3 φωτογραφίες »

Mercedes EQS: Το πρώτο ηλεκτρικό της πολυτελούς κατηγορίας

16/4/2021

Η EQS είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές sedan από τη Mercedes-EQ με το οποίο επαναπροσδιορίζει ολόκληρη την κατηγορία. Η EQS είναι επίσης το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στην αρθρωτή αρχιτεκτονική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της πολυτελούς και της executive κατηγορίας.

 
 
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ambition 2039, η Mercedes-Benz επιδιώκει να προσφέρει ένα νέο στόλο οχημάτων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ήδη από το 2030 η εταιρεία θέλει περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα που θα πουλά να διαθέτουν ηλεκτρικό σύστημα κίνησης - συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών και των plug-in υβριδικών. Η Mercedes σκέφτεται σήμερα για το αύριο σε πολλούς τομείς: η νέα EQS είναι σχεδιασμένη ως ένα βιώσιμο αυτοκίνητο για το μέλλον. Τα οχήματα παράγονται με ανθρακικά ουδέτερο τρόπο και με υλικά εξοικονόμησης φυσικών πόρων, όπως οι μοκέτες από ανακυκλωμένα νήματα. Ο λόγος είναι ότι η Mercedes-Benz λαμβάνει υπόψη ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από την ανάπτυξη και το δίκτυο προμηθευτών μέχρι την παραγωγή της. Μάλιστα, οι στόχοι προστασίας του κλίματος της Mercedes-BenzAG έχουν επιβεβαιωθεί από την πρωτοβουλία SBTI (ScienceBasedTargetsInitiative).

Η EQS προσφέρει επίσης και μία πολύ ενδιαφέρουσα τιμή ανάκτησης ενέργειας: Από τη μέγιστη επιβράδυνση των 5 m/s² στο πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας DAuto έως και τα 3 m/s² επιτυγχάνονται μέσω την ανάκτησης ενέργειας (2 m/s² με τα φρένα). Έτσι το αυτοκίνητο μπορεί να επιβραδύνει μέχρι την ακινητοποίηση χωρίς τη χρήση του πεντάλ φρένου, ενώ ταυτόχρονα ωφελείται και η αυτονομία από αυτή τη στρατηγική ανάκτησης ενέργειας και την υψηλή ισχύ (έως και 290 kW ) που ανακτάται. Αυτόματη επιβράδυνση πραγματοποιείται και όταν ανιχνεύονται προπορευόμενα οχήματα που μειώνουν ταχύτητα μέχρι και να ακινητοποιηθούν, για παράδειγμα σε φωτεινούς σηματοδότες. Η ευφυής ανάκτηση ενέργειας προσαρμόζεται κάθε φορά στις συνθήκες με τη βοήθεια του συστήματος υποβοήθησης ECO και δρα προνοητικά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες κυκλοφορίας και την τοπογραφία. Επίσης, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίζει τρεις βαθμίδες ανάκτησης ενέργειας και τη λειτουργία ρολαρίσματος του κινητήρα μέσω των χειριστηρίων αλλαγής στο τιμόνι.

Με αυτονομία που φτάνει έως και τα 770 χιλιόμετρα (WLTP) και απόδοση ισχύος έως 385 kW, το σύστημα μετάδοσης κίνησης της EQS ικανοποιεί κάθε προσδοκία που μπορεί να έχει κανείς από ένα πρωτοποριακό sedan της οικογένειας S-Class. Σχεδιάζεται η κυκλοφορία μίας έκδοσης υψηλών επιδόσεων που θα αποδίδει ισχύ έως 560 kW. Όλα τα μοντέλα EQS εξοπλίζονται με ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS) στον πίσω άξονα, ενώ οι τετρακίνητες εκδόσεις με σύστημα 4MATIC διαθέτουν και ένα eATS στον μπροστινό άξονα.Η EQS μπορεί να φορτίζεται με έως 200 kW σε σταθμούς ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα και να επαναφορτίζεται για 300 επιπλέον χιλιόμετρα (WLTP) σε μόλις 15 λεπτά . Στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQS μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με συνεχές ρεύμα χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου με έως 22 kW. Στην Ιαπωνία, θα είναι εφικτή και η αμφίδρομη φόρτιση για την EQS, δηλ. η φόρτιση και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα προγράμματα έξυπνης φόρτισης, τα οποία μπορούν να ενεργοποιούνται αυτόματα ανάλογα με τη θέση του οχήματος, καθώς και λειτουργίες όπως η φόρτιση με υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας.
Χάρη στα υψηλής ποιότητας πιστοποιητικά προέλευσης, η Mercedes-Benz εγγυάται ότι το δίκτυο φόρτισης τροφοδοτείται μέσω του MercedesmeCharge με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αυτός ο τρόπος φόρτισης ονομάζεται «Πράσινη φόρτιση» («GreenCharging») και εντάσσεται στο MercedesmeCharge από το 2021. Όμως το MercedesmeCharge μπορεί να κάνει και πολλά άλλα: οδηγήστε το αυτοκίνητο στον επόμενο σταθμό φόρτισης , ανοίξτε τη θυρίδα φόρτισης, συνδέστε το βύσμα και η φόρτιση ξεκινά. Τόσο απλή υπόθεση είναι η όλη διαδικασία για την EQS, χάρη στο Plug&Charge. Στα σημαντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται και ένα από τα πυκνότερα δίκτυα σημείων φόρτισης με περισσότερα από 500.000 σε 31 χώρες, εκ των οποίων 200.000 στην Ευρώπη. Με το IONITY Unlimited , όλοι οι πελάτες του MercedesmeCharge στην Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο ταχείας φόρτισης δωρεάν για έναν χρόνο.

Το μπροστινό τμήμα χαρακτηρίζεται από τη μονάδα «BlackPanel», όπου οι καινοτόμοι προβολείς, που συνδέονται μεταξύ τους με μία φωτεινή λωρίδα, και η μαύρη επένδυση ψυγείου (BlackPanel) συνθέτουν μία πολύ χαρακτηριστική όψη. Η αποκλειστική εμφάνιση της επένδυσης ψυγείου BlackPanel με κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι Mercedes μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Προαιρετικά διατίθεται ένα μοτίβο τρισδιάστατων αστεριών, το οποίο διατίθεται σε συνδυασμό με τις γραμμές εξοπλισμού AMG Line εξωτερικού ή ElectricArt εξωτερικού. Αυτό το μοτίβο Mercedes-Benz βασίζεται στο αρχικό αστέρι της εταιρείας Daimler-Motorengesellschaft, το οποίο καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα το 1911.

Η EQS είναι η πρώτη Mercedes που προσφέρει την επιλογή ενεργοποίησης εντελώς νέων λειτουργιών του οχήματος μέσω απομακρυσμένων ενημερώσεων λογισμικού (over-the-air, OTA) σε πολλούς τομείς. Από την πρώτη κυκλοφορία στην αγορά θα διατίθενται δύο ειδικά προγράμματα οδήγησης για νεαρούς οδηγούς και εργαζομένους service, κάποια παιχνίδια και το πρόγραμμα demo «The Best or Nothing». Αυτό σημαίνει ότι, μετά την αγορά και την αρχική διαμόρφωση του καινούριου αυτοκινήτου, ορισμένα χαρακτηριστικά της EQS μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα στις προσωπικές προτιμήσεις. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ξεκλειδώματος του συστήματος διεύθυνσης πίσω άξονα με μεγαλύτερη γωνία διεύθυνσης δέκα μοιρών. Εκτός από την κλασική αγορά επιμέρους λειτουργιών, σχεδιάζονται επίσης συνδρομές, παροδικές ενεργοποιήσεις και φάσεις δωρεάν δοκιμής.
Η EQS είναι ένα εξαιρετικά ευφυές αυτοκίνητο με έως 350 αισθητήρες, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν αποστάσεις, ταχύτητες και επιταχύνσεις, συνθήκες φωτισμού, βροχόπτωση και θερμοκρασίες, χρήση των καθισμάτων καθώς και το βλέμμα του οδηγού ή την ομιλία των επιβατών. Αυτή η πληθώρα πληροφοριών κατευθύνεται σε εγκεφάλους, οι οποίοι τις επεξεργάζονται με τη βοήθεια αλγορίθμων και λαμβάνουν αποφάσεις με αστραπιαία ταχύτητα. Συνεπώς, αποτελούν το «μυαλό» κατά κάποιον τρόπο. Η νέα EQS μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές της με βάση νέες εμπειρίες, επειδή μπορεί να μαθαίνει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).Το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα του βασικού εξοπλισμού με γωνία διεύθυνσης έως 4,5 μοίρες συμβάλλει στην πρακτικότητα και τη δυναμική οδήγηση της EQS. Εναλλακτικά, το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα με γωνία διεύθυνσης έως δέκα μοίρες μπορεί να παραγγελθεί ή να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων μέσω απομακρυσμένης αναβάθμισης (OTA). Αυτό επιτρέπει στην EQS να αποκτά κύκλο στροφής 10,9 μέτρων παρά το μήκος της που υπερβαίνει τα πέντε μέτρα. Να σημειώσουμε ότι αυτός είναι ο κύκλος στροφής των περισσότερων αυτοκινήτων της κατηγορίας compact. Οι σχετικές γωνίες και τροχιές των πίσω τροχών εμφανίζονται στο μενού προγράμματος οδήγησης, στην κεντρική οθόνη.

Η επαναστατική τεχνολογία προβολέων DIGITAL LIGHT (βασικός εξοπλισμός από το επίπεδο AdvancedPlus) επιτρέπει την προβολή ενδείξεων καθοδήγησης ή συμβόλων προειδοποίηση στον δρόμο. Νέες είναι και δύο λειτουργίες υποβοήθησης  που προβάλλουν ένδειξη για την έναρξη της διαδικασίας αλλαγής λωρίδας σε συνεργασία με τον οδηγό και παρέχουν προειδοποιήσεις/ καθοδήγηση εάν ανιχνεύσει κάποιο κίνδυνο το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας ή υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας. Το σύστημα DIGITAL LIGHT διαθέτει μια μονάδα φώτων με τρεις εξαιρετικά ισχυρές λυχνίες LED σε κάθε προβολέα, το φως των οποίων διαθλάται και κατευθύνεται από 1,3 εκατομμύρια μικρο-κάτοπτρα. Έτσι, η ανάλυση υπερβαίνει τα 2,6 εκατομμύρια pixel ανά όχημα.

Με το προαιρετικό σύστημα DRIVEPILOT (πιλότος αυτοκινητόδρομου), η EQS θα είναι έτοιμη για λειτουργία οδήγησης υψηλής αυτοματοποίησης με ταχύτητα έως 60 km/h όταν υπάρχει πυκνή κυκλοφορία ή συμφόρηση σε κατάλληλα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, αρχικά μόνο στη Γερμανία. Ανακουφίζοντας τον οδηγό από την πίεση, το σύστημα του επιτρέπει να πραγματοποιεί δευτερεύουσες δραστηριότητες , όπως περιήγηση στο διαδίκτυο ή ανάγνωση email στη λειτουργία In-CarOffice, ώστε να κερδίζει χρόνο.
Η οθόνη MBUX Hyperscreen αποτελεί το απόλυτο αξιοθέατο στον εσωτερικό χώρο. Η μεγάλη, κυρτή μονάδα οθονών εκτείνεται σχεδόν από την μία κολώνα Α έως την άλλη. Τρεις οθόνες ενσωματώνονται πίσω από ένα κρύσταλλο σχηματίζοντας οπτικά μία ενιαία μονάδα. Η οθόνη OLED 12,3 ιντσών συνοδηγού προσφέρει τη δυνατότητα να έχει τον δικό του χώρο ενδείξεων και ελέγχου. Οι λειτουργίες ψυχαγωγίας είναι διαθέσιμες σε αυτή την οθόνη μόνο όταν η οδήγηση του αυτοκινήτου συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της χώρας. Η Mercedes-EQ αξιοποιεί μία ευφυή λογική κλειδώματος που βασίζεται σε κάμερα: εάν η κάμερα ανιχνεύσει ότι ο οδηγός κοιτάζει την οθόνη συνοδηγού, αυτομάτως μειώνεται η ένταση του φωτισμού της.

Χάρη στο προσαρμόσιμο λογισμικό, το MBUX προσαρμόζεται πλήρως στον χρήστη του και κάνει εξατομικευμένες προτάσεις για διάφορες λειτουργίες infotainment, άνεσης και οχήματος. Με το zerolayer, οι σημαντικότερες εφαρμογές προσφέρονται πάντα στο επάνω επίπεδο του οπτικού πεδίου, ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον.
 

Tags: MERCEDES