάχυτο κιβώτιο και τετρακίνηση. Έχει 0-100 στα 17 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 142 χιλιόμετρα την ώρα.
 
Σε κάθε περίπτωση, το Lada Niva είναι μοντέλο με ξεκάθαρο ρετρό προφίλ, «ζώντας» στην αγορά του αυτοκινήτου για 43 χρόνια. Όσοι το έχουν αγαπήσει για τέσσερις και πλέον δεκαετίες «δένονται» μαζί του για κάτι διαφορετικό από αριθμούς και απόδοση. Τα αριθμημένα αυτοκίνητα Lada Niva θα πωλούνται στην Γερμανία μέσω επιλεγμένων αντιπροσώπων  για 19.900 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις