Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

Επίσημο: Νέα BMW Σειρά 4 Gran Coupe

9/6/2021

Η νέα BMW 4 Gran Coupe είναι μεγαλύτερη και πιο πλούσια εξοπλισμένη από το μοντέλο που αντικαθιστά, και η κορυφαία τετρακίνητη έκδοση M440i έχει 380 ίππους και 0-100 km/h σε 4,4 δευτερόλεπτα.

Η BMW παρουσίασε τη 2η γενιά της Σειράς 4 Gran Coupe, ενός μοντέλου που έκανε το ντεμπούτο του το 2014 και ήρθε να καλύψει το κενό μεταξύ των Σειρών 3 και 5, συνδυάζοντας παράλληλα την πρακτικότητα με το ξεχωριστό στυλ.
 
Η νέα 4 Gran Coupe έχει αυξημένες διαστάσεις σε σχέση με το αυτοκίνητο που αντικαθιστά, ενώ τόσο τα μετατρόχια, όσο και το μεταξόνιο, είναι επίσης μεγαλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, οι εμπρός τροχοί έχουν κατά 50 mm μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, και οι πίσω 29 mm. Το μεταξόνιο είναι κατά 46 mm αυξημένο. Αυτές οι αλλαγές, έχουν θετικό αποτέλεσμα τόσο στην ευρυχωρία της νέας BMW, όσο και στα οδηγικά της χαρακτηριστικά.

Εξωτερικά, στον εμπρόσθιο πρόβολο παρατηρούμε αμέσως τα μεγάλα κάθετα «νεφρά» που είναι σήματα κατατεθέντα των σύγχρονων BMW. Στον προφυλακτήρα, εκατέρωθεν αυτών βρίσκονται μεγάλα ανοίγματα, ενώ ο κεντρικός αεραγωγός έχει τραπεζοειδές σχήμα, που παραπέμπει στο σχέδιο των παλαιότερων κατασκευών του M Division.  Στην έκδοση M440i το πλαίσιο των «νεφρών» έχει ματ γκρι απόχρωση με ονομασία Cerium Grey.
Τα επιθετικά φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας adaptive LED, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχουν φώτα Laserlight.



Στο προφίλ της νέας BMW 4 Gran Coupe φαίνεται ξεκάθαρα ο coupe-sedan χαρακτήρας του αυτοκινήτου, με το τονισμένο μακρύ καπό και τον «κοντό» πίσω πρόβολο. Στα εμπρός φτερά συναντούμε μία διαγώνια εξαγωγή αέρα, ενώ 2 «νεύρα» διατρέχουν κατά μήκος το αμάξωμα. Στην περίπτωση της M440i, οι καθρέπτες έχουν Cerium Grey χρώμα, ενώ τα χρωμιωμένα πλαίσια των παραθύρων είναι πλέον μαύρα, ένα πακέτο που η BMW ονομάζει «Shadowline» από την εποχή της E21. Οι τροχοί των βασικών εκδόσεων είναι 18 ιντσών, ενώ προαιρετικά το αυτοκίνητο μπορεί να παραγγελθεί και με ζάντες 19 ιντσών.

Στο πίσω μέρος την προσοχή μας τραβούν τα εντυπωσιακά μακρόστενα φώτα. Χαμηλά στον προφυλακτήρα, ανάμεσα από τις τραπεζοειδείς απολήξεις της εξάτμισης βρίσκεται ένας διαχύτης, ενώ στις άκρες βρίσκονται 2 μαύρα πλαίσια που αντικατοπτρίζουν το σχήμα των εμπρός αεραγωγών. Η πιο sport M440i έχει επιπλέον ένα διακριτικό spoiler στην πόρτα του χώρου αποσκευών.
Το αεροδυναμικό αμάξωμα έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,26 και η κατανομή βάρους είναι 50:50 (εμπρός-πίσω).



Περνώντας στο οδηγοκεντρικό εσωτερικό της νέας BMW 4 Gran Coupe, παρατηρούμε στοιχεία γνώριμα από το coupe «αδελφό» μοντέλο. Το σύστημα Live Cockpit με iDrive 7.0 περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και οθόνη infotainment 10,3 ιντσών στον extra εξοπλισμό, με τη βασική έκδοση να έχει μία οθόνη 5,1 ιντσών στον αναλογικό πίνακα οργάνων και μία 8,8 ιντσών για το infotainment.

Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο έχει εξοπλίσει το αυτοκίνητο με πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και οδηγικών βοηθημάτων, όπως μεταξύ άλλων προσαρμοστικό Cruise Control, προειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας, προειδοποίηση για εμπρόσθια και οπίσθια σύγκρουση και έλεγχο τυφλού σημείου. Στον προαιρετικό εξοπλισμό είναι επίσης διαθέσιμο το Driving Assistant Professional.
 
Η βασική έκδοση της BMW Σειράς 4 Gran Coupe είναι η 420i, η οποία διαθέτει έναν δίλιτρο turbo βενζινοκινητήρα απόδοσης 187 ίππων. Μετά βρίσκουμε την 430i, με ισχύ 248 ίππους και 400 Nm ροπής, η οποία επιταχύνει από στάση στα 100 km/h μέσα σε 5,8 δευτερόλεπτα.
Κάτω από το καπό της M440i βρίσκεται ένας turbo εξακύλινδρος κινητήρας 3000 cc, ο οποίος συνδυάζεται με ένα mild hybrid σύστημα 48 Volt και αποδίδει συνδυαστικά 380 ίππους και 499 Nm ροπή. Οι επιδόσεις είναι εμφανώς βελτιωμένες, αφού τα πρώτα 100 km/h από στάση «έρχονται» σε 4,4 δευτερόλεπτα. Εκτός αυτού, στη γκάμα υπάρχει και diesel επιλογή, η 420d με ισχύ 192 PS και ροπή 400 Nm.



Όλες οι εκδόσεις έχουν ένα αυτόματο κιβώτιο Steptronic 8 ταχυτήτων που περιλαμβάνει launch control, αλλά η M440i διαθέτει επιπλέον τετρακίνηση xDrive, φρένα, διαφορικό και σύστημα εξαγωγής M Sport, καθώς και ρυθμιζόμενη ανάρτηση που προσαρμόζεται στο εκάστοτε πρόγραμμα οδήγησης. Αυτή θα είναι και η κορυφαία έκδοση της Σειράς 4 Gran Coupe, εκτός βέβαια και αν η BMW δημιουργήσει μία M4 Gran Coupe, αντίστοιχη του δίθυρου μοντέλου.

Αναμένουμε να μάθουμε ημερομηνία άφιξης και τιμή διάθεσης της νέας BMW Σειράς 4 Gran Coupe στη χώρα μας.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις