Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Παγκόσμια πρεμιέρα του Toyota bZ4X Concept

19/4/2021

Η Toyota παρουσιάζει σήμερα την πρωτότυπη έκδοση του προσεχούς Toyota bZ4X στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης, αποκαλύπτοντας το πρώτο μιας νέας σειράς ανθρωποκεντρικών αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Toyota bZ4X Concept, ένα μεσαίο SUV με σύστημα AWD, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το όραμα μετασχηματισμού της Toyota, από μία εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, σε μία εταιρεία που προσφέρει καλύτερη και ελεύθερη μετακίνηση για όλους.  Το bZ είναι ακρωνύμιο του «beyondZero» που σημαίνει ότι η Toyota, εκτός από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και την ουδετερότητα του άνθρακα, δεσμεύεται να προχωρήσει πέρα από περιορισμούς και να πετύχει και άλλους στόχους που θα ωφελήσουν το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία συνολικά. Το 4 υποδηλώνει ότι ανήκει στη μεσαία κατηγορία, ενώ το X, αντίστοιχα, ότι πρόκειται για crossover SUV.

Το νέο Toyota bZ4X Concept είναι προϊόν συνεργασίας της Toyota Motor Corporation (TOYOTA) με τη Subaru Corporation (SUBARU), και βασίζεται στην εξειδίκευση και εμπειρία κάθε εταιρείας. Οι πωλήσεις της έκδοσης παραγωγής υπολογίζεται να ξεκινήσουν γύρω στα μέσα του 2022.

Σας παρουσιάζουμε το Toyota bZ4X Concept
Το Toyota bZ4X Concept δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, καθώς συγχρόνως λειτουργεί ως ένας άνετος χώρος με προδιαγραφές συνδεσιμότητας, όπου οι επιβάτες μπορούν να περνούν όμορφα το χρόνο τους μαζί ενώ ταξιδεύουν. Ο Αρχιμηχανικός Koji Toyoshima δήλωσε: «Υποψήφιοι πελάτες μας είναι όσοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο χρόνο που περνούν μαζί με την οικογένεια και τους φίλους τους. Όταν θέλουν να απολαύσουν τέτοιες στιγμές, το Toyota bZ4X Concept παίζει κομβικό ρόλο.»



Εξωτερική σχεδίαση που συνδυάζει δυναμισμό και χρηστικότητα
Η εξωτερική σχεδίαση του Toyota bZ4X Concept ικανοποιεί τις υψηλές προσδοκίες από την εμπειρία οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος χωρίς να υποκύπτει σε συμβιβασμούς. Στόχος των σχεδιαστών ήταν ένα πάντρεμα δυναμισμού και χρηστικότητας: το SUV έχει μία χαρακτηριστική, ψηλή θέση οδήγησης αλλά παρόλα αυτά μοιάζει να πατά στο δρόμο με στιβαρότητα. Οι επιφάνειες του αμαξώματος συνδυάζουν θελκτικές γραμμές με high-tech ακρίβεια. Το εμπρός τμήμα – το πρώτο σημείο αναγνώρισης οποιουδήποτε αυτοκινήτου - καταργεί τη γνώριμη μάσκα και στη θέση της υιοθετεί μία διάταξη αισθητήρων, φώτων και αεροδυναμικών στοιχείων που παραπέμπει σε σφυροκέφαλο καρχαρία, δημιουργώντας μια νέα στιλιστική άποψη και παρουσία στο δρόμο.

Γνήσιο SUV με κορυφαίες AWD ικανότητες
Το all-wheel drive σύστημα, που βασίζεται σε ηλεκτροκινητήρες στον εμπρός και πίσω άξονα, εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Subaru. Η πλούσια κληρονομιά και τεχνογνωσία και των δύο εταιρειών - Toyota και Subaru – συνδυάστηκαν και δημιούργησαν ένα κορυφαία σύστημα AWD που κάνει το Toyota bZ4X Concept να ξεχωρίζει στην κατηγορία. Το σύστημα προσφέρει στο Toyota bZ4X Concept γνήσιες off-road ικανότητες που ταυτόχρονα εξασφαλίζουν πρόσθετη ασφάλεια και ξεγνοιασιά σε όλες τις οδηγικές συνθήκες.



Προηγμένο σύστημα steer-by-wire
Το Toyota bZ4X Concept θα διατίθεται με ένα συνδυασμό που βλέπουμε για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο* και αποτελείται από μια κρεμαγιέρα και ένα σύστημα steer-by-wire. Η τεχνολογία αυτή βελτιώνει τον έλεγχο του οδηγού, αφαιρώντας τις αντιδράσεις στο τιμόνι από τις ανωμαλίες του δρόμου και το φρενάρισμα, παρέχοντας επομένως πιο ακριβή απόκριση σύμφωνα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και τη γωνία διεύθυνσης. Το steer-by-wire καταργεί επίσης το παραδοσιακό, στρογγυλό τιμόνι, αντικαθιστώντας το με ένα νέο προσαρμοζόμενο χειριστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να μετακινεί τα χέρια του γύρω από το τιμόνι όταν θέλει να στρίψει, κάτι που αναβαθμίζει την ποιότητα της οδηγικής απόλαυσης. Το στοιχείο αυτό θα λανσαριστεί πρώτα στην Κίνα πριν αρχίσει να διατίθεται στον υπόλοιπο κόσμο.
Η νέα οικογένεια ανθρωποκεντρικών αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων θα επιτρέψει στους καταναλωτές να προχωρήσουν στην αλλαγή του αυτοκινήτου τους χωρίς συμβιβασμούς στην πρακτικότητα ώστε να απολαμβάνουν συγχρόνως όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα. Είναι κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που έχει εφαρμοστεί στην ανάπτυξη της γκάμας bZ, με στόχο να προσφέρει ελεύθερη μετακίνηση, προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής και τις προσδοκίες των πελατών. Ο αρχιμηχανικός Toyoshima εξηγεί: «Δεν πρόκειται απλά για μία συμβολή στο περιβάλλον από ένα όχημα μηδενικών ρύπων, αλλά για μία επιπρόσθετη αξία που πέρα από τους μηδενικούς ρύπους καθιστά την οδήγηση ευκολότερη και πιο απολαυστική.»

Επέκταση γκάμας εξηλεκτρισμένων οχημάτων
Μέχρι το 2025, το portfolio μοντέλων της Toyota θα περιλαμβάνει πάνω από 70 εξηλεκτρισμένες εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών 15 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα BEV. Στην Ευρώπη, αυτό μεταφράζεται σε ένα μίγμα συστημάτων κίνησης με πάνω από 70% υβριδικά το 2025, πάνω από 10% plug-in υβριδικά και πάνω από 10% μοντέλα μηδενικών εκπομπών ρύπων – BEV και FCEV (κυψελών καυσίμου).
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις