Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Έρχονται ημέρες χωρίς αυτοκίνητο & ομαδικές μετακινήσεις

Έρχονται ημέρες χωρίς αυτοκίνητο & ομαδικές μετακινήσεις

10/5/2022

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη από το ρωσικό πετρέλαιο, προτείνει τις Κυριακές να μη χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο στις πόλεις, να μετακινούμαστε ομαδικά και να μειωθεί το ορίο ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα!

Τα μέτρα για την μείωση της ζήτησης ενέργειας

Το 6ο και πιο «σκληρό» πακέτο κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία μπαίνει σιγά-σιγά σε ισχύ, με σκοπό η Ευρώπη να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο. Το σταδιακό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο δεν αναμένεται να είναι κάτι εύκολο, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ενδέχεται λοιπόν να οδηγήσει σε μία σειρά από μέτρα τα οποία πιθανόν δε θα διαφέρουν σε πολύ από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος λόγω καραντίνας. Η είδηση έρχεται μετά την προειδοποίηση στην οποία προέβη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) με σκοπό την μείωση της ζήτησης της ενέργειας, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Δε φαίνεται φως στο τούνελ πριν το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ η ενεργειακή κρίση δεν αναμένεται να πέσει το καλοκαίρι, αντιθέτως θα πάρει τα «πάνω» της αφού οι πολίτες εκείνη την περίοδο ταξιδεύουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Για το λόγο αυτό, η ΙΕΑ συνέστησε 10 προτάσεις – μέτρα που πρέπει να λάβουν οι χώρες για να διατηρήσουν τα αποθέματα πετρελαίου και όπως γίνεται κατανοητό, κάποια από αυτά έχουν άμεση σχέση με τις μετακινήσεις μας.

Στόχος η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Αρχικά προτείνεται η μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χλμ./ώρα, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν περίπου 290 χιλιάδες βαρέλια καυσίμων την ημέρα από αυτοκίνητα και 140 από φορτηγά. Ένα άλλο μέτρο που θα δυσαρεστήσει αρκετούς, είναι να μη χρησιμοποιείται αυτοκίνητο τις Κυριακές για τις μετακινήσεις μέσα στις πόλεις, εξοικονομώντας έτσι περίπου 380 βαρέλια, αφού μόνο μια Κυριακή το μήνα εξοικονομεί περίπου 95 βαρέλια ανά ημέρα.  
 
Στη συνέχεια, η ΙΕΑ συστήνει μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΜ προκειμένου να αυξηθεί η χρήση τους από τους πολίτες και τις καθημερινές μετακινήσεις τους, ενώ για μεγαλύτερα ταξίδια θα πρέπει να προτιμήσουν τα τρένα υψηλής ταχύτητας αντί για αεροπλάνα, όπου κι αν είναι δυνατόν. Επιπλέον, η ομαδική μετακίνηση με ένα αυτοκίνητο θα συνέφερε με τη σειρά της συστήνει η ΙΕΑ.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε