Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Αν δε λήξει ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να πληρώνουμε χρυσάφι τα καύσιμα

Αν δε λήξει ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να πληρώνουμε χρυσάφι τα καύσιμα

8/12/2023

Το παράδειγμα με τον πόλεμο στη Ρωσία που εκτόξευσε τις τιμές
To βαρέλι κοστίζει τώρα 75 δολάρια
Στα 150 θα φτάσει με εμπλοκή του Ιράν
Η αμόλυβδη θα φτάσει στα 2,5 ευρώ

Τρομάζει η ιδέα να διπλασιαστεί η τιμή του πετρελαίου Brent

Ο πόλεμος στο Ισραήλ ξαναξεκίνησε μετά τη σύντομη εκεχειρία και οι αναλυτές οικονομικών δεδομένων  αναλύουν τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορεί να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην τιμή Brent του βαρελιού. Αυτό που ανησυχεί τους αναλυτές είναι η γενίκευση των συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, η οποία είναι κύριος παραγωγός πετρελαίου.

¶λλωστε όλοι θυμόμαστε τις επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ρωσία, που η αμόλυβδη έφτασε τα 2,30 ευρώ.

To βαρέλι κοστίζει τώρα 75 δολάρια

Αυτή τη στιγμή η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει αρκετά πέφτοντας στα 75 δολάρια το βαρέλι από τα 85 που ήταν μέχρι πρότινος, με τις προβλέψεις να λένε πως θα υποχωρήσει και άλλο. Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να τονίσουμε πως με την έναρξη των εχθροπραξιών η τιμή αμέσως ανέβηκε κατά 0,10  δολάρια. Αυτό δείχνει ότι η παραμικρή αλλαγή της κατάσταση επηρεάζει άμεσα την τιμή του πετρελαίου.

Προς το παρόν δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί στην Μ. Ανατολή. Όσο η σύγκρουση περιορίζεται στη Γάζα, ο αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου θα είναι αμελητέος. Εξάλλου, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη δεν είναι παραγωγοί, αλλά διατηρούν στενούς δεσμούς με άλλες χώρες που είναι παραγωγοί όπως το Ιράν.

Η συμμετοχή του Ιράν μπορεί να στείλει το βαρέλι στα 150 δολάρια

Το Ιράν όλο αυτό το διάστημα δεν έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του στον πόλεμο. Σε αυτό το σενάριο οι πετρελαιοπηγές του, στρατηγικά θα αποτελούσαν τον πρώτο στόχο των εχθρών του. Επιπλέον μια ενδεχόμενη γενίκευση του πολέμου, δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη διακίνηση του πετρελαίου.

Παρόλο που σαν σενάριο φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή, εφόσον συμβεί μπορεί να επιφέρει αύξηση στην τιμή του βαρελιού ακόμα και στα 150 δολάρια.

Η αμόλυβδη θα φτάσει στα 2,5 ευρώ

Πως μεταφράζεται αυτό για την τιμή στην αντλία; Θα υποστεί ανάλογη αύξηση φτάνοντας τα 3 ευρώ η αμόλυβδη; Ευτυχώς από τη μία όχι διότι η τελική τιμή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο ειδικός φόρος, που είναι σταθερός. Ωστόσο από την άλλη μπορεί να μην φτάσει στα 3 ευρώ η τιμή, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αγγίξει τα 2,5 ευρώ/λίτρο η 95άρα βενζίνη.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις