Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
8 φωτογραφίες »

Πώς προετοιμάζουμε το αυτοκίνητο για τους χειμερινούς μήνες;

12/11/2020

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η αγαπημένη ελληνική παροιμία και βρίσκει πεδίο εφαρμογής σε μία ακόμη περίσταση. Η κατάλληλη προετοιμασία για οδήγηση σε χειμερινές καιρικές συνθήκες αποτρέπει δύσκολους μελλοντικούς μπελάδες.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι ή απλώς μένετε σε ορεινές περιοχές; Το εξωτερικό τοπίο είναι κλασικό. Η θερμοκρασία πέφτει, η νύχτα έρχεται πιο γρήγορα και γενικότερα το σκηνικό θυμίζει περισσότερο «βαθύ» φθινόπωρο ή χειμώνα. Σε κάθε πτυχή της ζωής μας, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση ενός προβλήματος, πριν καν αυτό εμφανιστεί. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι περιπτώσεις που προκύπτει μία δυσκολία και δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να την περιορίσουμε.
 
Όπως λέει και η παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Κατά αντιστοιχία λοιπόν, εφόσον ταξιδέψουμε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, οφείλουμε να προετοιμάσουμε το αυτοκίνητό μας με τον κατάλληλο τρόπο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους οδηγούς. Σε τελική ανάλυση, τα ακραία φυσικά φαινόμενα δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» μηνών φθινοπώρου ή χειμώνα, αλλά μπορεί να συναντήσουμε και σε άλλες περιόδους απότομες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, συνεπώς πρέπει να είμαι έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε σενάριο.
 
Το πιο απλό πρόβλημα που μπορεί να μας (κακο)τύχει είναι το απόλυτο σκοτάδι, σε έναν δρόμο που ο φωτισμός δεν είναι καλός και η ορατότητα ελάχιστη. Τρία είναι τα βασικά «όπλα» του αυτοκινήτου σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι προβολείς-φώτα, τα ελαστικά και τα φρένα. Και στα τρία χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη μέριμνα. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι πρέπει να προσέχουμε για να οδηγούμε με ασφάλεια και άνεση ακόμη και αν ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας.
 
Φωτισμός



Οι προβολείς είναι απαραίτητο όχι απλώς να λειτουργούν αλλά να έχουν ρυθμιστεί σωστά. Επομένως, καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήμα να επισκέπτεστε ένα συνεργείο της εμπιστοσύνης ώστε να δοκιμάζετε τους προβολείς σας για κάθε ενδεχόμενο. Εάν τα φώτα σας δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά, είτε η δέσμη φωτός δεν θα «πεφτει» σωστά στον δρόμο, είτε τα αυτοκίνητα που έρχονται στο αντίθετο ρεύμα θαμπώνονται. Σε αμφότερες περιπτώσεις, ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Επιπλέον, πρέπει να ελέγξετε ότι οι προβολείς είναι καθαροί πριν από κάθε ταξίδι. Πιτσιλίσμα από νερό, χιόνι και λάσπη ιδιαίτερα το φθινόπωρο και το χειμώνα λερώνουν γρήγορα τους προβολείς και περιορίζουν αισθητά την φωτεινότήτά τους.
 
Ελαστικά



Σε κρύες θερμοκρασίες, τα σωστά ελαστικά είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο πρέπει να έχει εξοπλιστεί είτε με χιονολάστιχα, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, είτε με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συντομογραφία Μ+S σημαίνει «Mud and Snow» και κανονικά συναντάται σε χειμερινά ελαστικά, χωρίς ωστόσο να είναι προστατευόμενη ονομασία και να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ιδιότητές τους.
 
Σε αντίθεση με τα καλοκαιρινά, τα χειμερινά έχουν πολλές λεπτές αυλακώσεις και χάρη στην ιδιότητα του υλικού τους (ειδική σύνθεση αποτελούμενη σε μεγάλο ποσοστό από καουτσούκ) είναι κατάλληλα για οδόστρωμα σε χειμερινή περίοδο. Ορισμένα χειμερινά ελαστικά, μάλιστα, εξοπλίζονται με καρφιά για να δώσουν καλύτερο κράτημα ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει παγετός. Στον αντίποδα, τα καλοκαρινά έχουν μειωμένη ελαστικότητα σε θερμοκρασίες κάτω από 7 βαθμούς Κελσίου, χειρότερη πρόσφυση και προβληματική συμπεριφορά σε φρενάρισμα, διεύθυνση και επιτάχυνση.
 
Φρένα



Προφανώς, τα άκρως λειτουργικά και αποτελεσματικά φρένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε ολισθηρούς και χιονισμένους δρόμους. Επομένως, πρέπει να ελέγχονται με συγκεκριμένη συχνότητα. Η τέλεια ευκαιρία για την συγκεκριμένη δοκιμή κατά την αλλαγή των ελαστικών. Τότε μπορείτε να τσεκάρετε αν οι δίσκοι και τα τακάκια των φρένων χρειάζονται αντικατάσταση. Αν υπάρχει λίγη σκουριά δεν πρέπει να μας ανησυχεί άμεσα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η επιφάνεια των δίσκων δεν είναι λεία και υπάρχουν αυλακώσεις, τότε πρέπει να πάμε στο πλησιέστερο συνεργείο. Επιπλέον, πρέπει να ελέγχεται η στάθμη του υγρού φρένων. Εάν δεν έχετε αρκετό υγρό φρένων, θα πρέπει επίσης να το αναπληρώσετε. Αυτή η έλλειψη είναι σημάδι πως ή τα τακάκια των φρένων έχουν φθαρεί ή πως υπάρχει πιθανή διαρροή.
 
Αντιψυκτικό υγρό



Εάν το ψυγείο δεν προστατεύεται επαρκώς από τις εξωτερικές συνθήκες-χαμηλές θερμοκρασίες και παγώσει, ενδέχεται ολόκληρο το σύστημα ψύξης να καταστραφεί. Στη χειρότερη περίπτωση, ελλοχεύει κίνδυνος βλάβης του κινητήρα. Επομένως, το ψυγείο και το αντιψυκτικό πρέπει να ελέγχεται πριν εμφανιστούν θερμοκρασίες σε... χαμηλά ύψη. Ο έλεγχος είναι πολύ απλός. Ανοίγουμε το σχετικό δοχείο και τσεκάρουμε αν η στάθμη του υγρού βρίσκεται ανάμεσα στις ενδείξεις min και max.

Προσοχή! Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πάντα με τον κινητήρα κρύο, γιατί αν είναι ζεστός τα καυτά υγρά μπορεί λόγω της πίεσης που δέχονται να εκτοξευτούν στον αέρα καίγοντας το πρόσωπο και τα χέρια μας.
 
Υγρό υαλοκαθαριστήρων



Φυσικά, η προστασία από τον παγετό επεκτείνεται στο υγρό των υαλοκαθαριστήρων. Πρέπει να ανανεώνεται γιατί και το συγκεκριμένο υγρό κινδυνεύει να παγώσει λόγω των εξωτερικών συνθηκών προκαλώντας ζημιά στο σύστημα καθαρισμού του παρμπρίζ. Η καλύτερη λύση είναι ειδικά μείγματα χειμερινού υγρού αποκλειστικά για χρήση σε υαλοκαθαριστήρες κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δεν συνίσταται να προσθέσουμε αλκοόλ για να αναμείξουμε το υγρό (το θερινό περιέρχει κυρίως απορρυπαντικά και όχι αλκοόλες), διότι μπορεί να προκαλέσουμε φθορές και σε καμία περίπτωση δεν καθαρίζει αποτελεσματικά το τζάμι.
 
Μπαταρία αυτοκινήτου



Εάν το κρύο επιβαρύνει μια μπαταρία που έχει ήδη πιεστεί, το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά. Επομένως, είναι προτιμότερο να ελέγξετε την διάρκεια ζωής και την ποιότητα της μπαταρίας σας. Μπορείτε να ελέγξετε την τάση με ένα battery tester. Εάν είναι 12,6 volt ή χαμηλότερη, η μπαταρία του αυτοκινήτου «νεκρώνει» και πρέπει να συνδεθεί με έναν φορτιστή το συντομότερο δυνατό. Η μπαταρία πρέπει να επαναφορτίζεται τακτικά για την αποφυγή πλήρους ζημιάς, ειδικά εάν οδηγείτε συχνά σε μικρές αποστάσεις.
 
Τσιμούχες πόρτας και λάστιχα στα τζάμια



Τα λάστιχα των τζαμιών και οι τσιμούχες στις πόρτες χρησιμοποιούνται για να διατηρούν το εσωτερικό του αυτοκινήτου στεγανοποιημένο. Τυχόν φθορές τα καθιστά διάτρητα στην βροχή, με αποτέλεσμα να περνάει νερό είτε από ένα παράθυρο είτε από μία πόρτα, προκαλώντας από μούχλα έως και ηλεκτρικές δυσλειτουργίες. Επίσης, η τακτική λίπανσή τους συμβάλλει στο να μην παγώνουν οι πόρτες και να ανοίγουν εύκολα ακόμα και κάτω από πολικές θερμοκρασίες.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις