Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
3 τρόποι για δροσερή καμπίνα όταν έχει καύσωνα
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

3 τρόποι για δροσερή καμπίνα όταν έχει καύσωνα

19/6/2024

Καύσωνας, ζέστη & ήλιος φέρνουν την κόλαση στην καμπίνα του αυτοκινήτου
Αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια: Απαραίτητες για τον ελληνικό ήλιο
Το φθηνό κόλπο με την ηλιοπροστασία όταν παρκάρεις
Μπορείς να βάλεις ηλιακό ανεμιστήρα που διώχνει τη ζέστη εκτός!

Καύσωνας, ζέστη & ήλιος φέρνουν την κόλαση στην καμπίνα του αυτοκινήτου

Ο πρώτος καύσωνας διαρκείας ήρθε και... δε φεύγει. Εκτός από την υπόλοιπη καθημερινότητα, το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας γίνεται πραγματικά αφιλόξενο, ειδικά όταν είναι για ώρες παρκαρισμένο στον ήλιο και μπαίνουμε για να οδηγήσουμε. Μην ανησυχείς όμως, γιατί υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να κάνεις τη συμβίωση στην καμπίνα ανεκτή και να μην γίνεσαι μούσκεμα στον ιδρώτα σε λίγα μόλίς λεπτά.

Αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια: Απαραίτητες για τον ελληνικό ήλιο

Ο πρώτος τρόπος είναι να κρατήσεις την ηλιακή ακτινοβολία έξω από την καμπίνα και να είναι πιο δροσερή. Οι αντηλιακές μεμβράνες κρατούν τις ακτίνες UV και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου εκτός. Μια κεραμική μεμβράνη μπορεί να φιλτράρει έως και το 99% των ακτίνων UV που οφείλονται τα εγκαύματα στο δέρμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία πάλι είναι που μετατρέπει την καμπίνα σε φούρνο. Οι μεμβράνες αυτές μπλοκάρουν παραπάνω από το 85% της ακτινοβολίας του ήλιου.

Έτσι καταλαβαίνει κανείς πως αν βάλεις σωστές αντηλιακές μεμβράνες έχεις το πιο αποδοτικό μέσο για να κρατήσεις την καμπίνα σου δροσερή το καλοκαίρι. Επίσης, αν δε συμπαθείς τα σκουρόχρωμα τζάμια που κόβουν την ορατότητα και τραβάνε σα μαγνήτης τις Αρχές, υπάρχουν και μεμβράνες με τα απαραίτητα φίλτρα σε διάφανο χρώμα.


Ένα σχετικά άγνωστο γκάτζετ είναι ο ηλιακός ανεμιστήρας.

Ένα σχετικά άγνωστο γκάτζετ είναι ο ηλιακός ανεμιστήρας.

Το φθηνό κόλπο με την ηλιοπροστασία όταν παρκάρεις

Αν τώρα η τσέπη σου δεν «αντέχει» για αντηλιακές μεμβράνες, τότε υπάρχει μια πραγματικά οικονομική λύση για να κρατήσεις τον ήλιο και τη ζέστη έξω από την καμπίνα. Μιλάμε για τη γνωστή σε όλους ηλιοπροστασία, που μπορεί να μπει τόσο στο παρμπρίζ όσο και στα υπόλοιπα τζάμια του αυτοκινήτου. Πρόκειται για τα γνωστά ασημένια-αλουμινένια υφάσματα που μπορείς να τα διπλώνεις όταν δε τα χρειάζεσαι και να τα ξεδιπλώνεις για να τα βάλεις πχ στο παρμπρίζ. Το ασημένιο χρώμα, ή ακόμα καλύτερα η επένδυση από αλουμίνιο βοηθούν στην αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου που πέφτουν πάνω τους, διώχνοντάς τες έξω από το αυτοκίνητο. Μπορούν να μπουν είτε έξω από το παρμπρίζ πιάνοντας στις πόρτες, είτε μέσα από αυτό πιάνοντας στο τζάμι με βεντούζες ή στερεώνοντάς τα με τα σκιάδια και τον κεντρικό καθρέπτη.

Το εμπρός τζάμι είναιο συνήθως και το πιο οριζόντιο του αυτοκινήτου, επιτρέποντας σε μεγαλύτερο βαθμό την είσοδο του ηλιακού φωτός στην καμπίνα. Πάντως υπάρχουν και άλλου τύπου ηλιοπροστασίες που μπαίνουν στα πλαϊνά ή το πίσω τζάμι. Έχουν σκούρο χρώμα σαν κουνουπιέρα και εφαρμόζουν με βεντούζες ή σαν κουρτινάκια (σε ρολό που ανοίγει-κλείνει). Μια τέτοια ηλιοπροστασία κοστίζει από τα 2-3 ευρώ και ανάλογα την ποιότητα και την… πατέντα μπορεί να ξεπεράσει τα 20.

Μπορείς να βάλεις ηλιακό ανεμιστήρα που διώχνει τη ζέστη εκτός!

Πολλοί οδηγοί προτιμούν το καλοκαίρι που παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στον ήλιο να αφήνουν λίγο «σκαστά» τα παράθυρα του αυτκινήτου για να ανανεώνεται ο αέρας στην καμπίνα. Ο παραπάνω τρόπος μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποδοτικός με έναν ηλιακό ανεμιστήρα. Αυτός προσαρμόζεται στο ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου (ή και πάνω στο ταμπλό που τον βλέπει περισσότερο ο ήλιος και έχει μεγαλύτερη απόδοση) και φυσάει τον καυτό αέρα της καμπίνας προς τα έξω. Και όμως, σε συνδυασμό με τα ανοιχτά παράθυρα κάνει έχει μεγάλη διαφορά.

Η τιμή για έναν τέτοιο ανεμιστήρα είναι αρκετά χαμηλή, καθώς ξεκινά από τα 5 και φτάνει περίπου τα 25 ευρώ, οπότε αξίζει να τον δοκιμάσεις. Τέλος, μεγάλο ατού οτί μπορείς να τον χρησιμοποιείς και όταν οδηγείς.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις