Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Διαβάστηκε από 14278 αναγνώστες - 29/1/2021

Τα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται πως θα αποτελέσουν το μέλλον της αυτοκίνησης. Παρόλα αυτά, η τρέχουσα τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης εξακολουθεί και διαθέτει ελαττώματα και περιορισμούς. Αναλύουμε τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αποτελούν την νέα τάση στην αυτοκίνηση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην αγορά της Νορβηγίας, ξεπερνούν σε δημοτικότητα τα συμβατικά μοντέλα. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα κατάλληλα για όλους, αφού η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης εξακολουθεί να διαθέτει ελαττώματα και περιορισμούς.

Για αρχή, η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μπορεί να πλησιάσει ακόμα την αντίστοιχη ενός μοντέλου με κινητήρα βενζίνης ή diesel με γεμάτο ρεζερβουάρ. Εκτός αυτού, τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι κατά πολύ πιο ακριβά από αυτά με συμβατικά μοτέρ. Και, όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, τόσο η ταχύτητα «ανεφοδιασμού» όσο και η διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης, κάνουν την πλάστιγγα να γέρνει κατά πολύ υπέρ των κινητήρων εσωτερικής καύσεως. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα ολονύκτιας φόρτισης στο σπίτι, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει ο ιδιοκτήτης να είναι κάτοχος θέσης στάθμευσης η οποία διαθέτει και πρίζα. Αυτό θα φανεί σαν αστείο σε κάποιον που μένει στο κέντρο της πόλης και αναγκάζεται να παρκάρει το αυτοκίνητό του στο δρόμο.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα άλματα προόδου που έχουν γίνει όσον αφορά την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα πλεονεκτήματά τους αυξάνονται συνέχεια, και, εκτός από τα κρατικά οικονομικά οφέλη, που κινούνται από φοροαπαλλαγές μέχρι χρηματοδοτήσεις για την αγορά νέων μοντέλων, πλέον τα συγκεκριμένα οχήματα προσφέρουν μεγάλη οδηγική ευχαρίστηση χάρη στην άμεσα διαθέσιμη ροπή που προσφέρει ο ηλεκτρικός κινητήρας. Όσον αφορά τον οικολογικό χαρακτήρα, ενώ τα EV οχήματα δεν εκπέμπουν ρύπους, η συνολική περιβαλλοντολογική επίπτωση, από τους ρύπους κατασκευής ενός τέτοιου μοντέλου, έως και τον τρόπο με τον οποίον παράγεται το ρεύμα από τους παρόχους, πρέπει να αξιολογηθεί με κριτική σκέψη.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ξεκινώντας από τα θετικά.



+Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Στην πραγματικότητα, τα ηλεκτρικά μοντέλα δεν είναι τόσο οικολογικά όσο πιστεύουμε. Αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στην μεγάλη ενέργεια η οποία δαπανάται κατά την παραγωγή τους, και κυρίως για την κατασκευή των μπαταριών. Εκτός αυτού, το ρεύμα που παράγεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκαλεί μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος.  Στην Ελλάδα, μόλις το 30% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από «πράσινες» πηγές, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70%.
Για αυτό όμως, δεν φταίνε τα ίδια τα αυτοκίνητα, αφού οι μηδενικοί ρύποι που εκπέμπουν βελτιώνουν το ποσοστό CO2 που παράγεται από τα οχήματα, σίγουρα κάτι θετικό στην εποχή των κλιματικών αλλαγών. Με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η περιβαλλοντολογική ισορροπία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα βελτιωθεί δραματικά.
Χάρη στον ηλεκτρικό τους κινητήρα, τα EV οχήματα είναι επίσης αθόρυβα, συντελώντας έτσι στη μείωση της ηχορρύπανσης. Αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από όσους μένουν κοντά σε κεντρικούς δρόμους.
 
+Ελεύθερη είσοδος και στάθμευση στα αστικά κέντρα.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα plug-in υβριδικά με αυτονομία μεγαλύτερη των 40km έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου και του Δακτύλιου της Αθήνας. Εκτός αυτού, υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για τέτοια οχήματα, ενώ ορισμένοι διαθέτουν και σταθμούς δωρεάν φόρτισης. Σε πόλεις του εξωτερικού έχουν δημιουργηθεί ειδικές λωρίδες αποκλειστικά για EV αυτοκίνητα και δωρεάν χώροι στάθμευσης, στους οποίους υπάρχει χρέωση για συμβατικά μοντέλα.
 
+Φορολογικά πλεονεκτήματα.
Τα τέλη κυκλοφορορίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και των υβριδικών που εκπέμπουν λιγότερα από 122g CO2 ανά χιλιόμετρο, είναι μηδενικά. Εκτός αυτού, υπάρχουν απαλλαγές και για τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», όπως και αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες, επιχορηγούν την αγορά EV οχημάτων και δίνουν κίνητρα στους οδηγούς να κάνουν στροφή προς τον ηλεκτρισμό.

+ Χαμηλότερο κόστος συντήρησης.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν συμπλέκτη, αντλίες καυσίμου και νερού, σύστημα λίπανσης κινητήρα και εξάτμιση. Καταλαβαίνουμε αμέσως λοιπόν πως υπάρχουν πολύ λιγότερα εξαρτήματα που χρήζουν συντήρησης και τακτικών αλλαγών, και κατά επέκταση, λιγότερα έξοδα χρήσης. Ακόμα και το κόστος ρεύματος είναι αρκετές φορές χαμηλότερο από την τιμή καυσίμου, ειδικά αν αναλογιστούμε και τους σταθμούς δωρεάν φόρτισης. Όλα αυτά συντελούν υπέρ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Όσον αφορά τα ασφάλιστρα, δεν υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των EV και των συμβατικών οχημάτων.

+Η ηλεκτρική οδήγηση μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις.
Μία γρήγορη βόλτα με ένα αυτοκίνητο συνήθως συνδυάζεται με έναν κινητήρα που γουργουρίζει στο ρελαντί και βρυχάται όσο ο οδηγός πατάει το δεξί πεντάλ με μανία. Το ουρλιαχτό ενός κινητήρα όταν η βελόνα του στροφόμετρου πλησιάζει τα «κόκκινα» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διέπουν τη μυσταγωγία που ονομάζεται «sport οδήγηση». Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στερούν τους ιδιοκτήτες από αυτή την αίσθηση, αλλά τους ανταμείβουν με κάτι πολύ σημαντικό: Την άμεση διάθεση δύναμης και ροπής του ηλεκτρικού κινητήρα, η οποία γίνεται σε απόλυτη σιωπή, κάτι που φαντάζει εντελώς παράδοξο.
 
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις