Πως αντιμετωπίζουμε την περίπτωση φωτιάς?

Διαβάστηκε από 4421 αναγνώστες - 4/5/2020

Πολλές φορές το χρόνο καλείται η πυροσβεστική για να σβήσει ένα αυτοκίνητο που έχει πάρει φωτιά. Ακόμα και μια μικρή σταγόνα λαδιού αρκεί, για να πάρει φωτιά. Ποιες είναι οι βασικές αιτίες πυρκαγιάς και ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις?

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από κάποιο ατύχημα, πολλά σήματα καπνού, θα μας ειδοποιήσουν πως κάτι δεν πάει καλά. Ένα βραχυκύκλωμα ή κάποιο φαγωμένο καλώδιο, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Από την άλλη, υπάρχουν πολύ εύφλεκτες ουσίες στο αυτοκίνητο, που αμέσως φλέγονται αν υπάρξει διαρροή από έναν ζεστό κινητήρα. Όποιος δεν αντιδράσει άμεσα ή χάσει την ψυχραιμία του θα δει το αυτοκίνητο του, μέσα σε λίγα λεπτά να γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

Μείνετε ψύχραιμοι, τα αυτοκίνητα ανατινάζονται μόνο στις ταινίες! Στην πραγματικότητα έχετε αρκετό χρόνο για να εγκαταλείψετε το αυτοκίνητο απ την στιγμή που θα παρατηρήσετε καπνό. Αν λοιπόν δείτε καπνό ή φωτιά ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
  1.  Σταματήστε άμεσα κάπου με ασφάλεια και σβήστε τον κινητήρα.
  2. Τοποθέτησε το τρίγωνο
  3. Καλέστε την πυροσβεστική. Πείτε μόνο τα αναγκαία για να μην χάνετε χρόνο. Ποιος είστε, τι συμβαίνει και που.
  4. Τέλος προσπαθήστε να σβήσετε την φωτιά
 
Πυροσβεστήρας στο αυτοκίνητο.
Θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας σε κάθε αυτοκίνητο. Αν είστε από τους λίγους που δεν έχουν, μην χάνετε χρόνο και αγοράστε έναν, μιας και με 20 ευρώ μπορεί να σώσετε την περιουσίας σας. Σας προτείνουμε έναν πυροσβεστήρα των 2 κιλών που είναι πολύ αποτελεσματικός για κάθε πυρκαγιά. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε την υποχρεωτική, κάθε 2 χρόνια, συντήρηση του. Μην ξεχνάτε ότι η δράση του πυροσβεστήρα διαρκεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα

Ξέρετε τι είναι το υδροφθορικό οξύ; Είναι μια πολύ επικίνδυνη ουσία που μπορεί να προκύψει από το υγρό R1234 που χρησιμοποιείται στο σύστημα κλιματισμού. Σε περίπτωση κάποιας σύγκρουσης  μπορεί να ελευθερωθεί αυτό το χημικό και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να ελευθερωθεί ως φθοριούχο υδρογόνο. Είναι δηλητηριώδες, διαβρωτικό και καρκινογόνο όποτε επεμβαίνουμε μόνο με μάσκα σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν R1234 στο σύστημα ψύξης.Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Τα αυτοκίνητα με μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι τουλάχιστον τόσο ασφαλή όσο και τα συμβατικά. Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί γρήγορα η φωτιά δεν υπάρχει μιας και είναι λιγότερα τα εύφλεκτα υγρά και δεν χρησιμοποιούν κανενός είδους καύσιμο.

Κίνδυνος υπάρχει μόνο για τα ηλεκτρικά κυκλώματα. Αν όμως ξεκινήσει η φωτιά από τον χώρο των μπαταριών (πράγμα πολύ σπάνιο), ο πυροσβεστήρας δεν μπορεί να κάνει πραγματικά τίποτα. Μόνο η πυροσβεστική μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιου είδους πυρκαγιές. Προσοχή και ψυχραιμία λοιπόν!