Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γνωρίζεις τι diesel βάζεις;

Γνωρίζεις τι diesel βάζεις;

24/11/2023

- Το ντίζελ έχει κετάνια
- Υπάρχουν διάφοροι τύποι diesel κίνησης
- Βιοντίζελ για λιγότερους ρύπους
- Το «σούπερ» diesel με μαγειρικό λάδι

Το ντίζελ έχει κετάνια

Το diesel έχει αριθμό κετανίων, κάτι αντίστοιχο με τα οκτάνια της βενζίνης. Αυτός ο αριθμός δείχνει πόσο εύφλεκτο είναι το κάυσιμο, δηλαδή το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του ψεκασμού και της εκκίνησης της καύσης.

Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των κετανίων, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η καύση, συνεπώς είναι και καλύτερη η καύση. Στην αγορά τα περισσότερα ντίζελ έχουν αριθμό κετανίων μεταξύ 45 και 55.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι diesel κίνησης

Στην αντλία των περισσότερων πρατηρίων έχετε την επιλογή ανάμεσα σε δύο τύπους πετρελαίου.
Το ντίζελ τύπου Α, που είναι και το πιο οικονομικό συνιστάται για καθημερινή χρήση, διότι η παραφίνη που περιέχει δεν στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες και επιπλέον έχει και τα κατάλληλα πρόσθετα στη σύνθεσή του. Στα χαρακτηριστικά του είναι πως μειώνει την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Βέβαια υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του:

Το Diesel A+:
Το τύπου A+ περιέχει πρόσθετα, τα οποία σύμφωνα με κατασκευαστές, ρίχνουν την κατανάλωση μεταξύ 2 και 5%. Επιπλέον παρατείνουν τη ζωή ορισμένων εξαρτημάτων όπως ο σωλήνας της εξάτμισης.

 

Το βιοντίζελ και οι κωδικοί B7, B10 και B20:


Το βιοντίζελ ξεχωρίζει για την ιδιότητά του να βοηθά στον καθαρισμό της «βρομιάς» που συσσωρεύεται στη δεξαμενή καυσίμου και έχει μειωμένες εκπομπές ρύπων. Από την α΄λλη έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Από εκεί και πέρα οι διάφοροι κωδικοί συμβολίζουν την αναλογία βιοντίζελ/»κανονικό» diesel. Το Β7 δηλαδή δηλώνει ότι το 7% του καυσίμου είναι βιοντίζελ και συνιστάται για τα περισσότερα αυτοκίνητα, ενώ το B10 και πάνω είναι καλύτερο για υψηλές επιδόσεις.

Κωδικός «D»
Όταν βλέπεται Diesel 1D, 2D και 4D, αυτό συμβολίζει την πυκνότητα του καυσίμου. Ο κωδικός 1 είναι κατάλληλος για ψυχρά κλίματα, ο 2 για χρήση σε ζεστές περιοχές και ο 4 για βιομηχανικά μηχανήματα.

Το «σούπερ» diesel με μαγειρικό λάδι

Εκτός από το Diesel τύπου A υπάρχει και το τύπου B. Το τύπου Β λοιπόν βρίσκει εφαρμογή στα γεωργικά μηχανήματα, έχει λιγότερα πρόσθετα και πολύ περισσότερη παραφίνη, γι αυτό και η τιμή του είναι φθηνότερη. Να σημειώσουμε πως απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο η χρήση του σε συμβατικά οχήματα.

Diesel με μαγειρικό λάδι

Τέλος υπάρχει και το R33 diesel ή blue diesel, το οποίο είναι ένα υπερσύγχρονο καύσιμο που υπάρχει σε ελάχιστα πρατήρια παγκοσμίως προς το παρόν. Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το συμβατικό ντίζελ, ωστόσο εκπέμπει 20% λιγότερους ρύπους, το οποίο το επιτυγχάνει
μέσω της χρήση απορριμμάτων και παραφινών που προέρχονται από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις