Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
6 φωτογραφίες »

To νέο Renault R5 θα γίνει και πάλι Θρύλος

Διαβάστηκε από 11972 αναγνώστες - 21/1/2021

Η Renault έκανε την επίσημη παρουσίαση του 5 Prototype, ενός ηλεκτρικού μοντέλου που αποτελεί ωδή στο παρελθόν, αφού έχει σαφείς επιρροές από το ιστορικό R5 της δεκαετίας του 1970, και «παντρεύει» το κλασσικό με το μοντέρνο.

Η Renault αναβίωσε επίσημα το θρυλικό «πεντάρι», και έκανε την παρουσίαση του 5 Prototype. Η εταιρεία έχει σκοπό να διαθέσει στην αγορά 7 νέα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2025, και το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί τμήμα αυτής της στρατηγικής.

Από τη στιγμή που το πρωτότυπο αποτελεί αναβίωση του θρυλικού R5 του παρελθόντος, αναμέναμε πως ο σχεδιασμός του θα ήταν εμπνευσμένος από το ιστορικό μοντέλο της δεκαετίας του 1970. Η Renault δεν μας απογοήτευσε, και ο επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της εταιρείας, Gilles Vidal, συνδύασε εντέχνως το παλιό με το μοντέρνο, και χρησιμοποίησε στοιχεία από τα κλασσικά R5 για να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου EV.



Πιο συγκεκριμένα, η θύρα φόρτισης βρίσκεται στο καπό, στη θέση του πάλαι ποτέ παράκεντρου αεραγωγού, τα φώτα ημέρας βρίσκονται χαμηλά στον προφυλακτήρα, έχουν τετράγωνο σχήμα και αποπνέουν αύρα από το Renault 5 Alpine του 1976. Τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι φουτουριστικά, τεχνολογίας LED, και ενώνονται μεταξύ τους χάρη σε μία λωρίδα με 2 ενιαίες φωτεινές γραμμές στο κέντρο.



Παρόλα αυτά, στο τελείωμα των πίσω φτερών παρατηρούμε αεραγωγούς, που φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από το θρυλικό κεντρομήχανο Renault 5 Turbo.
Το λογότυπο της εταιρείας, ο διάσημος Ρόμβος, είναι εμπνευσμένο από το σήμα που ήταν σε ισχύ από το 1972 έως το 1992, και είναι φωτιζόμενο, τόσο μπροστά όσο και πίσω. Η οροφή του αυτοκινήτου έχει υφασμάτινη επένδυση, και στους καθρέπτες συναντούμε τη γαλλική σημαία. Δεν έχουμε κάποια εικόνα για το εσωτερικό του 5 Prototype, αλλά η Renault δήλωσε πως το μοντέλο θα διαθέτει μία μικρή διάφανη οθόνη, η οποία θα προβάλλει μηνύματα και στο εξωτερικό του οχήματος.



Όσον αφορά τους κινητήρες, η γαλλική εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες όπως ισχύς του ηλεκτροκινητήρα ή εμβέλεια φόρτισης. Ανέφερε πως το νέο Renault 5 εξελίχθηκε από την αρχή ως EV, επομένως δεν θα δούμε κάποια έκδοση με συμβατικό κινητήρα.
«Ο σχεδιασμός του Renault 5 Prototype βασίζεται στο R5, ένα λατρεμένο μοντέλο της κληρονομιάς μας» δήλωσε ο Gilles Vidal, Επικεφαλής Σχεδιασμού της Renault, και συνέχισε λέγοντας πως «αυτό το πρωτότυπο απλά ενσωματώνει τον νεωτερισμό. Είναι ένα όχημα σχετικό με την εποχή του: αστικό, ηλεκτρικό και ελκυστικό».



Το εντυπωσιακό ρετρό μοντέλο δεν θα μείνει μόνο του, αφού η εταιρεία σκοπεύει να αναβιώσει και το Renault 4, το οποίο θα είναι επίσης ηλεκτρικό. Οι Γάλλοι έχουν σαν στόχο το 30% των οχημάτων που θα πωλούνται μέχρι το 2025 να είναι αμιγώς ηλεκτρικά, και μοντέλα όπως το επερχόμενο 5 θα παίξουν σίγουρα μεγάλο ρόλο σε αυτό.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις