Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Κινητήρας: 225 ίπποι αλλά και έως 70 χλμ. χωρίς βενζίνη
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Κινητήρας: 225 ίπποι αλλά και έως 70 χλμ. χωρίς βενζίνη

Διαβάστηκε από 12746 αναγνώστες - 14/8/2022

Κάτω από το καπό της Plug-In υβριδικής έκδοσης του Ford Kuga συναντάμε τον θηριώδη Duratec κινητήρα χωρητικότητας 2.488 κ.εκ., ο οποίος φέρει σύστημα άμεσου ψεκασμού και λειτουργεί με κύκλο Atkinson. Μπορεί το τετρακύλινδρο μοτέρ βενζίνης να αποδίδει 152 ίππους, αλλά σε συνεργασία με τον ηλεκτροκινητήρα προκύπτει μία συνδυαστική ιπποδύναμη της τάξης των 225 ίππων. Η κίνηση περνά αποκλειστικά στον εμπρός άξονα μέσω αυτόματου κιβωτίου μεταβαλλόμενης σχέσης (eCVT).  Έτσι, το ογκώδες αμάξωμα που αγγίζει τα 1.800 κιλά επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 8,9 δλ. και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα.

Κοινοποίησέ το »


Όσον αφορά στο ηλεκτρικό μοτέρ, αυτό τροφοδοτείται από μπαταρία χωρητικότητας 14,4 kWh που επιτρέπει έως και 70 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας με μία φόρτιση, ενώ η τελική ταχύτητα χωρίς εμπλοκή του θερμικού μοτέρ φτάνει τα 135 χλμ./ώρα. Κάπως έτσι, στη διάρκεια της δοκιμής διαπιστώσαμε ότι είναι εφικτή μία μέση κατανάλωση κάτω των 4 λτ./100 χλμ. αν ο οδηγός ξεκινήσει τη διαδρομή του με πλήρως φορτισμένη μπαταρία (1,9 λτ./100 χλμ. αναφέρει η Ford). Η διαδικασία της φόρτισης ολοκληρώνεται μέσα σε ένα διάστημα 6 ωρών σε συμβατική πρίζα, ενώ ο χρόνος μειώνεται στις 3,5 με χρήση wallbox.



Στον δρόμο: ¶νετο και στιβαρό
Τα μοντέλα της Ford διακρίνονται για την οδηγική ευχαρίστηση που παρέχουν στον οδηγό και το Plug-In υβριδικό Kuga δεν αποτελεί εξαίρεση, αν και το αυξημένο του βάρος δυσχεραίνει την κατάσταση. Το τιμόνι προσφέρει εξαιρετική αίσθηση, ειδικά στην επιλογή του «Sport» προγράμματος, ενώ κινητήρες και κιβώτιο λειτουργούν υποδειγματικά, περνώντας ομαλά τη δύναμη στο οδόστρωμα. Τα φρένα δείχνουν ακούραστα παρά τα σχεδόν 1.800 κιλά του αμαξώματος και η ανάρτηση με υλοποίηση πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα λειτουργεί υποδειγματικά. Εννοείται, βέβαια, ότι η αποκλειστική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε αστικό περιβάλλον προσφέρει ξεκούραστες καθημερινές μετακινήσεις.

Το Plug-In υβριδικό Ford Kuga προσφέρεται αποκλειστικά με το πακέτο εξοπλισμού ST-Line X και η τιμή του ξεκινά από τα 49.989 ευρώ. Εννοείται ότι οι υπερβολικά χαμηλές εκπομπές ρύπων (μόλις 32 γρ./χλμ) εξασφαλίζουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.
 
Συμπέρασμα

Η Plug-In υβριδική τεχνολογία εισέρχεται για τα καλά στον τομέα των SUV και το Ford Kuga δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, οι «αρετές» του θηριώδους μοντέλου συνοδεύονται πλέον από τα πλεονεκτήματα του εξηλεκτρισμού δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.