Τροχαίο με 93χρονο οδηγό; Μήπως να μπει όριο ηλικίας στα διπλώματα;
Διαβάστηκε από 6705 αναγνώστες - 17/7/2023
Κάποια στιγμή θα πάρουμε, ή τουλάχιστον ελπίζουμε να πάρουμε, σύνταξη από τη δουλειά. Υποχρεωτικά και εκ του νόμου. Με την οδήγηση τι «παίζει»; Μήπως πρέπει κι εκεί να καθιερωθεί υποχρεωτική σύνταξη;
Τροχαία ατυχήματα με 93χρονο & 99χρονο οδηγό
Αν παρατηρήσατε λίγο την ειδησεογραφία, θα μάθατε για ένα, παρ ολίγον δυστύχημα σε πλοίο στο λιμάνι της Ραφήνας. Εκεί, ένας ηλικιωμένος οδηγός 93 ετών έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στο γκαράζ του πλοίου με αποτέλεσμα να τραυματίσει την σύζυγό του (την πάτησε στο πόδι) και να τρακάρει άλλα έξι αυτοκίνητα.
Στα τέλη του περασμένου Απριλίου είχαμε ένα πιο σοβαρό περιστατικό. Στην περιοχή του Αστρους Κυνουρίας η 22χρονη πρωταθλήτρια στο βάδην, Κυριακή Φιλτισάκου, παρασύρθηκε και τραυματίστηκε από όχημα, κατά τη διάρκεια της προπόνησής της. «Εγώ έτρεχα στην άκρη του δρόμου όπως πάντα γιατί είναι μία διαδρομή που την κάνουμε καθημερινά με το υπόλοιπο γκρουπ και δεν κατάλαβα καν πότε έγινε, πόσο γρήγορα έγινε», ανέφερε η αθλήτρια η οποία έτρεχε στην άκρη του δρόμου όταν ξαφνικά βρέθηκε πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου. Οδηγός του, ένας 99χρονος (!).
...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Τι λέει ο Κ.Ο.Κ. για τα όρια ηλικίας;
Η ελληνική νομοθεσία και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς και κανόνες ως προς την ισχύ αδειών οδήγησης. «Οι άδειες οδήγησης των κατηγοριών Α, Β και των υποκατηγοριών Α1 ¶ρθρο 95. Ισχύς αδειών οδήγησης 144 και Β1 ισχύουν χρονικά μέχρι να συμπληρώσουν οι κάτοχοί τους, το εξηκοστό πέμπτο (65) έτος της ηλικίας τους» αναφέρεται στο αρ. 95 παρ.1. Κατόπιν, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που να ακολουθείται: «Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εξήντα πέντε (65) ετών οι άδειες οδήγησης ανανεώνονται κάθε τρία (3) χρόνια από την έκδοση ή την προηγούμενη ανανέωσή τους». Τουτέστιν, μετά τα 65 ανά τρία χρόνια ανανεώνεται το δίπλωμα, με την κατάλληλη ιατρική γνωμάτευση – εξέταση.
Όσο γερνάς, δεν έχεις ίδια αντανακλαστικά
Η εμπειρία περπατιέται. Σύμφωνοι, όσο περισσότερο χρόνο περνάς οδηγώντας, τόσο καλύτερος θα γίνεσαι. Έχεις δει διάφορα στο δρόμο, ξέρεις να φυλάγεσαι, προβλέπεις και πράττεις αναλόγως. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι διαρκώς γίνεσαι καλύτερος οδηγός. Υπάρχει ένα υποκειμενικό όριο που αρχίζεις να μην έχεις τα ίδια αντανακλαστικά. Χάνεις σε ριφλέξ, δεν αντιδράς όπως θα έκανες νεότερος. Αυτό συμβαίνει παντού, από τον αθλητισμό μέχρι τη δουλειά σου. Δεν είναι κακό. Είναι ο κύκλος της ζωής, στον οποίο κι εσύ μα και η κοινωνία πρέπει να προσαρμόζονται.
Στην περίπτωση του διπλώματος, πόσο ασφαλές είναι να μην μπαίνει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας; Το να βλέπεις οδηγούς, άνω των 90, να πιάνουν τιμόνι ακούγεται κάπως. Πρώτα για τους ίδιους, μετά για εμάς τους τριγύρω. Δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός, μα ένας υγιής προβληματισμός. Ίδιες αντοχές έχει κάποιος στα 30 και ίδιες στα 60; Μήπως να το δούμε κάπως διαφορετικά ή να βασιζόμαστε στην ευσυνειδησία και αυτογνωσία του κάθε οδηγού
Σύνταξη από τη δουλειά, σύνταξη και από την οδήγηση
Τροχαίο με 93χρονο και 99χρονο
Από τα 65 και μετά ανανέωση ανά 3 χρόνια
Αποκτάς εμπειρία, αλλά…
Όσο περνούν τα χρόνια, δεν έχουμε τα ίδια ριφλέξ & αντανακλαστικά
Εσύ τι λες; Ηλικιακός ρατσισμός ή να μπει όριο ηλικίας στα διπλώματα; Ποια ηλικία θα πρότεινες εσύ;