autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Αν μειωθεί ο φόρος καυσίμων, δεν θα αυξηθούν τα έσοδα;

Αν μειωθεί ο φόρος καυσίμων, δεν θα αυξηθούν τα έσοδα;

13/9/2024

Για κάθε λίτρο βενζίνης στα 1,90 ευρώ, το 1,20 είναι φόρος
Ο ειδικός φόρος Ε.Φ.Κ. είναι σταθερός στα 0,7 ευρώ/λίτρο
Μειώνοντας το φόρο, μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση
Με αυξημένη κατανάλωση θα είναι περισσότερα τα έσοδα

Για κάθε λίτρο βενζίνης στα 1,90 ευρώ, το 1,20 είναι φόρος

Η τιμή της βενζίνης τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί κοντά στα δύο ευρώ το λίτρο. Ιδιαίτερα υψηλή τιμή αναλογικά με το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Αυτή την στιγμή η μέση τιμή είναι στο 1,90 ευρώ/λίτρο. Από αυτά περίπου το 1,20 είναι φόροι. Ο ειδικός φόρος, ο Φ.Π.Α. και κάποιοι ακόμα δασμοί εκτινάσσουν την τιμή στα ύψη.   

Ο ειδικός φόρος (Ε.Φ.Κ.) είναι σταθερός στα 0,7 ευρώ/λίτρο

Το πιο «βαρύ» χαράτσι είναι αυτό του Ε.Φ.Κ. το οποίο είναι σταθερό στα 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Είτε η βενζίνη είναι 1,5 ευρώ είτε είναι 2 ευρώ το λίτρο, το ίδιο εισπράττει σε κάθε λίτρο. 0,70 ευρώ. Φόρος που σύμφωνα με την Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 360 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. ¶ρα όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο περισσότερα είναι και τα έσοδα του κράτους.

Μειώνοντας το φόρο, μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση

Με μία μικρή προσωρινή μείωση του φόρου στο 1 ευρώ, ανακουφίζονται όλοι, χωρίς να χάνει το δημόσιο. Γιατί ο κόσμος έχει μάθει και λέει, 100 ευρώ έβαζα το μήνα, 100 θα βάζω και τώρα, ανεξαρτήτως τιμής.

Με δεδομένο ότι ο φόρος στα καύσιμα μπορεί να μειωθεί μέχρι τα 360 ευρώ, η πολιτεία αντί να επιβάλλει ένα φορολογικό καθεστώς στα καύσιμα που δεν ανταποκρίνεται στα εισοδήματα εκατομμυρίων πολιτών, θα μπορούσε για παράδειγμα να μειώσει τον φόρο κατά 20 λεπτά ανά λίτρο. Μια τέτοια κίνηση θα ανακούφιζε τον πολίτη και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερο το αυτοκίνητό του.

Με αυξημένη κατανάλωση θα είναι περισσότερα τα έσοδα

Περισσότερη χρήση του αυτοκινήτου, σημαίνει και περισσότερη κατανάλωση καυσίμου. Αυτό λοιπόν, από τη στιγμή που οι φόρος είναι σταθερός, σημαίνει πως θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. ¶ρα διπλό το όφελος, αφενός περισσότερα έσοδα για το κράτος, αφετέρου πιο ικανοποιημένους πολίτες.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις